Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν είναι μόνο τα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν από το σκάνδαλο των «Pandora Papers» που έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα και εμπλέκει την παγκόσμια ελίτ πολιτικών, καλλιτεχνών και celebrities με το μαύρο χρήμα των offshore. Τουλάχιστον στην περίπτωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, τα στοιχεία αποκαλύπτουν και ένα ροζ σκάνδαλο, καθώς ο ίδιος φέρεται να διατηρεί εξωσυζυγική σχέση τουλάχιστον από το 2003 (ενώ εκείνος ήταν παντρεμένος με την σύζυγό του Λουντμίλα) και μάλιστα να έχει αποκτήσει και εξώγαμο! Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν και τα οποία δημοσιεύει η εφημερίδα Washington Post, ο Πούτιν, από την εποχή που ήταν ακόμα αντιδήμαρχος στην Αγία Πετρούπολη, σύναψε ερωτική σχέση με την 46χρονη -σήμερα- Σβετλάνα Κριβόνογκιχ, η οποία τότε (χρονολογείται πίσω στο 2000), εργαζόταν ως καθαρίστρια. Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, φέρεται μάλιστα να απέκτησε εξώγαμο παιδί μαζί της και... αποκατέστησε την ερωμένη του, αγοράζοντάς της σπίτι στο Μονακό με την αξία του ακινήτου να αγγίζει τα 100.000.000 δολάρια! 

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2003, μια υπεράκτια εταιρεία (που «χρεώνεται» στον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας) με το όνομα «Brockville Development Limited», μέσω δύο άλλων εταιρειών του Παναμά αγόρασε στην Κριβόνογκιχ ένα πολυτελές διαμέρισμα 4ου ορόφου στο Μόντε Κάρλο. Έχει επίσης αποκτήσει ένα διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη και άλλα πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές. Ο Πούτιν φημολογείται πως είναι ο πατέρας της Ελισαβέτα Κριβόνογκιχ, μίας νεαρής κοπέλας που σπουδάζει τέχνες στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης.

Αρνείται τα πάντα το Κρεμλίνο

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα (4/10), με αφορμή την έρευνα Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων, ότι δεν βλέπει την ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων στη μαζική διαρροή οικονομικών εγγράφων που αναφέρονται μεταξύ άλλων και σε πρόσωπα που ανήκουν στον κύκλο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης που δημοσίευσαν τα έγγραφα. «Προς το παρόν γίνεται λόγος για κάποιους ισχυρισμούς, οι οποίοι είναι ακατανόητο πού βασίζονται. Και φυσικά, αυτό δεν συνιστά λόγο για να γίνουν κάποιοι έλεγχοι. Αρχικά πρέπει να υπάρχει κάποιο σοβαρό δημοσίευμα παρόλα αυτά», δήλωσε ο Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξουν κάποιοι έλεγχοι βάσει των αρχείων που είδαν το φως της δημοσιότητας , προσθέτοντας ότι στα δημοσιεύματα αυτά υπάρχει μια «συλλογή αρκετά ανυπόστατων ισχυρισμών» και «ως εκ τούτου δεν μπορούν να αποτελέσουν λόγο για οποιουσδήποτε ελέγχους».

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν παρόμοιοι έλεγχοι, εφόσον υπάρξουν συγκεκριμένα στοιχεία. «Αν υπάρξουν κάποια σοβαρά δημοσιεύματα που να βασίζονται κάπου, που να επικαλούνται κάτι συγκεκριμένο, τότε θα τα μελετήσουμε με ενδιαφέρον. Προς το παρόν δεν βλέπουμε τον λόγο», είπε ο Πεσκόφ. «Για να είμαι ειλικρινής, δεν είδαμε κάποιο ‘κρυμμένο πλούτο’ του άμεσου περιβάλλοντος του Πούτιν. Προφανώς τα δημοσιεύματα θα συνεχισθούν, αλλά προς το παρόν δεν είδαμε τίποτα το ιδιαίτερο σ’ αυτά» δήλωσε ο Πεσκόφ , αναφερόμενος προφανώς στο σχετικό δημοσίευμα της Washington Post.