Μενού
  • Α-
  • Α+

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τους ξυλοδαρμούς και τις τιμωρίες στους κόλπους της Κιβωτού του Κόσμου, από «παιδαγωγούς» ακόμη κι από τον πατήρ Αντώνιο Παπανικολάου. Οι ανατριχιαστικές περιγραφές των παιδιών που έχουν βιώσει στο πετσί τους τιμωρητικές και κακοποιητικές συμπεριφορές, ανοίγουν το ένα μετά το άλλο τα στόματά τους και προσφέρουν ολοένα και περισσότερο προανακριτικό υλικό στις Αρχές που αναμένεται να προχωρήσουν σε διώξεις μόλις ολοκληρωθεί η έρευνα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», μια 18χρονη σήμερα κοπέλα περιέγραψε την εμπειρία της από την ζωή σε δομή της Κιβωτού, αναφερόμενη σε απομόνωση και στέρηση φαγητού που επιβάλλονταν στην ίδια και σε άλλα παιδιά επειδή «δεν ακολουθούσαν τους κανόνες», σε ξυλοδαρμούς που έχει δει με τα μάτια της και για χαστούκια σε παιδιά ακόμη και από τον πατέρα Αντώνιο και γενικώς περιγράφοντας μια άκρως ζοφερή πραγματικότητα διαβίωσης των παιδιών.

«Αυτό που μου έχει μείνει στα άλλα παιδιά γιατί τα έβλεπα και πονούσα, ήταν παιδιά 4-5 ετών να τα πιέζουν να φάνε ένα φαγητό, και τα παιδιά το έφτυναν επειδή δεν μπορούσαν να το καταπιούν» είπε η κοπέλα στον ΑΝΤ1. Ανέφερε ακόμη ότι για διάστημα 4 μηνών της επέβαλαν απομόνωση από τα μέλη της «μεγάλης ομάδας» επειδή, όπως της είπαν «επηρέαζε άλλα παιδιά». Η νεαρή κοπέλα σημείωσε ότι όταν προσπάθησε να αντιδράσει η διευθύντρια της δομής, στην οποία έμενε της είπε ότι «αν δεν αποδεχθώ τη συνέπεια θα πάμε σε χειρότερα πράγματα, που είναι να με διώξουν».

Είπε ακόμη ότι στις τιμωρίες που επιβάλλονταν περιλαμβάνονταν και διακοπή από το σχολείο φέρνοντας ως παράδειγμα ένα κορίτσι το οποίο, όπως είπε, το «έκοψαν» από το σχολείο όταν διαπίστωσαν ότι είχε σχέση με ένα αγόρι προσθέτοντας ότι παιδιά στην Κιβωτό του Κόσμου «φτάνουν 17 ετών και είναι Α' και Β' Γυμνασίου».

Για τον πατέρα Αντώνιο σημείωσε πως «ερχόταν κάποιες φορές, αλλά με τα αγόρια καθόταν, δεν είχε κάποια σχέση με εμάς». Για την πρεσβυτέρα του πατέρα Αντώνιου είπε ότι «έχει σχέση σε όλα αυτά, ήταν πολύ επιθετική, μας έλεγε “δίνω τα πάντα για εσάς και δεν σέβεστε τίποτα” και εννοείται ότι επέβαλε και τιμωρίες».

Η κοπέλα κατήγγειλε, ακόμα, ότι «έχω δει παιδαγωγό που κοπανούσε κοπέλα στο καζανάκι στο μπάνιο» προσθέτοντας ότι «εννοείται ότι τα ήξερε ο πατέρας Αντώνιος γιατί ενώ τον συγκεκριμένο παιδαγωγό τον έδιωξαν, πριν από τέσσερα χρόνια τον πήραν ξανά στην Κιβωτό».

Συνέτιζαν τα παιδιά με εξευτελισμό και σπέρνοντας τρόμο

Σύμφωνα με άλλες μαρτυρίες που έφερε στο φως η εφημερίδα Ελευθερία της Καλαμάτας κι αναμετάδωσε η ΕΡΤ, ηγετικό στέλεχος φέρεται να κράτησε κλειδωμένα για δύο μήνες παιδιά για να τα συνετίσει, ενώ έβαζε μεγαλύτερα αγόρια να γονατίζουν μπροστά στα μικρότερα.

Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στα τέλη Ιανουαρίου του 2022, έλαβαν χώρα διάφορα γεγονότα, διάστημα κατά το οποίο φαίνεται ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην όλη εξέλιξη της υπόθεσης. Γιατί τότε ο 19χρονος που φέρεται να έχει καταγγείλει όλα αυτά που βίωσε, έφυγε οριστικά από τη δομή. Εκείνο το διάστημα, έφυγαν και τέσσερα μεγάλα παιδιά από την Καλαμάτα. Η «Ελευθερία» αναφέρει πως το ηγετικό στέλεχος έκρινε ότι αυτά τα παιδιά χρειάζονταν... συνέτιση γιατί είχαν μπλέξει με κακές παρέες στην Καλαμάτα και για αυτό τα πήγαν στην Αθήνα. Λίγο αργότερα πήγαν στην Αθήνα και κάποια μικρότερα παιδιά.

Ο πατέρας Αντώνιος τα κρατούσε κλειδωμένα για δύο μήνες σε παράρτημα της οργάνωσης στην Αθήνα, για να τους δείξει πώς πρέπει να λειτουργούν. Και όταν σε ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα κλήθηκαν μικρότερα παιδιά από τη δομή της Καλαμάτας να τον επισκεφθούν, ξεκλείδωσε τα μεγαλύτερα αγόρια και τα έβαλε να γονατίσουν μπροστά στα μικρότερα και να παρακαλέσουν για τη συγχώρεση τους επειδή φάνηκαν ανάξια. Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, τα έγκλειστα αγόρια έφεραν σημάδια ξυλοδαρμού ενώ ήταν βρώμικα και έδειχναν παράλληλα παραμελημένα.

Μετά από αυτό το ταξίδι των μικρών παιδιών αναπτύχθηκε μια φημολογία, σύμφωνα με τον ρεπόρτερ της ΕΡΤ, που μετέδωσε την πληροφορία ότι τα μικρότερα παιδιά δεν ταξίδεψαν μόνα τους στην Αθήνα, όπως γινόταν με τα μεγαλύτερα που πηγαίνανε με το ΚΤΕΛ, αλλά με συνοδεία ενός ανθρώπου υπεύθυνου της δομής. Σε αυτή τη δομή στη Μεσσηνία φιλοξενούνται γύρω στα 12 παιδιά κάτω των 12 ετών. Από τον Ιούλιο και μετά ζούσαν εκεί μόνο μικρότερα παιδιά, πέρυσι ζούσαν και μεγαλύτερα και μικρότερα τα οποία πάνε σχολείο στην Καλαμάτα.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, πήγαιναν δώρα οι γονείς στα παιδιά και δεν τους τα έδιναν, ενώ επιβεβαιώνεται μια πληροφορία που υπήρχε ότι στάλθηκε μήνυμα στους παιδαγωγούς των δομών να μιλούν με πολύ καλά λόγια, και να νουθετούν ουσιαστικά τα παιδιά με ύμνους για τον πατέρα Αντώνιο.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ ένας άνθρωπος μίλησε τον Αύγουστο και είπε ονόματα καθώς και άλλοι άνθρωποι στη Μεσσηνία έκαναν κάποια παράπονα με αποτέλεσμα μετά από λίγο να απολύονταν. «Υπήρχε ένα πολύ νοσηρό κλίμα». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA