Η βρετανική μουσική βιομηχανία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού και οι νέοι περιορισμοί έχουν παγώσει τις προοπτικές για επιστροφή στις αίθουσες συναυλιών, τις περιοδείες και τα φεστιβάλ.
Σαν να μην έφτανε αυτό, όμως, η κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Independent, φέρεται να απέρριψε πρόταση, η οποία θα απαλλάξει τους καλλιτέχνες από την ανάγκη θεώρησης για να εισέλθουν σε χώρες της ΕΕ για ταξίδια κάτω των 90 ημερών.
Ο λόγος είναι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θέλει να δώσει τις ίδιες ελευθερίες στους καλλιτέχνες της ΕΕ που επισκέπτονται τη χώρα.
Η Ντάουνινγκ Στριτ διαβεβαίωσε σήμερα ότι είχε καταθέσει προτάσεις στην ΕΕ με στόχο να επιτευχθεί μια «φιλόδοξη συμφωνία για τις προσωρινές μετακινήσεις όσων ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους που θα κάλυπτε τους μουσικούς». «Η ΕΕ αρνήθηκε», πρόσθεσε εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.
Σε κάθε περίπτωση, το τέλος της ελεύθερης μετακίνησης μεταξύ της ηπειρωτικής Ευρώπης και του Ηνωμένου Βασιλείου από την 1η Ιανουαρίου απαιτεί αυτή τη στιγμή από όλους τους μουσικούς να λαμβάνουν βίζα πριν μετακινηθούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχει και επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.
Το αίτημα προς την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο για να δοθεί εξαίρεση από την υποχρέωση βίζας προς τους επαγγελματίες μουσικούς έχει συγκεντρώσει πάνω από 247.000 υπογραφές και πολλοί καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων ο Λούις Τόμλινσον από τους One Direction, ο Τομ Γιορκ από τους Radiohead ή η Ντούα Λίπα, έχουν καλέσει τους θαυμαστές τους να το στηρίξουν.
Μάλιστα, μέσα από τον λογαριασμό του στο twitter, ο frontman των Radiohead Τομ Γιορκ αποκάλεσε την κυβέρνηση «ασπόνδυλα καθάρματα», ενώ ο Τζεφ Μπάροου των Portishead ξεκίνησε το hashtag #BorisKilledMusic.
Η Ένωση Μουσικών εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή της, δημοσιεύοντας μια δήλωση στο Twitter. «Είμαστε θυμωμένοι και ανησυχούμε για τις αναφορές ότι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας επέλεξαν να απορρίψουν μια προσφορά της ΕΕ για περιοδεία χωρίς βίζα από Βρετανούς μουσικούς, μετά από διαβεβαιώσεις ότι θα διέθεταν 101,5 δισ. και 5.8 δισ. για τη τις δημιουργικές τέχνες και τη μουσική βιομηχανία», ανέφερε το tweet.
Σε περαιτέρω tweets, η Ένωση κάλεσε τον Υπουργό Πολιτισμού να «επιβεβαιώσει επειγόντως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αν ήταν η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου που εμπόδισε τη συμφωνία», δηλώνοντας ότι αυτή τη στιγμή «ενημερώνουν τους βουλευτές να ρωτήσουν την κυβέρνηση για την εργασία στην ΕυρωπαΊκή Ένωση και για πραγματική υποστήριξη σε μουσικούς.»
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.