Μενού
  • Α-
  • Α+

«Όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη πρέπει να το ζήσουν αυτό». Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του 90χρονου Γουίλιαμ Σάτνερ, του γηραιότερου ανθρώπου που ταξίδεψε στο Διάστημα, με το που «πάτησε» γη ξανά. Ο πρωταγωνιστής του Star Trek έγραψε ιστορία, καθώς είναι ο γηραιότερος άνθρωπος του κόσμου που ταξίδεψε στο Διάστημα. Ως την μεγαλύτερη εμπειρία που έχει ζήσει, χαρακτήρισε το δεκάλεπτο αυτό ταξίδι και αγκάλιασε συγκινημένος τον Τζεφ Μπέζος. 

Μετά από το δεκάλεπτο ταξίδι, η κάψουλα που μετέφερε τον Σάτνερ και τους συταξιδιώτες του στο Διάστημα προσγειώθηκε με επιτυχία στο Van Horn του Τέξας, μπροστά στα έκπληκτα μάτια του Τζεφ Μπέζος που έκανε το ίδιο ταξίδι το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τη NASA, ο Γουίλιαμ Σάτνερ και τα τρία μέλη του πληρώματος είναι ο 594ος έως ο 597ος άνθρωπος που κατατάσσεται ως αστροναύτης. Η κάψουλα έφτασε περίπου 106 χιλιόμετρα μακριά και μετά επέστρεψε στην έρημο. 

Το New Shepard, που κατασκευάστηκε από την εταιρεία Blue Origin του Μπέζος, έχει σχεδιαστεί για να εξυπηρετήσει την αναπτυσσόμενη αγορά του διαστημικού τουρισμού. Αφού το καψάκιο φτάσει σε μέγιστο υψόμετρο περίπου 106 χιλιομέτρων (350.000 πόδια), ξεκινά η κάθοδος με την κάψουλα στην έρημο.

Ο δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον απογειώθηκε στις 11 Iουλίου με ένα διαστημικό σκάφος της Virgin Galactic που τον μετέφερε στο Διάστημα. Πήρε ύψος για περίπου πενήντα λεπτά της ώρας και στη συνέχεια αποσπάστηκε το διαστημικό σκάφος που ήταν προσκολημένο στο κύτος του, μέσα στο οποίο βρίσκονται ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, τρεις άλλοι επιβάτες και δύο πιλότοι. Δισεκατομμυριούχοι έχουν ήδη μεταβεί στο διάστημα στα χρόνια του 2000, αλλά με ρωσικούς πυραύλους.

Τέλος, η SpaceX του Έλον Μασκ έκανε μία ιστορική κίνηση στις 16 Σεπτεμβρίου. Για πρώτη φορά στα χρονικά, απλοί πολίτες ταξίδεψαν στο διάστημα χωρίς κανέναν επαγγελματία αστροναύτη μαζί τους. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο αυτή τη στιγμή, έλαβε συγχαρητήρια από τον αντίπαλό του, Τζεφ Μπέζος: «Συγχαρητήρια στον Elon Musk και την ομάδα της SpaceX για την χθεσινή επιτυχημένη αποστολή Inspiration4. Ένα ακόμη βήμα προς το μέλλον, όπου το διάστημα θα είναι προσβάσιμο από όλους μας»