Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο 20χρονος άνδρας από το Μπλάκμπερν του Λάνκασαϊρ ήταν 14 ετών όταν σχεδίασε το χτύπημα στη Μελβούρνη για την Ημέρα Anzac (εθνική εορτή προς τιμήν των νεκρών του πολέμου της Αυστραλίας). Επειδή ήταν ανήλικος, μπορεί να κατονομαστεί μόνο με τα αρχικά του, ως RXG.

Ο νεαρός στρατολόγησε τον Αυστραλό συνεργό του Σεβντέμ Μπεσίμ, ο οποίος ήταν 18 τότε, για να πραγματοποιήσει την επίθεση, στην οποία ένας αστυνομικός έπρεπε να αποκεφαλιστεί μπροστά σε χιλιάδες ανθρώπους κατά τη διάρκεια των εορτασμών της ημέρας Anzac.

Το σχέδιο τελικά αποκαλύφθηκε και ματαιώθηκε από την αστυνομία, ενώ οι δύο συνωμότες συνελήφθησαν. Αργότερα εκείνο το έτος, ο RXG καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για υποκίνηση τρομοκρατίας στο εξωτερικό.

Αλλά τη Δευτέρα το Συμβούλιο αποφυλάκισης Αγγλίας και Ουαλίας αποφάνθηκε ότι θα μπορούσε να απελευθερωθεί. «Αφού εξέτασε τις περιστάσεις του εγκλήματος, την πρόοδο που σημείωσε κατά τη διάρκεια της κράτησης και τα αποδεικτικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στις ακροάσεις, η Επιτροπή ήταν ικανοποιημένη ότι ο RXG ήταν έτοιμος για απελευθέρωση», ανέφερε το Διοικητικό Συμβούλιο σε δήλωση.

Ο RXG κατάφερε να πείσει τον Μπεσίμ ότι ήταν πολύ μεγαλύτερος και είχε ιστορικό ριζοσπαστισμού. Έτσι, οι δυο τους συζήτησαν λεπτομέρειες της επίθεσης σε χιλιάδες μηνύματα που στάλθηκαν χρησιμοποιώντας μια κρυπτογραφημένη εφαρμογή.

Ωστόσο, το σχέδιο ματαιώθηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, όταν ο RXG απείλησε να αποκεφαλίσει δασκάλους στο σχολείο του στη Βόρεια Αγγλία, προτρέποντας ειδικούς στην αντιτρομοκρατία να σπάσουν τον κωδικό κρυπτογράφησης στο τηλέφωνό του και να βρουν τα μηνύματα.

Η αυστραλιανή αστυνομία, σε συνεργασία με τις βρετανικές αρχές, κατάφερε να παγιδεύσει τον Μπεσίμ στη Μελβούρνη. Το 2016, ο συνεργός του νεαρού καταδικάστηκε σε τουλάχιστον 7,5 χρόνια φυλάκισης, σύμφωνα με το Seven News και το Nine News.

Πηγή: CNN

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA