Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Γκάμπριελ Σίπτον, αδελφός του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η έφεση της νομικής ομάδας του Ασάνζ στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου κατά της απόφασης έκδοσής του στις ΗΠΑ θα περιλαμβάνει νέες πληροφορίες που δεν είχαν προηγουμένως παρουσιαστεί στο δικαστήριο, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρισμών που διατυπώθηκαν πέρσι σε μια έκθεση για σχέδια δολοφονίας του.

Διαβάστε ακόμη: Τζούλιαν Ασάνζ: Εγκρίθηκε η έκδοσή του από την Βρετανία στις ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, ο Γκάμπριελ Σίπτον δήλωσε σε σχετική συνέντευξη στο Reuters: «Πιθανότατα, η έφεση θα γίνει λίγες ημέρες πριν από την προθεσμία (14 ημέρες για την έφεση) και η έφεση θα περιλαμβάνει νέες πληροφορίες που δεν μπορέσαμε να φέρουμε στα δικαστήρια προηγουμένως. Πληροφορίες για το πώς κατασκοπεύονταν οι δικηγόροι του Τζούλιαν (σ.σ. Ασάνζ) και σχετικά με το ότι υπήρχαν σχέδια απαγωγής και δολοφονίας του Τζούλιαν από τη CIA».

Ειδικότερα, ο αδελφός του Τζούλιαν Ασάνζ αναφερόταν σε ένα σχετικό δημοσίευμα του «Yahoo News» από τον Σεπτέμβριο του 2021 σχετικά με υποτιθέμενα σχέδια των ΗΠΑ να απαγάγουν ή να δολοφονήσουν τον ιδρυτή του WikiLeaks, όταν αυτός είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Η CIA αρνήθηκε, πάντως, να σχολιάσει το εν λόγω δημοσίευμα.

Ακόμα, ο Γκάμπριελ Σίπτον δήλωσε ότι η απόφαση δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο και κάλεσε την κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να αποσύρει τις κατηγορίες. Αναλυτικά, ο ίδιος σημείωσε: «Η βρετανική κυβέρνηση και το δικαστικό σώμα στο υψηλότερο επίπεδο έχουν διαπιστώσει ότι αν δημοσιεύσετε στοιχεία για διαφθορά, εγκλήματα πολέμου και βασανιστήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο, μπορεί να εκδοθείτε σε τρίτη χώρα Εναπόκειται τώρα στον Πρόεδρο Μπάιντεν να αποσύρει αυτή τη δίωξη και να αποκαταστήσει την πίστη στην ικανότητα της τέταρτης εξουσίας να διαδραματίσει το ρόλο της σε λειτουργικές δημοκρατίες».