Μενού
  • Α-
  • Α+

Οταν μια χώρα δέχεται πόλεμο, το κράτος τίθεται σε έκτακτη ανάγκη! Η Δημοκρατία και οι νόμοι παραχωρούν τη θέση τους στο αίσθημα της επιβίωσης και ο κλεφτοπόλεμος στους δρόμους θα βγάλει τον δικό του νικητή. Κάπως έτσι πριν από περίπου 20 μέρες, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε το ελεύθερο, αλλά και τα εφόδια στους πολίτες για να φτιάχνουν βόμβες μολότοφ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ρωσικό εχθρό με κάθε μέσο που διαθέτουν. Αλλωστε η εισβολή μετά την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να εξαπολύσει πόλεμο που σήμερα φτάνει μέχρι και το Κίεβο, έπρεπε να αντιμετωπιστεί ακόμα και με τη βοήθεια των αμάχων που επινοούν κάθε τρόπο για να αμυνθούν. 

Αυτό που σκέφτηκαν όμως οι ουκρανικές Αρχές για την αντιμετώπιση του εισβολέα είναι πέρα από έξυπνο και χρήσιμο! Τι έκαναν; Οπως λέει στο Reader ο Βραζιλιάνος δημοσιογράφος Andre Naddeo, ο οποίος εξειδικεύεται στο προσφυγικό ρεπορτάζ και βρέθηκε στο Ούζχοροντ και σε άλλες γύρω περιοχές, «...οι Ουκρανοί αντικατέστησαν όλες τις πινακίδες που υπήρχαν στους δρόμους για τη σήμανση και την καθοδήγηση από πόλη σε πόλη με άλλες που είναι γραμμένες στα ρώσικα, δίνουν λάθος πληροφόρηση και κυρίως... βρίζουν και καταριούνται τα ρωσικά στρατεύματα που τόλμησαν να πατήσουν επί ουκρανικού εδάφους. Μέχρι τώρα, αν κρίνει κανείς από την αντίσταση που έχουν προβάλλει οι Ουκρανοί στη σφοδρή επίθεση που δέχονται από τα πολλαπλάσια στρατεύματα του αντιπάλου, μάλλον κάτι έχουν καταφέρει». 

Διαβάστε ακόμη: The Guide: Μία από τις καλύτερες ταινίες για τον λαό της Ουκρανίας επιστρέφει στους κινηματογράφους

Χάνουν τον δρόμο... πέφτουν στις ουκρανικές ενέδρες 

Φυσικά, από αυτό το σχέδιο, οι Ουκρανοί δεν περίμεναν να κερδίσουν τον πόλεμο, αλλά σε κάθε είδους «αντάρτικο» επινοούνται τεχνάσματα με τα οποία ο «αδύναμος» και αμυνόμενος προσπαθεί είτε να αποπροσανατολίσει (σ.σ. κυριολεκτικά) τον αντίπαλο, είτε ακόμη και να τον καθυστερήσει για να κερδίσει χρόνο προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα. «Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι περισσότεροι δορυφόροι έχουν πάψει να μεταδίδουν ψηφιακό internet, τα ρωσικά GPS αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς την άρτια λειτουργία τους και συχνά οι χάρτες τους οδηγούν σε αδιέξοδα. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι Ρώσοι στρατιώτες... κατάφεραν να χαθούν σε επαρχιακές πόλεις της Ουκρανίας και σε κάποιες άλλες έχασαν το σήμα τους και βρέθηκαν αντιμέτωποι με ουκρανικές ενέδρες» λέει ο Andre Naddeo που έζησε από κοντά το κλίμα στην πόλη Ούζχοροντ που μόλις χθες ανακοίνωσε πως θα μετατραπεί σε ΝΑΤΟϊκή βάση

Η «δημιουργικότητα» των Ουκρανών μάλιστα είχε αντίκτυπο και στον ψυχολογικό πόλεμο, καθώς την ίδια ώρα, οι πινακίδες που αντικρίζουν οι Ρώσοι εισβολείς είναι γραμμένες στη γλώσσα τους και αναγράφουν ορισμένα από τα χειρότερα μηνύματα που θα μπορούσαν να διαβάσουν. Μεριά από αυτά έχουν τοποθετηθεί σε κυκλικούς κόμβους και διασταυρώσεις: «Αν θέλετε να πάτε ευθεία, θα πεθάνετε! Αν στρίψετε αριστερά, θα σας γ@... και πάλι».  

«Μέσω των μηνυμάτων τους κάνουμε ψυχολογικό πόλεμο»

Ενας οδηγός κρατικού οχήματος στο Ούζχοροντ, πόλης που βρίσκεται στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Σλοβακία, ο Αλεξάντερ λέει χαρακτηριστικά: «Οι πινακίδες κατασκευάστηκαν ειδικά για τους Ρώσους στρατιώτες και αξιωματικούς. Εμείς έχουμε 32 γράμματα στο αλφάβητό μας, ένα λιγότερο από τα ρωσικά και τρεις διαφορετικούς χαρακτήρες, ειδικά το λατινικό ''I'', ενώ τα ρωσικά είναι ουσιαστικά κυριλλικά. Την ίδια ώρα που οι Ρώσοι εισβολής διαβάζουν αυτά τα μηνύματα και μπορεί να επηρεζονται αρνητικά, οι Ουκρανοί παίρνουν ακόμη μεγαλύτερη ψυχολογική δύναμη. Είναι ξεκάθαρα ένας... ψυχολογικός πόλεμος».

Την ίδια στιγμή, μια διαφημιστική πινακίδα είναι τοποθετημένη σε κεντρική περιοχή του Ούζχοροντ, στην οποία είναι τυπωμένο ένα μαύρο πολεμικό πλοίο, ακριβώς στη μέση της ουκρανικής σημαίας, με το μήνυμα: «Δόξα στη συνοριακή υπηρεσία της Ουκρανίας», «Δόξα στις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις» και «Ρωσικό Ναυτικό, ήρθε η ώρα να φύγεις». Αυτό το μήνυμα είναι έτσι γραμμένο ώστε να μπορούν να το διαβάσουν τόσο οι Ρώσοι, όσο και οι Ουκρανοί για τους ίδιους ψυχολογικούς ευνόητους λόγους. 

Πολλά από τα μηνύματα απευθύνονται στο Πολεμικό Ναυτικό του Βλαντίμιρ Πούτιν και αναφέρονται στην αμφιλεγόμενη κατάκτηση, μέσω δημοψηφίσματος, του εδάφους της Κριμαίας και πολύ περισσότερο τώρα, μετά τις επιθέσεις για την κατάληψη του λιμανιού της Μαριούπολης με κάθε κόστος. «Μήνυμα προς το ρωσικό ναυτικό: Γ@... και φύγετε από εδώ», αναγράφει μια άλλη πινακίδα στη Μαριούπολη

Και τα μηνύματα εθνικής υπερηφάνειας και ψυχολογικής «ντόπας» 

Εκτός από το έμμεσο και άμεσο μήνυμα προς τους Ρώσους με τις «πειραγμένες» οδηγίες, μια άλλη διαφημιστική πινακίδα που είναι έντονα «παρούσα» στους δρόμους και τις λεωφόρους του Ούζχοροντ, αναφέρει «Ευχαριστώ τον υπερασπιστές της Ουκρανίας». Το Ούζχοροντ είναι μια πόλη που έχει διπλασιαστεί σε πληθυσμό το τελευταίο διάστημα μετά την αποχώρηση πολλών προσφύγων που προτιμούν να μείνουν κάπου κοντά στα σύνορα και να μην φύγουν σε ξένη χώρα. 

Ταυτόχρονα, η φωτογραφία ενός μαχητικού με εκτοξευτή πυραύλων δεν είναι τυχαία. Το μοντέλο Javelin ήταν το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Ουκρανίας, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στα τανκς του ρωσικού στρατού και προβάλλεται σε κεντρικά σημεία σε μια προσπάθεια αποτελέσει πηγή εθνικής υπερηφάνειας. 

Στη συνέχεια, με μια καρδιά στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, έρχεται το μήνυμα ενός στρατιώτη που κοιτάζει τον ορίζοντα σίγουρος για τη νίκη: «Πιστεύω στο ZSU». Αυτό είναι το ακρωνύμιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας ή αλλιώς «Zbroyni Cyly Ukrayiny» στο κυριλλικό αλφάβητο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA