Μενού
  • Α-
  • Α+

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν με τους λαθροϋλοτόμους εν όψει του δύσκολου χειμώνα που ακολουθεί. Εκτός από τις τεράστιες αυξήσεις στη θέρμανση, την ανηφόρα έχουν πάρει και οι τιμές στα καυσόξυλα που φέτος πωλούνται μέχρι και 30% ακριβότερα, ενώ την ίδια ώρα υπάρχει σωρεία καταγγελιών για κλοπές ακόμα και μέσα από... ξένα χωράφια! Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η καταγγελία ιδιώτη που γύρισε στο χωράφι του και είδε πως άγνωστοι του είχαν κόψει τα ελαιόδεντρά του για να κάνουν λαθρεμπόριο με τα καυσόξυλα!

Διαβάστε ακόμη: Καύσιμα: Στην ίδια τιμή έφτασαν βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης

Όπως φαίνεται τα φαινόμενα λαρθοϋλοτομίας είναι σε έξαρση, με μία γυναίκα να καταγγέλλει στο Live News πως πριν από λίγες μέρες, επιτήδειοι μπήκαν στο κτήμα της και κατέστρεψαν όλα τα ελαιόδεντρά της. «Είναι περίπου 25 στρέμματα, έχει πολλές ελιές μέσα, την Κυριακή μπήκανε φορτηγά, ένα 4x4 και κάποιο φορτηγό και πίσω μία μηχανή και φορτώσανε ξύλα, πρέπει να ήταν περίπου τρεις τόνοι ξύλα, κατάστρεψαν τις ελιές, τις κόψανε όλες, δεν υπάρχει δηλαδή ελιά που να μην έχουν καταστρέψει και τα πήρανε όλα, τα φορτώσανε για να τα πουλήσουν», λέει η καταγγέλλουσα.

Η γυναίκα που δεν έπεσε στην αντίληψή της το τι συμβαίνει μέσα στο ελαιοπερίβολό της, ενημερώθηκε από το καφενείο του χωριού πως υπάρχει μία περίεργη κινητικότητα και κάλεσε αμέσως την αστυνομία: «Πήραν τηλέφωνο εκεί από το καφενείο και είπαν ότι στο κτήμα γίνεται αυτό το πράγμα. Μέχρι να ειδοποιήσουμε την αστυνομία τα είχαν φορτώσει αυτοί την Κυριακή το πρωί περίπου 8-9 η ώρα μέχρι κάποιες ώρες που τους χρειάστηκε και φύγανε». Περίπου 3 τόνους ξύλα ελιάς έκοψαν και φόρτωσαν άγνωστοι με τη ζημιά που προκάλεσαν στην οικογένεια να είναι ανεπανόρθωτη.

Οι τιμές στον... Θεό, φθηνότερα χωρίς απόδειξη

Στο μεταξύ, οι τιμές των καυσόξυλων έχουν αυξηθεί κατά 30%-40% σε σύγκριση με πέρυσι, με το κυβικό από τα 100 ευρώ να φθάνει εφέτος στα 140-160 ευρώ. Ενδεικτικά, ο Μεσές από 85 ευρώ πέρυσι, φέτος πωλείται 120-130 ευρώ το κυβικό και η οξιά από 75 ευρώ, εφέτος την βρίσκουμε στα 110-120 ευρώ. Η διαφορά προκαλεί ηλεκτροσόκ στις τσέπες των καταναλωτών. «Εγώ τα πήρα 280 ευρώ τον τόνο και οι τιμές που παίζουν είναι 280 με 300 ευρώ.

Από πέρσι μέχρι φέτος είναι σχεδόν διπλή η τιμή. Φέτος τα βρήκα στα 150 ευρώ. Μάλλον θα μαζευτούμε σε ένα διαμέρισμα, γιατί είμαστε δύο οικογένειες εγώ και η κόρη μου στην ίδια οικοδομή και θα μαζευτούμε σε ένα. Όσο ολόκληρα νοικοκυριά βρίσκονται σε λίστα αναμονής, άλλοι εκμεταλλεύονται το φαινόμενο έλλειψης καυσόξυλων στην αγορά και προσπαθούν να πουλήσουν ξύλα χωρίς απόδειξη».

Αλλος πολίτης αναφέρει στην ίδια εκπομπή: «Είμαι ΑμΕΑ από το καλοκαίρι ψάχνω ξύλα και δεν έχω. Με δύο κουβέρτες κοιμάμαι. Ο άλλος μου πουλούσε εκβιασμό. ''Θα σου φέρω ξύλα μου λέει'', αλλά χωρίς απόδειξη». Το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας και της μαύρης αγοράς στα καυσόξυλα φουντώνει, με τον χειμώνα, να βρίσκει πολλά νοικοκυριά χωρίς θέρμανση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA