Μενού
  • Α-
  • Α+

«Ο Μακρόν δεν είναι ένας συναρπαστικός πρωτάρης ενός εκκολαπτόμενου κόμματος, τον οποίο υποδέχονται πλήθη θαυμαστών σε πολυσύχναστες συγκεντρώσεις, αλλά ένας κουρασμένος αξιωματούχος, ως επί το πλείστον απών από την προεκλογική εκστρατεία και προφανώς καταπονημένος ύστερα από μια δύσκολη πρώτη θητεία». Οι Times του Λονδίνου σχολιάζουν τις γαλλικές εκλογές, που ο β' γύρος τους θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 24 Απριλίου και αναφέρονται στην επιλογή που έχουν μπροστά τους οι Γάλλοι ψηφοφόροι.

Διαβάστε ακόμη: Γαλλία: Πώς η Μαρίν Λεπέν διεκδικεί την προεδρία με 50 χρόνια ακροδεξιάς πίσω της

«Η αντίπαλός του είναι πιο επιδέξια από ποτέ, αφού εγκατέλειψε τη σφοδρή αντιμεταναστευτική ρητορική της και παρουσιάζει τον εαυτό της ως σωτήρα του εργάτη μπροστά στην ακρίβεια των καυσίμων», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα για την αντίπαλο του Μακρόν, Μαρίν Λεπέν. «Ο Μακρόν παραμένει το φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές, κάτι που είναι καλό νέο για τη Γαλλία και τον κόσμο - αλλά δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό» συνεχιζει το αφιέρωμα. 

Το άρθρο συνεχίζει: «Η Λεπέν έχει καταστήσει την κρατική παρέμβαση στην οικονομία την βασική της δέσμευση και, παρά την επιμονή της ότι τα μέτρα που προτείνει έχουν κοστολογηθεί από ειδικούς, δεν φοβάται να δώσει ακριβές προεκλογικές υποσχέσεις. Έχει δεσμευτεί να απαλλάξει τους νέους από τον φόρο εισοδήματος, να μειώσει τον ΦΠΑ στη βενζίνη, να μειώσει τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους και να αντλήσει τους πόρους για αυτές τις παρεμβάσεις, με φόρους περιουσίας στους πλούσιους. Εξάλλου, το κόστος των καυσίμων ήταν καυτό θέμα στη Γαλλική πολιτική και στο παρελθόν. Μια προτεινόμενη αύξηση του φόρου ντίζελ ήταν αυτή που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των κίτρινων γιλέκων το 2018, οι οποίες αποτέλεσαν διέξοδο για μια γενικότερη δυσαρέσκεια απέναντι στο στυλ διακυβέρνησης του Μακρόν» αναφέρει ο συντάκτης, σημειώνοντας ότι μέρος αυτής της δυσαρέσκειας παραμένει.

Ο πρόεδρος έχει πολλά ακόμα να κάνει. Συγκεκριμένα, το συνταξιοδοτικό σύστημα χρειάζεται επείγουσα μεταρρύθμιση, προκειμένου η Γαλλική οικονομία να παραμείνει ανταγωνιστική μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, σε μια χώρα όπου ακόμη και ο ψίθυρος της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας χαιρετίζεται από κύματα απεργιών και ουρλιαχτά αγανάκτησης από τα συνδικάτα, οποιαδήποτε πρόοδος είναι εντυπωσιακή.

Το άρθρο καταλήγει πως το πιο ανησυχητικό είναι η έλλειψη δέσμευσης της Λεπέν στο διεθνές δίκαιο που βασίζεται σε κανόνες και στη δυτική συμμαχία. «Πριν από λίγο καιρό, δημοσίευε φωτογραφίες από μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Πούτιν στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας. Υπερασπίστηκε ανοιχτά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια νίκη της Λεπέν θα ήταν μια καλή είδηση για τη Μόσχα. Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να ευνοούν τον κ. Μακρόν, αλλά η διαφορά παραμένει μικρή και δύο εβδομάδες είναι πολύς χρόνος στην πολιτική».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.