Μενού
  • Α-
  • Α+

To φως της δημοσιότητας βλέπουν βίντεο που αποτυπώνουν καρέ καρέ την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και συγκεκριμένα τις συνεχείς παρενοχλήσεις των τουρκικών ακταιωρών στα ελληνικά σκάφη κοντά σε Κω, Λέσβο και Χίο. Μάλιστα, στα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, φαίνεται ότι το τουρκικό λιμενικό όχι μόνο δεν αποτρέπει τη διέλευση των σκαφών που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά βρίσκεται και κοντά τους.

«Η τουρκική προπαγάνδα για την παράνομη μετανάστευση έχει ως συνέπεια να εμφανίζονται συχνά ψευδείς ειδήσεις στα μέσα ενημέρωσης. Η Ελλάδα προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και με πλήρη σεβασμό του χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Προφανώς, οι εθνικές ανεξάρτητες αρχές διερευνούν όλους τους ισχυρισμούς για το αντίθετο, αλλά όταν αυτές οι αρχές ζητούν περαιτέρω πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία από τους συντάκτες τέτοιων ρεπορτάζ, εκείνοι αρνούνται να τις παράσχουν» αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης. 

Διαβάστε ακόμη: Τουρκία: «Κεφάλες οι Ελληνες, θα τους πάρουμε πίσω τα νησιά» - Προκαλεί σύμβουλος του Ερντογάν

Και προσθέτει ότι ελλείψει δράσης των τουρκικών αρχών, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή συνεχίζει να σώζει τις ζωές χιλιάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών στη θάλασσα κάθε χρόνο. Ενδεικτικά, μεταξύ 2015 και 2021 η Ελληνική Ακτοφυλακή διέσωσε περισσότερους από 230.000 υπηκόους τρίτων χωρών που κινδύνευαν στη θάλασσα. 

«Μόνο τα τελευταία επτά χρόνια, η Ελλάδα παρείχε ασφαλές λιμάνι για πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, -δηλαδή τάξη μεγέθους - πάνω από το δέκα τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού μας», επισημαίνει.  Και καταλήγει επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν είναι εναντίον της νόμιμης μετανάστευσης, αλλά εναντίον των λαθροδιακινητών και όλων εκείνων που εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο είτε για οικονομικό όφελος είτε για πολιτικούς σκοπούς.