Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πιο σκληρό πρόσωπο ενός πολέμου δεν είναι άλλο από τα αθώα θύματα, τα πτώματα αμάχων πολιτών! Ο Ιλίγια είναι ένα από αυτά! Επαιζε ποδόσφαιρο στους δρόμους της Μαριούπολης με δύο φίλους του και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ο 16χρονος έπεσε νεκρός. Σε μια εικόνα που ράγισε καρδιές σε όλο τον κόσμο, ο πατέρας του εφήβου θρηνεί πάνω από το πτώμα του γιου του, τυλιγμένο σε ένα αιματοβαμμένο σεντόνι, αφού χτυπήθηκε από εκρηκτικό μηχανισμό. Καθώς αγκάλιαζε το παιδί του, έκλαιγε ανεξέλεγκτα στο βομβαρδισμένο και γεμάτο σφαίρες νοσοκομείο. «Ο μικρός μου γιος», φώναξε.

Είναι η τελευταία από μια σειρά συγκλονιστικών εικόνων που έρχονται στο φως από την αιματηρή εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία, όπου η άγρια εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων του Βλαντίμιρ Πούτιν, σκόρπισε τον θάνατο σε εκατοντάδες αθώους πολίτες. Ο Ιλίγια χτυπήθηκε ενώ έπαιζε σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου κοντά στο σχολείο του. Οι φίλοι του Αβίντ και Αρτιομ τραυματίστηκαν στα πόδια τους από θραύσματα βομβών και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν τα άκρα τους.

Διαβάστε ακόμη: Πόλεμος στην Ουκρανία: Στα σύνορα με Μολδαβία το κομβόι των Ελλήνων από τη Μαριούπολη - Το χρονικό του τρόμου

Τα τρία παιδιά μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο πλησιέστερο νοσοκομείο στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, αλλά μόλις έφτασαν οι γιατροί διαπίστωσαν πως ο Ιλίγια ήταν νεκρός. Συγκλονιστική ήταν και η στιγμή που οι γιατροί έπρεπε να ανακοινώσουν στον πατέρα του Ιλίγια πως το παιδί του ήταν νεκρό. Ο ένας σήκωσε τα χέρια του ψηλά, ενώ ο άλλος κοίταξε κάτω βαθιά λυπημένος, ενώ ο πατέρας που περίμενε στην πόρτα άρχισε να κλαίει πριν πέσει στο πάτωμα.

Ο Evgeniy Maloletka, ο φωτογράφος του Associated Press που τράβηξε την τραγική εικόνα, δήλωσε στην Telegraph: «Το αυτοκίνητο τράβηξε προς το νοσοκομείο. Ανοιξαν το πίσω μέρος και εκεί ήταν δύο έφηβοι. Ο ένας είχε τραυματιστεί στα πόδια του, τα οποία έμοιαζαν με ωμό κρέας. Ο Ιλίγια ήταν ήδη νεκρός». Το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκαν βομβαρδίστηκε από ένα σύστημα πολλαπλών ρουκετών Grad. Τα κοντινά σπίτια βομβαρδίστηκαν κι αυτά...