Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια γυναίκα στην Ισπανία «κατάφερε» να νοσήσει με κορονοϊό δύο φορές, σε διάστημα 20 ημερών, με δύο διαφορετικές μεταλλάξεις, ούσα εμβολιασμένη τριπλά!  Οι επιστήμονες από τη χώρα της Ιβηρικής ανακοίνωσαν το συντομότερο στον κόσμο γνωστό χρονικό διάστημα επαναλοίμωξης με covid, με την εν λόγω γυναίκα να έχει μολυνθεί από την παραλλαγή Ομικρον μόλις 20 μέρες μετά τη μόλυνσή της από την μετάλλαξη Δέλτα!

Η 31χρονη Ισπανίδα υγειονομικός είχε μάλιστα εμβολιαστεί πλήρως και είχε επίσης κάνει ενισχυτική τρίτη δόση 12 μέρες πριν την επαναμόλυνση της με την παραλλαγή Ομικρον. Η ασυνήθιστη περίπτωση της γυναίκας που νόσησε δύο φορές μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ παρουσιάστηκε από ερευνητές του Καταλανικού Ινστιτούτου Υγείας, με επικεφαλής την δρα Κριστίνα Γκουτιέρεζ-Φόρνες, στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων στη Λισαβόνα.

Κατά την πρώτη λοίμωξή της τον Δεκέμβριο η γυναίκα ήταν ασυμπτωματική, ενώ κατά τη δεύτερη τον Ιανουάριο εμφάνισε βήχα, πυρετό και κόπωση. Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι είχε μολυνθεί από δύο διαφορετικές παραλλαγές. Οι ερευνητές τόνισαν ότι «η περίπτωση αυτή αναδεικνύει την δυνατότητα της παραλλαγής Ομικρον να διαφεύγει από προηγούμενη ανοσία αποκτημένη είτε μετά από νόσηση με άλλες παραλλαγές είτε μετά από εμβολιασμό.

Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι με Covid-19 δεν πρέπει να υποθέτουν ότι είναι προστατευμένοι από επαναλοίμωξη, ακόμη κι αν έχουν πλήρως εμβολιαστεί. Παρόλα αυτά, τόσο η προηγούμενη λοίμωξη με άλλες παραλλαγές όσο και ο εμβολιασμός πράγματι φαίνεται να προστατεύουν σε ένα βαθμό έναντι της σοβαρής νόσου και της νοσηλείας εκείνους που μολύνονται από Ομικρον».