Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πρόταση που κατέθεσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης με την οποία επί της ουσίας συμφώνησε και ο Σύλλογος της Αθήνας, έρχεται να αλλάξει τον χάρτη της αγοράς, με νέο ωράριο τόσο για τα εμπορικά καταστήματα όσο και για τα σούπερ μάρκετ, που επίσης έχουν μπει στην κουβέντα. Ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας και της μείωσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος φέρνει στο προσκήνιο κινήσεις ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο κόστος τα καταστήματα και να μην υπάρχουν φαινόμενα που σταδιακά αρχίζουν να εμφανίζονται όπως οι σβηστές ταμπέλες ή ακόμα και το κλείσιμο του φωτισμού στις βιτρίνες.

Διαβάστε ακόμη: Δεν εξετάζει προς το παρόν μείωση ωραρίου στα καταστήματα η κυβέρνηση

Η μείωση κατά 2 ώρες την ημέρα, την οποία αποφάσισε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, εξετάζεται και ως ενδεχόμενο από την κυβέρνηση, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας. Μάλιστα σύμφωνα με την ΕΡΤ αναμένεται να συζητηθεί σήμερα Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στη συνάντηση που θα έχει το μεσημέρι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης με εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ και του ΣΕΛΠΕ, ενώ θα τεθεί σε επαφές που θα έχει το προσεχές διάστημα και με άλλους εκπροσώπους επιχειρήσεων που επηρεάζονται από ένα τέτοιο μέτρο. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο της μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου της Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη, το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, με τα καταστήματα να ανοίγουν στις 10 το πρωί, αλλά να έχουν συνεχές ωράριο -να μην κλείνουν δηλαδή το μεσημέρι- και να κατεβάζουν ρολά νωρίτερα σε σχέση με ό,τι ισχύει τώρα. Οπως εκτιμούν στελέχη του λιανεμπορίου, υπολογίζεται ότι θα επιφέρει μείωση κατά 50% της κατανάλωσης ενέργειας για αυτές τις ώρες ή 5% με 7,5% του συνολικού ημερήσιου κόστους. Συγκεκριμένα το ωράριο θα διαμορφωθεί ως εξής:

  • Δευτέρα: 10:00 έως 16:00
  • Τρίτη: 10:00 έως 19:00
  • Τετάρτη: 10:00 έως 16:00
  • Πέμπτη: 10:00 έως 19:00
  • Παρασκευή: 10:00 έως 19:00
  • Σάββατο: 10:00 έως 16:00

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Φιλιππίδης, διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των μισθών ή του προσωπικού, αφού όπως είπε, «η αγορά δουλεύει 45 ώρες και οι εργαζόμενοι πληρώνονται για 40, συνεπώς και δεν θα επηρεαστεί ο μισθός τους», ενώ είπε ότι, τα περισσότερα μαγαζιά της πόλης είναι μικρά, οικογενειακά και δεν θα μειώσουν το προσωπικό τους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Σε σχόλιο σχετικά με την εναλλακτική για αγορές από τα μεγάλα καταστήματα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου είπε ότι, «θα κριθούμε όλοι και οι πολυεθνικές και τα mall σε αυτήν την κρίση».

Πώς θα επηρεαστούν τα σούπερ μάρκετ

Το μέτρο, αν τελικά τεθεί σε εφαρμογή και στα σούπερ μάρκετ, θα αφορά μια ώρα στην αρχή του ωραρίου και μια στη λήξη, δηλαδή θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως και τις 8 το βράδυ, αντί για 8 το πρωί με 9 το βράδυ που ισχύει σήμερα.

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Τέσσερις προϋποθέσεις

Θέση στο θέμα πήρε και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών μέσω του προέδρου του Σταύρου Καφούνη, που μίλησε κι εκείνος για την ανάγκη μέτρων. Οπως, δε, χαρακτηριστικά είπε: «Με αυτά τα δεδομένα και επειδή την πρόταση αυτή την έχουμε συζητήσει προ εβδομάδος στο Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, θεωρούμε απαραίτητο αν ληφθεί αυτό το μέτρο:

  • Να εφαρμοστεί με υπουργική απόφαση για το σύνολο των καταστημάτων κάθε μορφής, συμπεριλαμβανομένων και των super-markets, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πάλι αθέμιτο ανταγωνισμό όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
  • Να συνδυαστεί με την αυτόματη επιδότηση του κόστους ρεύματος, δεδομένου ότι με την μείωση του ωραρίου θα επέλθει αυτονόητα εξοικονόμηση ενέργειας.
  • Να έχει περιορισμένη χρονική ισχύ, για όσο διαρκούν οι έκτακτες συνθήκες.
  • Να δοθεί η δυνατότητα ευέλικτης εργασίας στους μισθωτούς εργαζόμενους ώστε να μην μειωθούν οι αποδοχές τους.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA