Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αιματηρή συμπλοκή με τον Αλβανό κακοποιό στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης στου Ζωγράφου και η εξάρθρωση 3 συμμοριών, που λήστευαν και διακινούσαν ναρκωτικά έχοντας ως ορμητήριό τους τον ίδιο χώρο, αποτελεί την επιβεβαίωση ότι τα νοσηρά φαινόμενα μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια, που υφίστανται δεκαετίες τώρα, δεν έχουν εκλείψει. Δεν υπάρχει πιθανά αντίστοιχο προηγούμενο στον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο και σίγουρα σε ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία πανεπιστημιακά κτήρια, που υποτίθεται ότι προορίζονται να καλύψουν τις ανάγκες στέγασης φοιτητών να χρησιμοποιούνται ως καταφύγια για σκληρούς ποινικούς, προσφέροντάς τους άσυλο και φυσικά δωρεάν διαμονή για όσο το επιθυμούν.  

Διαβάστε ακόμηΖωγράφου: «Θα κάρφωνε το κατσαβίδι στην καρωτίδα μου» λέει η ανθυπαστυνόμος που πυροβόλησε τον «Εσκο»

Ο ανύπαρκτος μηχανισμός ελέγχου και φύλαξης στους πανεπιστημιακούς χώρους, η στάση φοιτητικών παρατάξεων, πρυτανικών Αρχών, συλλογικοτήτων ακόμα και πολιτικών κομμάτων όλα αυτά τα χρόνια εάν δεν συνέβαλε τουλάχιστον δεν απέτρεψε τη διαιώνιση μιας πραγματικά πρωτοφανούς κατάστασης, που προσβάλλει και προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Πυροβολισμοί, ληστείες, κλοπές, διακίνηση ναρκωτικών, περιστατικά εκφοβισμού είναι μερικά μόνο από τα «κατορθώματα» εξωπανεπιστημιακών παραβατικών στοιχείων, που μετέτρεψαν σε σπίτι τους φοιτητικές εστίες της χώρας, με τους δικαιούχους φοιτητές κατά τα λοιπά να συγκεντρώνουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αγωνιώντας εάν θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν ένα δωμάτιο για τις σπουδές τους. 

Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου: Φοιτητές δέχθηκαν πυροβολισμούς από κακοποιούς το 2011

Τα όσα συνέβησαν στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, με τη φοιτητική «διαβίωση» κακοποιών στις εστίες και τα ευρήματα των αστυνομικών Αρχών, αποτελούν επανάληψη μιας ιστορίας, που έχει ξανασυμβεί ακριβώς στον ίδιο χώρο στο παρελθόν. Ηταν Νοέμβριος του 2011 όταν δύο άγνωστοι αποπειράθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα να διαρρήξουν ισόγειο δωμάτιο των εστιών. Οι δράστες έγιναν αντιληπτοί από φοιτητές, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να τους καταδιώξουν δέχτηκαν πυροβολισμούς. Η διοίκηση των φοιτητικών εστιών ανέφερε στους αστυνομικούς του Τ.Α Ζωγράφου, που κατέφθασαν στο σημείο, ότι πιθανόν οι δράστες να είχαν διαφύγει σε κάποιο από τα δωμάτια της εστίας, όπου διέμεναν παράνομοι αλλοδαποί, οι οποίοι δεν ήταν φυσικά φοιτητές, σημειώνοντας ότι εντός των δωματίων υπήρχαν και κλεμμένα αντικείμενα. 

Κατόπιν αυτών και παρουσία εισαγγελέα πραγματοποιήθηκε έρευνα σε 4 δωμάτια των εστιών. Στα 2 από αυτά, στα οποία δεν υπήρχαν άτομα, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, 1.030,7 γρ. χασίς, μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας, 6 κλειδιά αυτοκινήτων διαφόρων τύπων, ένας σιδερένιος λοστός και ένα μεταλλικό σφυρί. Στο τρίτο δωμάτιο, όπου διέμενε παράνομα ένας αλλοδαπός, βρέθηκαν 3,4 γρ. χασίς, μία βαριοπούλα, 3 κλειδιά αυτοκινήτου, ένα σφυρί, 3 γυάλινες ιδιοκατασκευές για αναρρόφηση ναρκωτικών ουσιών, ένας ναργιλές και ένα φυσίγγιο των 9mm. Μάλιστα, την ίδια μέρα σε δωμάτιο, στο οποίο είχε διενεργηθεί έρευνα χωρίς να βρεθεί οτιδήποτε, άγνωστος περιέλουσε με εύφλεκτο υλικό τον χώρο και στη συνέχεια έβαλε φωτιά με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. 

Στο μεταξύ, την περίοδο εκείνη εξωπανεπιστημιακοί δεν έμεναν μόνο στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου αλλά τελούσε ήδη επί πενταετία υπό κατάληψη και η φοιτητική εστία του Παντείου Πανεπιστημίου με την Ελληνική Αστυνομία να παρεμβαίνει τελικά το 2012. Εντονη όμως ήταν και η παραβατική δράση ομάδων, που είχαν καταλάβει εστίες στη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα, στη Β’ φοιτητική εστία της πόλης τελούσε υπό κατάληψη από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου το ισόγειο, στον οποίο η ΕΛ.ΑΣ κατά τη διαδικασία εκκένωσης του κατάφερε να εξιχνιάσει 2 ληστείες και να συλλάβει συνολικά 11 άτομα. Βέβαια, ο ίδιος χώρος καταλήφθηκε ξανά από αντιεξουσιαστές ενώ από το 2007 βρισκόταν σε κατάληψη και η εστία του Α.Τ.Ε.Ι.Θ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA