Μενού
  • Α-
  • Α+

Τελείωσε ο Γολγοθάς που ανέβαιναν επί μήνες τα δύο υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοια τα οποία κρατούνταν υπό ομηρία από την κυβέρνηση του Ιράν. Η ελληνική πλευρά ήρθε σε συμφωνία με τους Ιρανούς και τα πλοία λύνουν κάβους για να επιστρέψουν στα ταξίδια τους. Ηδη στην Τεχεράνη βρίσκεται κλιμάκιο του υπουργείου Ναυτιλίας και του Εξωτερικών που υπέγραψαν τα απαραίτητα έγγραφα με τους Ιρανούς ομολόγους τους. Πριν από μία ώρα μάλιστα, δόθηκε απόπλου και στο πλοίο Lana, το ιρανικό τάνκερ, το οποίο κρατείτο σε ελληνικό αγκυροβόλιο και θα κατευθυνθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Τα δύο ελληνικά πλοία είχαν δεχθεί καταδρομική επίθεση των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε διεθνή ύδατα. Πρόκειται για το Delta Poseidon και το Prudent Warrior, τα οποία κρατήθηκαν στο αγκυροβόλιο του ιρανικού λιμανιού Μπαντάρ Αμπάς με συνολικό πλήρωμα αρχικά, 49 ναυτικών, εκ των οποίων 10 Ελληνες, ένας Κύπριος και 38 Φιλιππινέζοι. Η απόβαση στο Delta Poseidon είχε γίνει με ελικόπτερο από το οποίο κατέβηκαν επτά ένοπλοι, ενώ αντίστοιχη ήταν και η απόβαση με επτά ενόπλους στο πλοίο Prudent Warrior.

Η κατάληψη των πλοίων είχε γίνει ως αντίποινα της ιρανικής κυβέρνησης στην ενέργεια της Ελλάδας να δεσμεύσει, στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το δεξαμενόπλοιο Lana το οποίο ως Pegas ήταν αρχικά ρωσικών συμφερόντων και μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο. Το ιρανικό τάνκερ είχε καταπλεύσει στο αγκυροβόλιο της Καρύστου λόγω μηχανικής βλάβης τον περασμένο Απρίλιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA