Μενού
  • Α-
  • Α+

Η απόφαση να καταργηθεί η απαιτούμενη άδεια αλιείας, είχε ως αποτέλεσμα την υπεραλίευση της προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής της Γυάρου μέσα σε λίγες μέρες, με αποτέλεσμα να καταστραφούν οι προσπάθειες οκτώ ετών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να επανέλθει καθολική απαγόρευση της αλιείας για τα επόμενα δύο χρόνια στην περιοχή. 

Διαβάστε ακόμη: Σχολεία: Ανησυχία για την «έκρηξη» νεανικής βίας και τις επιθέσεις συμμοριών

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, κάποιοι χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη περίπτωση ως τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική παλινωδία των τελευταίων ετών! Η θαλάσσια περιοχή στη Γυάρο προστατευόταν από το 2014 με απαγόρευση αλιείας και περιβαλλοντικές οργανώσεις να μελετούν τη βιοποικιλότητα της περιοχής. Η Γυάρος εκτός από μοναδική ιστορία είχε και μοναδική βιοποικιλότητα. Το 2021 είχε μειωθεί κατά 85% η παράνομη επαγγελματική αλιεία και 55% η παράνομη ερασιτεχνική. 

Το ΕΛΚΕΘΕ διαπίστωσε ότι αυτό είχε ως αντίκτυπο την αύξηση του αριθμού των αλιευμάτων αλλά και του μεγέθους των ψαριών, σύμφωνα με εκπρόσωπο του WWF. Ομως όλα άλλαξαν τον Απρίλιο του 2022 όταν «άνοιξε» η Γυάρος στους ψαράδες χωρίς την απαιτούμενη άδεια και από 1η Ιουνίου η περιοχή γέμισε εκατοντάδες ψαράδες. Σύμφωνα με ψαρά, στη Γυάρο είχαν πάει μέχρι και ψαράδες από την Κάλυμνο. Η WWF εκτιμά ότι είναι μεγάλη η καταστροφή. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα από τις έρευνες για το τι έχει συμβεί στη Γυάρο. Στον απόηχο της υπεραλίευσης απαγορεύτηκε η αλιεία στη Γυάρο για τα επόμενα δύο χρόνια. Από την πλευρά του το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει πως το άνοιγμα της αλιείας στην προστατευόμενη περιοχή της Γυάρου έγινε κατόπιν σύστασης της WWF. Στον αντίποδα η WWF υποστηρίζει πως δεν ερωτήθηκε ποτέ για το αν έπρεπε η περιοχή να ανοίξει για την αλιεία. Από την πλευρά τους οι ψαράδες προτείνουν να επιτρέπεται το ψάρεμα στην περιοχή για έξι μήνες τον χρόνο. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA