Μενού
  • Α-
  • Α+

Ανείπωτη τραγωδία στο Αιγαίο με 18 μετανάστες, εκ των οποίων 16 γυναίκες, ένας άνδρας και ένας έφηβος, να χάνουν τη ζωή τους όταν ναυάγησε το φουσκωτό όπου επέβαιναν 40 άτομα στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέσβου. Παράλληλα 10 γυναίκες, που είχαν εγκλωβιστεί στα βράχια κατάφεραν να σωθούν. Ολοι τους Αφρικανικής καταγωγής. Την ίδια ώρα άλλο ένα ναυάγιο σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή Διακόφτι Κυθήρων, με ιστιοφόρο σκάφος όπου επέβαιναν 95 μετανάστες να συγκρούεται στα βράχια, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς. Μάλιστα, με τη συνδρομή της ΕΜΑΚ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό 15 αγνοουμένων στο ναυάγιο με μετανάστες στα Κύθηρα, καθώς έχει μεταβεί στην περιοχή κλιμάκιο της 1ης ΕΜAK με ελικόπτερο Super Puma του Π.Σ. για να συνδράμει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού Σώματος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου, Αλέξιου Ράπανου, κλιμάκιο της 1ης ΕΜΑΚ μεταβαίνει στα Κύθηρα με ελικόπτερο Super Puma για την παροχή συνδρομής στο Λιμενικό Σώμα στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών.

Οσον αφορά το ναυάγιο στη Λέσβο, η σορός ενός άνδρα ανασύρθηκε από τον θαλάσσιο χώρο της Θερμής Λέσβου νωρίτερα το απόγευμα της Πέμπτης (6/10) ανεβάζοντας σε 18 τα θύματα της τραγωδίας, 16 γυναίκες, ένας άνδρας και ένας έφηβος. Παράλληλα, διασώθηκαν 15 ακόμη άτομα. Ετσι συνολικά ανεβαίνουν σε 25 οι διασωθέντες, 11 γυναίκες και 14 άνδρες.

Τις γυναίκες που διασώθηκαν επισκέφτηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Το μεσημέρι η κυρία Γκάγκα σε συνέντευξή της εξέφρασε τη συμπάθεια της στα θύματα του ναυαγίου και είπε πως πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός. Όπως σημείωσε, οι διασωθείσες του ναυαγίου γυναίκες με τις οποίες συναντήθηκε τη ρωτούσαν αν γνωρίζει την τύχη των αδελφών τους, ενώ όπως είπε δύο από αυτές έχουν η μια κάκωση στο κεφάλι και η άλλη ένα κάταγμα. «Είναι» όμως είπε «καλά στην υγεία τους και θα τους παρέχουμε τη νοσηλεία και την περίθαλψη που χρειάζονται».

«Τα κύματα ήταν σαν τοίχος»

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες δύο γυναικών από τη Σομαλία, 37 και 31 ετών, οι οποίες διασώθηκαν από το πολύνεκρο ναυάγιο στη Λέσβο. Σύμφωνα με όσα δηλώνουν οι δύο γυναίκες -οι οποίες μεταφέρθηκαν στο ΚΥΤ Μυτιλήνης, μαζί με άλλους 23 διασωθέντες- ξεκίνησαν στις 10 το βράδυ της Τετάρτης από την Τουρκία, πέρασαν τον δίαυλο και έφτασαν στα παράλια της Λέσβου περίπου τα μεσάνυχτα. Οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ κακές -«τα κύματα ήταν σαν τοίχος», όπως λένε χαρακτηριστικά- και τους έριχναν στα τεράστια βράχια στη στεριά.

Με τον τρόμο ακόμα ζωγραφισμένο στα μάτια τους, οι δύο γυναίκες περιγράφουν ότι κόσμος άρχισε να πέφτει στη θάλασσα, οι γυναίκες ούρλιαζαν, ενώ η βάρκα δεν άργησε να σπάσει στα δύο. Εβλεπαν πτώματα, ανάμεσά τους και ένα παιδί 14 ετών, να επιπλέουν δίπλα τους και οι ίδιες φοβούνταν ότι σύντομα θα βρίσκονταν ανάμεσά τους... Κάποιοι, πιο τυχεροί, κατάφεραν να βγουν στη στεριά και να σκαρφαλώσουν στα βράχια.

Οι δύο γυναίκες εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς τις ελληνικές Αρχές, δηλώνοντας ότι στη χώρα μας νιώθουν ασφαλείς. Αποκάλυψαν ακόμη ότι πλήρωσαν 350 έως 600 δολάρια στους διακινητές, αλλά υποστήριξαν ότι μόνες τους περάσαν τα στενά από την Τουρκία στη χώρα μας. Παράλληλα, διευκρίνισαν ότι πάνω στη βάρκα ήταν 53 άτομα. Δέκα γυναίκες διασώθηκαν από το Λιμενικό στη θάλασσα και ακόμα 15 άτομα βρέθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις Αρχές στη στεριά. Συνολικά έχουν ανασυρθεί 18 σοροί. Οι έρευνες συνεχίζονται, για να βρεθούν και οι υπόλοιποι αγνοούμενοι.

Σκληρές εικόνες από τα Κύθηρα

Την ίδια ώρα γροθιά στο στομάχι αποτελούν οι εικόνες από το ναυάγιο των Κυθήρων όπου 95 άνθρωποι πάλεψαν με τα κύματα, όταν το ιστιοφόρο που μετέφερε μετανάστες προσέκρουσε σε βράχια στη θαλάσσια περιοχή στο Διακόφτι. Φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν σορούς μεταναστών μέσα στο νερό, ωστόσο μέχρι στιγμής είναι άγνωστος ο επίσημος αριθμός των νεκρών, καθώς υπάρχουν αγνοούμενοι και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, έχουν διασωθεί 62 ενήλικες (55 άνδρες και 7 γυναίκες), ενώ 18 παιδιά (17 αγόρια και 1 κορίτσι). Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναζητούνται πάνω από 15 άτομα.

Σε δηλώσεις του στο Open, o δήμαρχος Κυθήρων Στράτος Χαρχαλάκης ανέφερε ότι μπροστά του πνίγηκαν τουλάχιστον έξι άτομα, ενώ μεταξύ άλλων τόνισε ότι «τα Κύθηρα έχουν πολύ περιορισμένες δυνατότητες στη φιλοξενία και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους». Χρειάζεται «να επισπευστεί η διαδικασία μεταφοράς των ναυαγών από την εισαγγελία Πειραιά, διότι εδώ (σ.σ. στα Κύθηρα) οι συνθήκες είναι ειδικές. Θα έχουμε πρόβλημα και για τη σίτιση, διότι έχουν κλείσει πολλά μαγαζιά. Δεν είμαστε, Ρόδος, Κρήτη, Κέρκυρα αλλά ένα μικρό νησί», συμπλήρωσε.

Δείτε εικόνες από το ναυάγιο στα Κύθηρα:

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA