Μενού
  • Α-
  • Α+

Μήνυση με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο καταθέτουν εις βάρος του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου επτά γυναίκες μετά από όσα ανέφερε για τους βιασμούς και τις αμβλώσεις. Οι γυναίκες καταθέτουν μήνυση στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και τουλάχιστον μία από αυτές έχει πέσει θύμα κακοποίησης σε νεαρή ηλικία. 

Διαβάστε ακόμη: Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος: Από τις δηλώσεις για τον βιασμό στη μετάνοια - Ο γεμάτος ιεραρχικός του φάκελος

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Ανδρέας Καραγιάννης στο OPEN, «Η χθεσινή ημέρα δεν ήταν καθόλου καλή για γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού αλλά δεν ήταν μία εύκολη μέρα για την εκκλησία. Πιστεύω αδικεί το σιωπηλό έργο που επιτελεί. Πρώτη φορά ακούω τη δικαιολογία ότι παρερμηνεύτηκε η σκέψη, δεν το έχω ξανακούσει. Με πήρε τηλέφωνο μία γυναίκα και μου είπε πως η αναφορά "μου ξύπνησε μνήμες οδυνηρές, προσπαθώ να προχωρήσω τη ζωή μου και με γύρισαν πίσω"». Οπως είπε ο ίδιος, τουλάχιστον μία από τις γυναίκες που μηνύουν τον Μητροπολίτη έχει πέσει θύμα βιασμού σε νεαρή ηλικία

Η επιστολή των γυναικών αναφέρει μεταξύ άλλων: 

«ΕΣΥ μας κακοποιείς ΔΙΠΛΑ

Βάρβαρο να σε κακοποιούν δυο φορές. Είμαστε γυναίκες, μανάδες, κόρες, κάποιες από μας έχουν υποστεί σωματική και λεκτική βία, έχουμε βιώσει τον τρόμο, τον ρατσισμό.

Σήμερα αντικρύσαμε τον ίδιο τρόμο στην τηλεόραση. Στο πρόσωπο ενός μαυροντυμένου άνδρα που παριστάνει τον Ιερέα. Που η Εκκλησία στην οποία τόσο πολύ πιστεύουμε τον ανέχεται να παριστάνει τον Ιερέα.

ΕΣΥ μας κακοποιείς ΔΙΠΛΑ, τα λόγια σου χειρότερα και από τον ίδιο τον βιασμό.

Ο κήρυκας αγάπης γίνεται κήρυκας μίσους προσπαθώντας να κερδίσει λίγη δημοσιότητα.

Γι αυτό σε μηνύουμε, γιατί ΞΕΡΟΥΜΕ ότι οι δικοί σου δεν θα σε τιμωρήσουν».

Η δήλωση ντροπής και η... μετάνοια 

«Δεν υπάρχει καμία γυναίκα που να κάθεται να βιάζεται χωρίς να το θέλει, μην τρελαθούμε κιόλας» ήταν η πρώτη δήλωση του Μητροπολίτη Χρυσόστομου. Η δήλωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο από κυβερνητικά στελέχη, πολιτικούς, γυναικείες οργανώσεις και χρήστες των social media. 

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης υποστήριξε πως διαστρεβλώθηκε η σκέψη του. Η ανακοίνωση:

«Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι, σήμερα, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής «Σήμερα» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ όπου παρέστην, διαστρεβλώθηκε η σκέψη μου. Ίσως να μην ήμουν εγώ ξεκάθαρος, ωστόσο σε καμία περίπτωση οι δηλώσεις αυτές δεν υπονοούν ότι αντιλαμβάνομαι ούτε εγώ, ούτε ο εκκλησιαστικός χώρος που εκπροσωπώ, το γεγονός του βιασμού ως κάτι λιγότερο από μια καταδικαστέα και τραυματική πράξη.

Η Ορθοδοξία μας αγκαλιάζει τη σύλληψη ως ένα μοναδικό χαρμόσυνο γεγονός για την ανθρωπότητα. Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή, είναι απαράβατος κανόνας των αρχών μας. Θα μου επιτρέψετε εδώ να παραμείνω σθεναρά στην αντίθετη θέση από αυτή υπέρ των αμβλώσεων.

Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την κοινωνία έχουμε όλοι διάθεση για έναν ανοιχτό διάλογο ανταλλαγής απόψεων και δεν έχουμε μετατραπεί σε ένα λαϊκό δικαστήριο με διαδικτυακούς δικαστές. Προσπάθησα να διαχωρίσω τη σύλληψη με συναίνεση από την αποτρόπαια πράξη βιασμού, όπου εκεί δεν μιλάμε για «σύλληψη», με την έννοια που την αντιλαμβάνεται η εκκλησία μας και δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από οποιαδήποτε ανθρώπινη ύπαρξη ένιωσε αδικημένη από τις δηλώσεις μου και σε κάθε γυναίκα ή άνδρα που έχει πέσει θύμα βιασμού». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA