Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε ένα αδιανόητο ντόμινο αποκαλύψεων εξελίσσεται η υπόθεση για τη δράση της «Κιβωτού του Κόσμου» με το οικονομικό σκέλος του Οργανισμού να έχει σχεδόν περάσει στο προσκήνιο μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και ξυλοδαρμούς των παιδιών! Τα οικονομικά μεγέθη από τις δωρεές - μαμούθ που ξεπέρασαν τα 27 εκατ. ευρώ από το 2017 έως το 2021 εκτινάσσονται στα 33 εκατομμύρια αν συνυπολογίσει κανείς και τις φετινές δωρεές και ο πατέρας Αντώνιος φαίνεται πως ζούσε έναν υπερπολυτελή βίο κόντρα στο χριστιανικό δόγμα που θα έπρεπε να ασπάζεται ο δρόμος της εκκλησίας!

Διαβάστε ακόμη: Κιβωτός του Κόσμου: «Θρησκευτικά και πολιτικά αντίποινα πίσω από τις καταγγελίες» - Η απάντηση του πατέρα Αντωνίου

Σύμφωνα με πληροφορίες η Οικονομική Αστυνομία έχει φτάσει σε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Κιβωτός πρόκειται για Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), στην οποία η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, κατέχει το 50%, και το υπόλοιπο ποσοστό (50%) είναι στο όνομα της 86χρονης μητέρας του πατέρα Αντώνιου, η οποία μένει μόνιμα στη Χίο (κάτι που σημαίνει ότι η πρεσβυτέρα και η μητέρα του π. Αντώνιου ήταν οι μόνες που μπορούσαν να σηκώσουν χρήματα από τους λογαριασμούς). Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εκπομπής «Live News» του Mega, οι δωρεές που έγιναν στη ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου» από το 2017 έως το 2021 ξεπερνούν τα 27 εκατομμύρια ευρώ και εάν υπολογιστούν σε αυτές και τα περίπου 5 εκατομμύρια που έχουν δωριστεί μέσα στο 2022, τότε φτάνουμε στα σχεδόν 33 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε μόλις έξι χρόνια. 

Ερευνες για παράνομο πλουτισμό

Στο μικροσκόπιο της Οικονομικής Αστυνομίας αλλά και της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο πρώην επικεφαλής της, πατέρας Αντώνιος αλλά και μεγαλοστελέχη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Πλήθος Οργανισμών και ατόμων, θέλησαν να στηρίξουν το έργο τους Ιδρύματος, στη σκέψη ότι βοηθούν τα παιδιά που φιλοξενούνται στις δομές της. Συγκεκριμένα, οι έρευνες θα επικεντρωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας και στενών συνεργατών τους για τυχόν παράνομο πλουτισμό. Συγκεκριμένα, ερευνώνται οι φορολογικές τους δηλώσεις, για κινητή και ακίνητη περιουσία, με πρώτο ερευνώμενο αδίκημα αυτό της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

Η Porsche Cayenne και το τζιπ των 100.000 ευρώ

Παράλληλα, για σκηνές που τους «είχαν προβληματίσει» μίλησαν εθελοντές και πρώην εργαζόμενοι σε δομές της Κιβωτού στο «Live News». Για παράδειγμα, όπως είπαν είχαν δει τον πατέρα Αντώνιο να οδηγεί κατά διαστήματα μια Porsche Cayenne, αλλά και την πρεσβυτέρα να κυκλοφορεί με ένα εξίσου πολυτελές τζιπ με φιμέ τζάμια, που κοστίζει πάνω από 100.000 ευρώ. Όλα αυτά, την ώρα που η «Κιβωτός του Κόσμου» στο site της ζητούσε συνεχώς δωρεές και μάλιστα εμφάνιζε ελλείψεις στην κάλυψη αναγκών όπως η στέγαση, η θέρμανση και άλλες ανάγκες των δομών που ζητούσε από τους δωρητές να τις καλύψουν. Σημειώνεται, πως έχει γίνει γνωστό ότι οι δυο τους διαθέτουν δύο πολυτελείς μεζονέτες στη Ραφήνα και τη Βραυρώνα. Η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη και αναμένονται απαντήσεις για τις αγορές ακινήτων και τα πανάκριβα αυτοκίνητα, την ώρα που ο πάτερ Αντώνιος και η πρεσβυτέρα είναι σχεδόν «εξαφανισμένοι» και οι εργαζόμενοι της Κιβωτού υποστηρίζουν ότι δεν γνωρίζουν που βρίσκονται αν και οι ίδιοι έδωσαν το στίγμα τους μέσα από το στενό τους περιβάλλον.

Χρήματα και από παράνομες υιοθεσίες;

Οι σαρωτικοί έλεγχοι που αφορούν και τον πατέρα Αντώνιο και το στενό του περιβάλλον, διενεργούνται παρουσία της προέδρου του νέου διοικητικού συμβουλίου Αλεξάνδρας Μαρτίνου, ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η έρευνα επεκτείνεται ακόμη και σε τυχόν παράνομες υιοθεσίες. Συγκεκριμένα, τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, που εδώ και δύο 24ωρα εξετάζουν τα δεδομένα που έχουν πάρει στην κατοχή τους από το λογιστήριο του ιδρύματος στον Κολωνό κάνουν φύλλο και φτερό τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι ισολογισμοί, οι δωρεές και οι δαπάνες της οργάνωσης. Στην έρευνα συμμετέχει η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος που ελέγχει τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Παράλληλα, ερευνώνται οι φορολογικές δηλώσεις, για κινητή και ακίνητη περιουσία, με πρώτο ερευνώμενο αδίκημα αυτό της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.

Το ένα κομμάτι των ερευνών για την «Κιβωτό του Κόσμου» αφορά στα οικονομικά του ζευγαριού του πατέρα Αντωνίου και της πρεσβυτέρας. Φύλλο και φτερό όμως θα γίνουν και τα οικονομικά της ίδιας της Οργάνωσης

Όλα τα δεδομένα θα μπουν στο μικροσκόπιο:

  • Από την ανεξάρτητη Αρχής για το Ξέπλυμα Βρόμικου Χρήματος
  • Την οικονομική αστυνομία
  • Ορκωτούς λογιστές που θα οριστούν από το νέο ΔΣ

Οι πρώτοι που ανέλαβαν να «ξεσκονίσουν» λογιστικά βιβλία, λογαριασμούς κι εμβάσματα προς και από την «Κιβωτό» είναι οι άνδρες της οικονομικής αστυνομίας. Ο πρώτος έλεγχος της οικονομικής αστυνομίας ολοκληρώθηκε με τα ευρήματα, κατά τις πρώτες αναφορές, είναι σημαντικά. Μετά από πολύωρη σύσκεψη του νέου υπηρεσιακού ΔΣ της δομής, αποφασίστηκε να αναλάβει τον έλεγχο των ταμείων:

  • Μεγάλη ελεγκτική εταιρία
  • Γνωστό δικηγορικό γραφείο, αφιλοκερδώς

Οι ορκωτοί λογιστές θα κληθούν να απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα:

  • Πόσα από τα έσοδα της «Κιβωτού» διατέθηκαν σε σκοπούς του ιδρύματος
  • Πώς αποκτήθηκε η ακίνητη περιουσία του ιδρύματος
  • Τι απέγινε το πλεόνασμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ

«Ο έλεγχος θα ανατρέξει σε όλα τα τραπεζικά αρχεία, στις τραπεζικές καταθέσεις του ιδρύματος, στις ροές του χρήματος, αφετέρου στις δαπάνες, σαν τη μισθοδοσία, τα ενοίκια, τα έξοδα τροφής που υπάρχουν και θα ελέγξει αν έχουν γίνει τυχόν υπερτιμολογήσεις».

Η «Κιβωτός» φέρεται να είχε:

  • 90 εκατομμύρια έσοδα από χορηγίες από το 2007 έως το 2022
  • Ετήσιο πλεόνασμα έως 1 εκατομμύριο
  • Αποθεματικό 10 εκατομμύρια
  • Κινητή περιουσία 7 εκατομμύρια
  • Ακριβά οχήματα

«Δεν παραγράφεται εάν είναι κακούργημα»

Οι ισολογισμοί θα επανεξεταστούν προκειμένου να ερευνηθεί εάν υπήρχε «μαύρο ταμείο». Τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί εξηγεί ορκωτός λογιστής. «Είναι 10 χρόνια που είναι η παραγραφή, αλλά αν αποδειχθεί ότι είναι ξέπλυμα μαύρου χρήματος, είναι κακούργημα και μπορεί να πάει πολύ πιο πίσω, δεν παραγράφεται». Πολυτελείς μεζονέτες, ακριβά αυτοκίνητα, αναξιοποίητα οικόπεδα και άλλα πολλά βρίσκονται πια στο στόχαστρο. Το υπουργείο Οικονομικών απέσυρε ήδη τις 50.000 από τον κουμπαρά της πανδημίας, χρήματα που θα επιστραφούν για τις ανάγκες των παιδιών, όταν το τοπίο ξεκαθαρίσει, ενώ, αποσύρθηκε και η παραχώρηση χρήσης ακινήτου του ΕΦΚΑ όπως γνωστοποίησε το υπουργείο Εργασίας, μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Ασ’ τα αυτά, λεφτά θέλουμε»

Επιπλέον, το φως της δημοσιότητας «βλέπουν» και καταγγελίες για τον τρόπο που οι υπεύθυνοι ζητούσαν χρήματα. Καταγγέλλουν ότι όποτε πήγαιναν στη δομή της Καλαμάτας υλικά αγαθά, η απάντηση που λάμβαναν είναι «ασ’ τα αυτά, λεφτά θέλουμε». Συγκεκριμένη γυναίκα, που όπως δηλώνει ασχολείται με τα κοινά, αποκάλυψε πως μόλις ήρθε σε επαφή με τη δομή της Καλαμάτας, προκειμένου να δηλώσει την επιθυμία της να βοηθήσει και να στηρίξει το έργο, της ζήτησαν χρήματα και δεν δέχτηκαν τα υλικά αγαθά που είχε να προσφέρει. «Μόλις επικοινωνήσαμε σε στέλεχος που βρισκόταν σε θέση ευθύνης μας ανέφερε πως δεν έχουν ανάγκη από υλικά αγαθά αλλά από χρήματα. Μας έκανε εντύπωση… Μας φάνηκε εντελώς άκομψο και περίεργο», αναφέρει η καταγγέλλουσα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA