Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αστυνομία στη Ρωσία συνέλαβε σήμερα, Κυριακή, περίπου 3.500 διαδηλωτές σε αντιπολεμικές διαμαρτυρίες που έγιναν σε ρωσικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένων 1.500 διαδηλωτών στη Μόσχα και 750 στην Αγία Πετρούπολη, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με τη ΜΚΟ OVD-Info, η οποία ειδικεύεται στην παρακολούθηση διαδηλώσεων, σχεδόν 10.000 διαδηλωτές έχουν συλληφθεί στη Ρωσία από τις 24 Φεβρουαρίου, ημερομηνία έναρξης των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο φυλακισμένος Ρώσος αντίπαλος του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι κάλεσε τους Ρώσους να διαδηλώνουν καθημερινά απαιτώντας ειρήνη, παρά τον εκφοβισμό από τις αρχές.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης δημοσίευσαν βίντεο που δείχνουν διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις πληροφορίες. Το πρακτορείο δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους της αστυνομίας στο Βλαδιβοστόκ ή στο Ιρκούτσκ. Δεν κατέστη εφικτή η επικοινωνία με το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών. Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε χθες ότι θα αποτραπεί κάθε προσπάθεια διεξαγωγής μη εξουσιοδοτημένων διαδηλώσεων και ότι οι διοργανωτές θα συλληφθούν.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει έναν διαδηλωτή σε μια πλατεία στην πόλη Χαμπάροφσκ στο ανατολικό άκρο της Ρωσίας να φωνάζει: «Όχι στον πόλεμο - Σαν δεν ντρέπεσαι» πριν τον συλλάβουν δύο αστυνομικοί. Η αστυνομία χρησιμοποίησε μεγάφωνα για να πει σε μια μικρή ομάδα διαδηλωτών στο Χαμπάροφσκ: «Αξιότιμοι πολίτες, συμμετέχετε σε μια μη εξουσιοδοτημένη δημόσια εκδήλωση. Σας ζητάμε να διασκορπιστείτε». Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα την ανάρτηση. Ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι είχε καλέσει σε διαδηλώσεις σήμερα σε όλη τη Ρωσία και στον υπόλοιπο κόσμο, ενάντια στην εισβολή που ξεκίνησε η Ρωσία στις 24 Φεβρουαρίου.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Περίπου 2.000 άνθρωποι συμμετείχαν μια αντιπολεμική διαδήλωση στη μεγαλύτερη πόλη του Καζακστάν, Αλμάτι, σύμφωνα με βίντεο που δημοσιεύτηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει ανεξάρτητα τις αναρτήσεις αυτές. Το πλήθος φώναξε συνθήματα όπως «Όχι στον πόλεμο» και «Ο Πούτιν είναι μαλ...ς», ενώ κυμάτιζαν σημαίες της Ουκρανίας. Ακτιβιστές τοποθέτησαν μπλε και κίτρινα μπαλόνια στο χέρι ενός αγάλματος του Λένιν που δεσπόζει πάνω από τη μικρή πλατεία όπου πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση. «Λόγω του Πούτιν, η Ρωσία είναι ισοδύναμη τώρα με πόλεμο για πολλούς ανθρώπους», είπε ο Ναβάλνι την Παρασκευή. «Αυτό δεν είναι σωστό: ήταν ο Πούτιν και όχι η Ρωσία που επιτέθηκε στην Ουκρανία».

Ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε αυτό που θεωρεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση για την υπεράσπιση των ρωσόφωνων κοινοτήτων από διώξεις στην Ουκρανία και για να αποτρέψει τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία για να απειλήσουν τη Ρωσία. Η Δύση χαρακτήρισε τα επιχειρήματά του αβάσιμο πρόσχημα για πόλεμο και επέβαλε κυρώσεις που στοχεύουν να ακρωτηριάσουν τη ρωσική οικονομία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και ορισμένα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία.

Τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν έχουν εκτοξευθεί στη Ρωσία μετά την εισβολή, σύμφωνα με δημοσκοπικές εταιρείες που εδρεύουν στη Μόσχα. Τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν αυξήθηκαν κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 70% την εβδομάδα έως τις 27 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την κρατική δημοσκόπηση VsTIOM. Η δημοσκόπηση της FOM, η οποία παρέχει έρευνα για το Κρεμλίνο, τόνισαν ότι τα ποσοστά αποδοχής του Πούτιν αυξήθηκαν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες στο 71% την ίδια εβδομάδα.