Μενού
  • Α-
  • Α+

Η πανδημία έφερε το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας και η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που το κάνει πράξη σε μαζικό επίπεδο, καθώς 70 εταιρείες και συνολικά 3.300 εργαζόμενοι δουλεύουν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα χωρίς να μειωθεί ο μισθός τους. 

Διαβάστε ακόμη: Πρώην Αμερικανίδα διπλωμάτης: «Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σκεφτεί το διαζύγιο με την Τουρκία»

Όπως αναφέρει o Guardian, η πιλοτική δοκιμή διαρκεί έξι μήνες και διεξάγεται από εταιρίες και ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και του Boston College.

Μοντέλο 100-80-100

Η δοκιμή βασίζεται στο μοντέλο «100:80:100» δηλαδή 100% του μισθού για το 80% του χρόνου, με αντάλλαγμα τη δέσμευση για διατήρηση της παραγωγικότητας στο 100%. «Καθώς βγαίνουμε από την πανδημία, όλο και περισσότερες εταιρείες αναγνωρίζουν ότι το νέο σύνορο του ανταγωνισμού είναι η ποιότητα ζωής και ότι η εργασία με μειωμένο ωράριο και με επίκεντρο την παραγωγή είναι το όχημα που θα τους δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», σχολίασε ο CEO μίας μη κερδοσκοπικής εταιρίας που συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης, συμβουλευτικές υπηρεσίες για τον εργασιακό χώρο, ινστιτούτα υγείας, υπηρεσίες πρόσληψης προσωπικού σε κτίρια και κατασκευές, εταιρίες τροφίμων, ποτών και εταιρίες παροχής digital marketing.

Συμμετέχουν τα Πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και της Οξφόρδης

Από την πλευρά τους οι ερευνητές θα συνεργαστούν με κάθε συμμετέχοντα οργανισμό για να μετρήσουν τον αντίκτυπο στην παραγωγικότητα της επιχείρησης και την ευημερία των εργαζομένων της, καθώς και τον αντίκτυπο στο περιβάλλον και την ισότητα των φύλων.

Οι υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση δοκιμές τετραήμερης εβδομάδας πρόκειται επίσης να ξεκινήσουν αργότερα φέτος στην Ισπανία και τη Σκωτία.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA