Μενού
  • Α-
  • Α+

Επί 5 ολόκληρα χρόνια φέρεται να ήταν γνωστή στις Αρχές η δράση του πολυβραβευμένου συγγραφέα παιδικών και εφηβικών βιβλίων, Βασίλη Παπαθεοδώρου, ο οποίος είχε μπει στο στόχαστρο για την αναζήτηση υλικού σχετικά με παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο. Ο 55χρονος συγγραφέας κατέβαζε συνεχώς και αποθήκευε πορνογραφικό υλικό με παιδιά κάτω των 12 ετών, το οποίο αλίευε ακόμα και από το «σκοτεινό διαδίκτυο» – ο παράδεισος των παιδόφιλων και παιδοβιαστών λόγω της ανωνυμίας. Κατά την έφοδο της Αστυνομίας στο σπίτι του βρέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι με πάνω από 100 βίντεο με ιδιαίτερα σκληρό υλικό. Σημειώνεται ότι ο συγγραφέας συνελήφθη και προφυλακίστηκε. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο συγγραφές χρησιμοποιούσε την εφαρμογή eMule που διακινεί υλικό ακόμη και όταν αυτό δεν έχει ανέβει στο διαδίκτυο!

Διαβάστε ακόμη: Σφακιανάκης για Παπαθεοδώρου: «Παράνομη για όλους η κατοχή παιδικού πορνογραφικού υλικού»

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εκπομπή Live News του MEGA, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Κυβερνοχώρου, του ελληνικού CSI δηλαδή, Κέλλυ Ιωάννου, η εφαρμογή βρέθηκε εγκατεστημένη στις συσκευές του Βασίλη Παπαθεοδώρου: «Πρόκειται για μία γνωστή εφαρμογή στους καλά μυημένους χρήστες του διαδικτύου και μάλιστα δεν είναι καινούργια, αφού δημιουργήθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια. Λειτουργεί περίπου σαν όλα τα υπόλοιπα προγράμματα ανταλλαγής αρχείων και δεν είναι απαραίτητα μια ''κακή εφαρμογή'' με μία όμως σημαντική διαφορά: Οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν ο ένας με τον άλλο υλικό που δεν έχει ανέβει πουθενά, αλλά βρίσκεται αποθηκευμένο σε cloud και σε σκληρούς δίσκους. Τα αρχεία αυτά συνήθως έχουν κατέβει από το dark web και εμείς τα θεωρούμε εξαιρετικά ύποπτα. Αυτό που δεν υπολογίζουν τις περισσότερες φορές οι χρήστες του διαδικτύου είναι ότι παράλληλα έχουν προχωρήσει και τα δικά μας εργαλεία εντοπισμού τους και κάπως έτσι φτάσαμε στα ίχνη τους και στη συγκεκριμένη υπόθεση».   

Αυτή είναι η δράση του eMule

Το eMule είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής αρχείων ανάμεσα στους χρήστες του. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι η γρήγορη ανάκτηση κατεστραμμένων downloads και η εφαρμογή συστήματος επιβράβευσης των χρηστών που ανεβάζουν αρχεία. Σήμερα, το eMule είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόπιστα προγράμματα για μεταφορά κοινών αρχείων σε όλο το κόσμο. Χάρη στην πολιτική ανοιχτού κώδικα πολλοί προγραμματιστές είναι δυνατόν να συνεισφέρουν σε αυτό το σχέδιο, κάνοντας το δίκτυο πιο αποδοτικό σε κάθε του έκδοση. Το eMule δεν ανανεώνεται συχνά, αλλά επί του παρόντος η συχνότητα είναι ανάμεσα στον 1 με 3 μήνες. Πελάτες είναι διάφορα δίκτυα υπολογιστών που σχηματίζουν ένα δίκτυο.

 

Η σειρά προτεραιότητας και το σύστημα πίστωσης του eMule βοηθάει στην εξασφάλιση ότι όλοι θα παίρνουν τα αρχεία που θέλουν, διαφημίζοντας αυτά που θα ανεβάζουν στο δίκτυο. Το eMule προσφέρεται δωρεάν και είναι εντελώς ελεύθερο από οποιουδήποτε είδους προγραμμάτων διαφήμισης (Adware, Spyware κλπ). Κάθε αρχείο  ελέγχεται για φθορές τη στιγμή του κατεβάσματος, για να εξασφαλιστεί ένα αρχείο χωρίς λάθη και προβλήματα. Ο αυτοματισμός στη προτεραιότητα και η διαχείριση των πηγών, επιτρέπει πολλά «κατεβάσματα» χωρίς να χρειάζεται η παρακολούθησή τους. Διαθέτει σύστημα μηνυμάτων και φίλων, ώστε να μπορούν να στέλνουν και μηνύματα σε άλλους πελάτες / χρήστες.

Τι ψάχνει η ΕΛ.ΑΣ. στα εγκληματολογικά εργαστήρια

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ είναι αυτή που θα δώσει μια τελική πραγματογνωμοσύνη σχετικά με το ακριβές διάστημα που οι συσκευές και οι σκληροί δίσκοι του Βασίλη Παπαθεοδώρου, κατέβαζαν και αποθήκευαν το υλικό παιδικής πορνογραφίας. Μέχρι τώρα, οι αστυνομικές έρευνες δεν έχουν επιβεβαιώσει το ακριβές διάστημα της 5ετίας που φέρεται να κατέβαζε το υλικό ο κατηγορούμενος, ένα διάστημα που δόθηκε στη δημοσιότητα από δικαστικές πηγές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, ανέφερε πως από την «...έρευνα προέκυψε ότι, φαίνεται να μην σχετίζεται με άλλες υποθέσεις η συγκεκριμένη υπόθεση». «Η σύλληψη έγινε στις 18 Οκτωβρίου και η προφυλάκιση στις 26 Οκτωβρίου. Ο λόγος που δεν υπήρξε ανακοίνωση είναι γιατί συνεχίστηκε η ερευνά από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για συσχετισμό με άλλες υποθέσεις της υπηρεσίας», είπε επίσης. Ερωτηθείσα γιατί δεν δημοσιεύονται τα στοιχεία και οι φωτογραφίες του, είπε ότι, «...δεν υπάρχει εισαγγελική εντολή για δημοσιοποίηση», εξηγώντας ότι, «...δεν είναι όλες οι υποθέσεις ίδιες. Είχε υλικό στην κατοχή του, δεν κατηγορείται για κακοποίηση ο ίδιος. Είχε αποκτήσει πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές και αποθήκευε το υλικό αυτό».

Ετσι έδρασε το Child Protection System

Η αστυνομία κατάφερε να φτάσει στα ίχνη του χάρη στο Child Protection System. Ο κατηγορούμενος φαίνεται πως μπήκε σε ιστοσελίδες της φρίκης και έπειτα από σάρωση που πραγματοποίησαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο Διαδίκτυο, τον εντόπισαν. Το Child Protection System είναι ένα εργαλείο που  «μαρκάρει» τέτοιου είδους βίντεο κατά τη διαδικασία download από τους χρήστες του διαδικτύου, ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα ίχνη τους στη συνέχεια.

Κατόπιν ενημέρωσης των αρμόδιων δικαστικών Αρχών, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του. Η έρευνα των Αρχών διήρκησε 2 με 3 μήνες και βρέθηκαν στον υπολογιστή του συγγραφέα σχεδόν 100 βίντεο κυρίως με αγόρια και κορίτσια ηλικιών μεταξύ 10 με 12 ετών.  Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην ανακρίτρια στην οποία, μάλιστα, κατέθεσε ότι, όλο αυτό το υλικό ήταν στην κατοχή του γιατί ήθελε να γράψει ένα βιβλίο σχετικά. Δεν έπεισε τις δικαστικές αρχές με τις εξηγήσεις του και έχει προφυλακιστεί στην Τρίπολη.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA