Μενού
  • Α-
  • Α+

Ολοκληρώθηκαν αργά το απόγευμα ενώπιον της 35ης τακτικής ανακρίτριας στα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων, οι καταθέσεις του προϊσταμένου της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών Νίκου Καρακούκη και του ιατροδικαστή Νίκου Καλόγρηα, οι οποίοι συνέταξαν τη νέα ιατροδικαστική έκθεση για τους θανάτους της 3,5 ετών Μαλένας και της 6,5 μηνών Ίριδας. Ουσιαστικά, οι ιατροδικαστές έκαναν ακόμη πιο δύσκολη τη θέση της Ρούλας Πισπιρίγκου που κατηγορείται πλέον και για τους τρεις θανάτους των παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα

Διαβάστε ακόμη: Σοπράνο της Λυρικής Σκηνής: Είχε ερωτευθεί τον Πακιστανό που της έκλεψε 50.000 ευρώ - Η αγωγή εναντίον του

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο επιστήμονες, που κατέθεταν επί περίπου τρεις ώρες ο καθένας, επανέλαβαν και ενώπιον της ανακρίτριας όσα αναφέρουν στο πόρισμά τους το οποίο επί της ουσίας ήταν κι αυτό που οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία κατά της μητέρας των δύο παιδιών, Ρούλας Πισπιρίγκου. Ότι δηλαδή, ο θάνατός τους δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, όπως είχαν γνωματεύσει οι πρώτοι ιατροδικαστές, αλλά ήταν ασφυκτικός.

Σημειώνεται ότι μεταξύ άλλων στο πόρισμά τους οι κύριοι Καρακούκης και Καλόγρηας ανέφεραν ότι «ο συνδυαστικός αποκλεισμός παθολογικών αιτιών θανάτου οδηγεί, σύμφωνα με τη μεθοδολογία της εργασίας, στον βίαιο μηχανισμό θανάτου. Με δεδομένο τον αποκλεισμό επίδρασης μηχανικού, ηλεκτρικού ή άλλου παράγοντα, καθώς και της δηλητηρίασης, η διαγνωστική προσέγγιση κατευθύνεται στον στερητικό (ασφυκτικό) μηχανισμό θανάτου».

Νέες καταθέσεις εν όψει

Εξάλλου, χθες κατέθεσε η ιατροδικαστής Χριστίνα Τσάκωνα για τη Μαλένα κι ενώ αρχικά έκανε λόγο για ηπατική ανεπάρκεια, τώρα μιλά και για πιθανή έλλειψη οξυγόνου. Στην ανακρίτρια έχει ήδη καταθέσει και ο παθολογοανατόμος Χρήστος Ευτυχιάδης, ο οποίος είχε διενεργήσει την επανεξέταση των ιστολογικών ευρημάτων των δυο κοριτσιών.

Το πόρισμα του μάλιστα περιλαμβάνεται σε αυτό των κ. Καρακούκη και Καλόγρηα, βάσει του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση για τους θανάτους των δύο παιδιών σε βάρος της μητέρας τους. Πόρισμα, ωστόσο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπεράσπιση της κατηγορούμενης πρόκειται να αμφισβητήσει, βασιζόμενη στο ότι το η μέθοδος που χρησιμοποίησε ο κ. Ευτυχιάδης για να εξάγει το συμπέρασμά του, δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ στο παρελθόν.

Συνολικά, για την υπόθεση θανάτου της Μαλένας και της Ίριδας αναμένεται να καταθέσουν περισσότεροι από 20 μάρτυρες, με την Ρούλα Πισπιρίγκου να καλείται τελευταία, πιθανότατα στο τέλος του μήνα.

Χριστίνα Τσάκωνα: «Ελλειψη οξυγόνου»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βασίλη Λαμπρόπουλου, στην εκπομπή Live News, η κυρία Τσάκωνα κατέθεσε υποστηρίζοντας την αρχική της ιατροδικαστική έκθεση και για την Μαλένα. Η ιατροδικαστής στην χθεσινή της κατάθεση στην ανακρίτρια ανέφερε όμως ότι με βάση τα νέα στοιχεία που διάβασε, μπορεί ο θάνατος του παιδιού να οφείλεται σε ραγδαίο υποξικό επεισόδιο, υποστηρίζοντας ότι αυτό το επεισόδιο μπορεί να συμβεί και από χορήγηση φαρμάκου.

Οι δύο δίκες της Πισπιρίγκου

Εξάλλου, για τη δικαστική πορεία της υπόθεσης ο Βασίλης Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι υπάρχει η περίπτωση να οδηγηθεί η υπόθεση τελικά σε δύο δίκες, γιατί η υπόθεση της Τζωρτζίνας είναι έτοιμη προς την δικαστική οδό, ενώ οι περιπτώσεις για Μαλένα και Ιριδα είναι ακόμα σε ερευνητικό στάδιο, και προκύπτουν ζητήματα με το 18μηνο.

Οπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, αφού έχουμε δύο διαφορετικές δικογραφίες και δύο διαφορετικές ανακρίτριες, μιλάμε και για δύο διαφορετικές δίκες σίγουρα. 

Με τα ως τώρα δεδομένα, περιμένουμε από μέρα σε μέρα την εισαγγελική πρόταση για την Τζωρτζίνα και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται και το βούλευμα. Όσον αφορά τις σημερινές καταθέσεις, ο κος Καρακούκης ήταν ο πρώτος που πέρασε και έμεινε περίπου 3 με 3μιση ώρες και επανέλαβε τα ευρήματα της έρευνας που είχε κάνει και αυτή την στιγμή καταθέτει ο κος Καλόγρηας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA