Μενού
  • Α-
  • Α+

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του βιασμού και εκπόρνευσης της 12χρονης στον Κολωνό. Το απόγευμα της Τετάρτης (12/10) εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τη μητέρα της 12χρονης και οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει με την κακουργηματική κατηγορία της διακεκριμένης μαστροπείας από κοινού, κάτι που σημαίνει πως αν αποδειχτεί, συμμετείχε με την έγκρισή της στα αποτρόπαια εγκλήματα κατά της κόρης της. Τι είναι η «διακεκριμένη μαστροπεία», όμως, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα; 

Διαβάστε ακόμη: Απειλεί με αποκαλύψεις ο 53χρονος - «Στη λίστα ιερωμένος, δημοσιογράφοι και ηθοποιοί»

Οι ερμηνευτές του Ειδικού Ποινικού Δικαίου διακρίνουν τη μαστροπεία σε δυο κύριες κατηγορίες, στην απλή και στη διακεκριμένη. Η διακεκριμένη μαστροπεία εμφανίζεται με δυο μορφές, της μαστροπείας για ορισμένα πρόσωπα και της μαστροπείας κατ’ επάγγελμα. Η πρώτη μορφή αφορά την απλή μαστροπεία, που συντελείται με θύματα ανήλικους κάτω των 15 ετών (και αφορά και την 12χρονη στα Σεπόλια).

Επίσης αφορά τη μαστροπεία που διαπράττεται με απατηλά μέσα, αυτή που διαπράττεται από ορισμένους στενούς συγγενείς ή εκείνους που έχουν αναλάβει την ανατροφή, τη διδασκαλία, την εποπτεία ή τη φύλαξη του ανήλικου και αυτή που διαπράττεται από υπάλληλο ο οποίος κατά την άσκηση της υπηρεσίας του ή επωφελούμενος από την ιδιότητά του αυτή διαπράττει η συμμετέχει με οποιονδήποτε τρόπο στη πράξη. Και οι δυο αυτές περιπτώσεις τιμωρούνται με κάθειρξη και χρηματική ποινή 50.000-100.000 ευρώ.

Η δεύτερη μορφή είναι η μαστροπεία που ασκείται ως επάγγελμα ή για κερδοσκοπικούς λόγους και αποβλέπει στην προαγωγή σε πορνεία γυναικών, έστω και ενήλικων. Η ποινή που επιβάλλεται σε αυτή την περίπτωση είναι φυλάκιση τουλάχιστον 18 μηνών και χρηματική ποινή. Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να επιβληθεί στον δράστη η αόριστη καταδίκη, όταν είναι υπότροπος, και γι’ αυτό τον λόγο προβλέπεται η ποινή της κάθειρξης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA