Μενού
  • Α-
  • Α+

Είκοσι χρόνια μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, εντείνεται το μυστήριο γύρω από το αν ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Άιμαν Αλ Ζαουάχρι, ο οποίος διαδέχτηκε τον Οσάμα μπιν Λάντεν, είναι ζωντανός. Ο Αλ Ζαουάχρι εμφανίστηκε μυστηριωδώς σε ένα νέο βίντεο που σηματοδοτεί την 20ή επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, ενώ αρκετούς μήνες τώρα είχαν διαδοθεί φήμες για τον θάνατό του.

Η ομάδα πληροφοριών SITE που παρακολουθεί ιστότοπους τζιχαντιστών δήλωσε ότι το βίντεο κυκλοφόρησε το Σάββατο 11/9/2021. Σε αυτό, ο αλ-Ζαουάχρι είπε ότι «Η Ιερουσαλήμ δεν θα εβραιοποιηθεί ποτέ», και επαίνεσε τις επιθέσεις της Αλ Κάιντα, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσής της εναντίον ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία τον Ιανουάριο.

Ο ιστότοπος SITE ανέφερε ότι αλ-Ζαουάχρι αναφέρθηκε επίσης στην αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Αφγανιστάν μετά από 20 χρόνια πολέμου αν και η συμφωνία αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων με τους Ταλιμπάν είχε υπογραφεί τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο Al-Zawahri δεν έκανε καμία αναφορά στην κατάληψη των Αφγανιστάν και της πρωτεύουσας Καμπούλ από τους Ταλιμπάν τον περασμένο μήνα, πρόσθεσε το SITE. Αναφέρθηκε όμως σε μια επίθεση της 1ης Ιανουαρίου που στόχευε ρωσικά στρατεύματα στην άκρη της βόρειας συριακής πόλης Ράκα. Φήμες από τα τέλη του 2020 έλεγαν ότι ο αλ-Ζαουάχρι είχε πεθάνει από ασθένεια. Έκτοτε, κανένα βίντεο ή απόδειξη ζωής δεν είχε εμφανιστεί, μέχρι το Σάββατο.

Η ομιλία του αλ-Ζαουάχρι καταγράφηκε σε ένα βίντεο διάρκειας 61 λεπτών και 37 δευτερολέπτων. Ο Αιγύπτιος Αλ-Ζαουάχρι έγινε ηγέτης της Αλ Κάιντα μετά τη δολοφονία του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011 στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν από Αμερικανούς Πεζοναύτες.