Το ρόλο τριών ατόμων που επέβαιναν στην πτήση της Ryanair ερευνά η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και θα ζητήσει το υλικό απο τις κάμερες ασφαλείας στο αεροδρόμιο, όπως και τη λίστα των επιβατών. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, τρεις επιβάτες – φαντάσματα μπαίνουν στο μικροσκόπιο των ερευνών για την πτήση θρίλερ της Ryanair.Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πτήση από την Αθήνα απογειώθηκε με 126 επιβάτες, στο Μινσκ της Λευκορωσίας συνελήφθησαν ο Ρομάν Προτασέβιτς και πιθανόν και η φίλη του, ωστόσο στο Βίλνιους της Λιθουανίας, το αεροπλάνο προσγειώθηκε με 121 επιβάτες.
Διαβάστε ακόμη: Λουκασένκο: Από τις κατηγορίες για εκλογική νοθεία στην «αεροπειρατεία» με το αεροσκάφος της Ryanair
Εκανε διακοπές στην Κρήτη ο Προτασέβιτς
Στις 9 Μαΐου έφτασε στη χώρα μας ο Ρομάν Προτάσεβιτς και έμεινε σε Aibnb και όχι σε ξενοδοχείο. Οι αστυνομία και δη το τμήμα επισήμων, κατάλαβε οτι δεν είχε έρθει ως μέλος της αποστολής της επικαφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας. Εθεάθη στην Ακρόπολη, στο Πολυτεχνείο και στις εκδηλώσεις του Forum των Δελφών και στις 15 Ιουνίου πήγε για διακοπές στην Κρήτη, πιθανόν με τη φίλη του.
CEO της Ryanair: Υπήρχαν πράκτορες της KGB μέσα στο αεροπλάνο
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι πράκτορες της Λευκορωσικής Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας (KGB) βρίσκονταν μέσα στο αεροπλάνο που πραγματοποίησε επείγουσα προσγείωση στο Μινσκ. «Φαίνεται ότι η πρόθεση των Αρχών ήταν να απομακρύνουν έναν δημοσιογράφο και τη σύντροφό του. Πιστεύουμε ότι υπήρχαν και κάποιοι πράκτορες της KGB που κατέβηκαν στο αεροδρόμιο» δήλωσε ο Ο' Λίρι.
Παράλληλα, ο επικεφαλής της Ryanair χαρακτήρισε την αναγκαστική προσγείωση ως «αεροπειρατεία που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος» σημειώνοντας ότι ήταν η πρώτη τέτοια περίπτωση που αφορούσε μια ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία.
Τα λεπτά αγωνίας του όταν κατάλαβε ότι η πτήση θα εκτραπεί στο Μινσκ
Ο 26χρονος αυτοεξόριστος Ρομάν Προτασέβιτς με την έρευνά του κατάφερε να εκνευρίσει τόσο τον αυταρχικό ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο ώστε να διατάξει κρατική αεροπειρατεία προκαλώντας την έντονη αντίδραση των δυτικών κυβερνήσεων. Ο φόβος του την ώρα που άκουσε ότι το αεροπλάνο της Ryanair που είχε απογειωθεί από την Αθήνα για τη Λιθουανία θα προσγειωνόταν (συνοδεία μαχητικού MiG-29) στη Λευκορωσία και το Μινσκ, επιβεβαιώνει το κλίμα των τελευταίων ετών στην χώρα. Επιβάτες του αεροπλάνου περιγράφουν λεπτό προς λεπτό τον τρόμο που βίωνε ο δημοσιογράφος, όσο το αεροπλάνο βρισκόταν εν πτήσει. Κατάφερε μέσα στον πανικό του να δώσει την βαλίτσα του και το κινητό του στην σύντροφό του, την οποία και επίσης συνέλαβαν.
Οι 4 πιθανές κυρώσεις για την «αεροπειρατεία» σε σκάφος της Ryanair
Πολύ πιθανές είναι οι κυρώσεις που θα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στη Λευκορωσία στη Σύνοδο Κορυφής που γίνεται σήμερα Δευτέρα στις Βρυξέλλες, μετά την «αεροπειρατεία» σε αεροπλάνο της Ryanair για να συλληφθεί ο ακτιβιστής δημοσιογράφος, Ρομάν Προτασέβιτς. Με ανακοίνωσή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κάνει σαφές ότι θα θέσει το «άνευ προηγουμένου» περιστατικό με την πτήση της Ryanair που αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ, τονίζοντας ότι «δεν θα παραμείνει χωρίς συνέπειες». Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ενωση ζητεί την άμεση απελευθέρωση του Λευκορώσου δημοσιογράφου, Ρομάν Προτασέβιτς.
Μητσοτάκης: «Πράξη που ισοδυναμεί με κρατική αεροπειρατεία»
Μήνυμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το θρίλερ που εκτυλίχθηκε την Κυριακή (23/5) με το αεροσκάφος της Ryanair με προορισμό τη Λευκορωσία. Αναλυτικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες: «Μια πράξη που ισοδυναμεί με κρατική αεροπειρατεία. Δεν αρκεί να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες. Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα πλέγμα ισχυρών κυρώσεων εναντίον της Λευκορωσίας, έτσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο».
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.