Οι προσπάθειες αποκόλλησης του «Ever Given» που βρίσκεται σφηνωμένο εδώ κι έξι ημέρες πλέον στην Διώρυγα του Σουέζ δεν έχουν επιφέρει ακόμα καρπούς, παρά το γεγονός ότι το Σάββατο μετακινήθηκε ελαφρώς. Σε αυτές τις ημέρες έχει εμποδίσει την διέλευση τουλάχιστον 300 πλοίων.
Οι αρχές είχαν βασίσει τις ελπίδες τους, σε σημαντικό βαθμό, στην παλίρροια το βράδυ του Σαββάτου αλλά τελικά η πρόοδος ήταν μικρότερη του αναμενόμενου και το νέο στοίχημα είναι το πλοίο να μπορέσει να πλεύσει ξανά σήμερα Κυριακή.
Το Σάββατο έγινε βυθοκόρηση (απομάκρυνση υλικών από τον βυθό) 20.000 τόνων άμμου και χρειάστηκαν 14 ρυμουλκά για να καταφέρουν να τραβήξουν και να σπρώξουν το Ever Given στην προσπάθειά τους να αποκολλήσουν, όπως αναφέρει το BBC.
Στο μεταξύ μετά τις νέες αποτυχημένες προσπάθειες την επιχείρηση συνδράμουν και άλλα ρυμουλκά που έσπευσαν πλάι στο Ever Given.
Το εναλλακτικό σχέδιο
Σε ό,τι αφορά την επιχείρηση αποκόλλησης, εάν οι εργασίες βυθοκόρησης και οι προσπάθειες ρυμούλκησης αποδειχθεί πως δεν επαρκούν, ο Οσάμα Ραμπί, πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, ανέφερε πως τότε θα απαιτηθεί η απομάκρυνση μέρος του φορτίου.
Ο Τζον Ντένχολμ, πρόεδρος του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, είχε δηλώσει στο BBC ότι η μεταφορά του φορτίου σε άλλο σκάφος ή στην όχθη του καναλιού θα συνεπαγόταν μεταφορά ειδικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός γερανού που θα χρειαζόταν να είναι ύψος άνω των 60 μέτρων. «Εάν πάμε σε αυτή τη διαδικασία, εκτιμώ πως θα απαιτηθούν εβδομάδες», είπε.
- Κασσελάκης και Καμμένος «κρυφοκοιτάζουν» την Καρυστιανού - Πού «πατάνε» και γιατί θέλουν «πολιτικό γάμο»
- Ο «σφαγέας» της Άρτας: Από ένα κέρασμα στο καφενείο, σκότωσε έξι συγχωριανούς του
- «Γενέθλια ’86»: Η αυτοκτονία του Νίκου Σκυλοδήμου που έγινε τραγούδι
- Ρία Ελληνίδου: Η ξεχασμένη εμφάνιση στο «Στην Υγειά Μας Ρε Παιδιά» 12 χρόνια πριν
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.