ΚΟΙΝΩΝΙΑ
24/11/2022 11:10

Κιβωτός του Κόσμου: Ποσά που προκαλούν ίλιγγο - Ερευνες για τη διαδρομή εκατομμυρίων ευρώ από χορηγίες και δωρεές

Τα ποσά που προκύπτουν από τις δωρεές και τις χορηγίες που λάμβανε εδώ και μιάμιση δεκαετία η Κιβωτός του Κόσμου είναι τεράστια με τις Αρχές να εξετάζουν τις διαδρομές των χρημάτων

Newsroom
Κείμενο: Newsroom
Κιβωτός του Κόσμου: Ποσά που προκαλούν ίλιγγο - Ερευνες για τη διαδρομή εκατομμυρίων ευρώ από χορηγίες και δωρεές
Κιβωτός του Κόσμου, πατήρ Αντώνιος, χρήμαατα / Eurokinissi, shutterstock
Ανάγνωση:

Στο μικροσκόπιο των αρμοδίων Αρχών έχουν μπει τα περιουσιακά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου όπως και συναλλαγές αλλά και οι δωρεές και χορηγίες που λάμβανε η οργάνωση. Οπως άλλωστε αποκάλυψε και η στήλη του Reader «Μαξιμιλιανός» τα πρώτα στοιχεία των ελέγχων δείχνουν... προβληματική διαχείριση σημειώνοντας μάλιστα χαρακτηριστικά πως μπορεί πόροι που δόθηκαν από ιδιωτικούς φορείς ως δωρεές να μην έχουν πάει σε λειτουργικές ανάγκες της Κιβωτού, με αποτέλεσμα τον προσωπικό πλουτισμό των διαχειριστών της Κιβωτού. Την ίδια στιγμή έρχονται στη δημοσιότητα τα ποσά που διαχειρίζονταν οι διοικούντες την Κιβωτό. Ποσά τεράστια από χορηγίες και δωρεές όλα αυτά τα χρόνια που αντιστοιχούν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που με τη σειρά τους δημιουργούσαν ασύλληπτο πλεόνασμα.

Διαβάστε ακόμη: Κιβωτός του Κόσμου: Αδειασαν μυστική τραπεζική θυρίδα άρον άρον - Λογαριασμός 2 εκατομμύρια ευρώ στο ίδιο κατάστημα

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ΑΝΤ1 οι χορηγίες για το διάστημα 2007-2022 έφτασαν τα 90 εκατ. ευρώ, με τα ποσά να είναι ιδιαίτερα υψηλά την τελευταία πενταετία καθώς από το 2017 μέχρι και σήμερα στην Κιβωτό δόθηκαν ως δωρεά συνολικά 33 εκατ. ευρώ. Αυτά τα ποσά δημιούργησαν ένα ετήσιο πλεόνασμα της τάξης του 1 εκατ. ευρώ, ενώ η Κιβωτός φέρεται να έχει -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- αποθεματικό τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί και η τεράστια κινητή και ακίνητη «περιουσία» της οργάνωσης. Υπολογίζεται πως τα ακίνητα που έχει στην κατοχή της ανά την Ελλάδα ξεπερνούν τα 78 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχει ένας στόλο πανάκριβων οχημάτων, στην πλειοψηφία τους δωρεά. Κι όλα αυτά ενώ έλαβε κρατική επιχορήγηση 100.000 ευρώ το ίδιο χρονικό διάστημα ενώ μέσω site της ζητούσε συνεχώς δωρεές και μάλιστα εμφάνιζε ελλείψεις στην κάλυψη αναγκών όπως η στέγαση, η θέρμανση και άλλες ανάγκες των δομών που ζητούσε από τους δωρητές να τις καλύψουν. Παράλληλα υπάρχουν μαρτυρίες από άτομα που υποστηρίζουν πως είχαν δει τον πατέρα Αντώνιο να οδηγεί κατά διαστήματα μια Porsche Cayenne, αλλά και την πρεσβυτέρα να κυκλοφορεί με ένα εξίσου πολυτελές τζιπ με φιμέ τζάμια, που κοστίζει πάνω από 100.000 ευρώ.

Video Loading...

Βάσει των πληροφοριών φαίνεται πως η Οικονομική Αστυνομία έχει φτάσει σε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Κιβωτός πρόκειται για Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), στην οποία η πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, κατέχει το 50%, και το υπόλοιπο ποσοστό (50%) είναι στο όνομα της 86χρονης μητέρας του πατέρα Αντώνιου, η οποία μένει μόνιμα στη Χίο (κάτι που σημαίνει ότι η πρεσβυτέρα και η μητέρα του π. Αντώνιου ήταν οι μόνες που μπορούσαν να σηκώσουν χρήματα από τους λογαριασμούς).

Video Loading...

Σαρώνουν τις φορολογικές δηλώσεις

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται επίσης και οι φορολογικές τους δηλώσεις για κινητή και ακίνητη περιουσία, με πρώτο ερευνώμενο αδίκημα αυτό της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής. Οι σαρωτικοί έλεγχοι, που αφορούν και τον πατέρα Αντώνιο και το στενό του περιβάλλον, διενεργούνται παρουσία της προέδρου του νέου διοικητικού συμβουλίου Αλεξάνδρας Μαρτίνου.

Το μεσημέρι μάλιστα είναι προγραμματισμένη η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. στα γραφεία της Κιβωτού. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η έρευνα επεκτείνεται ακόμα και σε τυχόν παράνομες τεκνοθεσίες. Αλλωστε τα στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, που εδώ και δύο 24ωρα εξετάζουν τα δεδομένα που έχουν πάρει στην κατοχή τους από το λογιστήριο του ιδρύματος στον Κολωνό κάνουν φύλλο και φτερό τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους.

Από το πρωί της περασμένης Δευτέρας και μετά τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν σε Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στα αρμόδια υπουργεία, μπήκαν σε εφαρμογή οι έλεγχοι για τα οικονομικά στοιχεία της Κιβωτού του Κόσμου αλλά και για το πού διατέθηκαν τα χρηματικά ποσά που λάμβανε ο πατήρ Αντώνιος από χορηγίες, δωρεές κι άλλες πηγές ρευστότητας.

Αναστάτωση στους ομογενείς

Εξάλλου σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, συγκλονισμένοι δηλώνουν οι εκατοντάδες ομογενείς που στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια την οργάνωση και τώρα ζητούν τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Απ’ την άλλη άκρη του Ατλαντικού και την μακρινή Αυστραλία έως την εγγύτερη γεωγραφικά Ευρώπη, δεν είναι λίγοι οι φιλάνθρωποι ομογενείς, που κατά μόνας ή υπό την ομπρέλα ελληνικών συλλογικοτήτων, εθνικοτοπικών φορέων και οργανώσεων, υπήρξαν παραδοσιακά στυλοβάτες της «Κιβωτού» στις δεκαετίες της λειτουργίας της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΑΙΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Newsroom
Κείμενο: Newsroom

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ