Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Μακρόν και τα κόμματα που τον στηρίζουν έχασαν την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και προσπαθούν να βρουν συμμάχους, ώστε να υλοποιήσουν την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης. Μέσα σε λιγότερο από οκτώ λεπτά, ο πρόεδρος της Γαλλίας απέκλεισε την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο για… συνεργασίες. 

Διαβάστε ακόμη: Εμανουέλ Μακρόν: Από τη σαρωτική νίκη στις εκλογές, στο διάγγελμα για το εκλογικό Βατερλώ

«Οι περισσότεροι ηγέτες απέκλεισαν το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας δεν δικαιολογείται μέχρι σήμερα. Πολλοί έχουν εκφράσει την επιθυμία να αναλάβουν δράση για σημαντικά ζητήματα, όπως η αγοραστική δύναμη ή η ασφάλεια. Είναι δυνατό να βρεθεί μια μεγαλύτερη  πλειοψηφία για να δράσουμε» τόνισε ειδικότερα ο Γάλλος πρόεδρος.  Πρόσθεσε, επίσης, ότι εναπόκειται στη βούληση των πολιτικών δυνάμεων ο σχηματισμός κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Στο ίδιο μήνυμά του, ο Μακρόν εστίασε στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων αλλά και στη θέσπιση έκτακτων μέτρων για την ακρίβεια. Έκανε λόγο για την ανάγκη να ξεπεραστούν οι πολιτικές διαφορές ώστε να επικρατήσει η «διαύγεια και υπευθυνότητα».Ο ίδιος υπογράμμισε ότι θέλει να σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μέσα στις επόμενες εβδομάδες. «Έχω εμπιστοσύνη ότι όλοι θα δράσουν σύμφωνα με το αίσθημα καθήκοντός τους απέναντι στη χώρα» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ο Μακρόν υπογράμμισε ότι - όπως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες - δεν υπάρχει στη Γαλλία απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενός κόμματος και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος πολιτικής συνεννόησης. Ο Εμάνουελ Μακρόν δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να διευρύνει την παράταξή του αλλά και να υιοθετεί αποφάσεις που κατά περίπτωση θα συγκεντρώνουν την πλειοψηφία στην γαλλική Εθνοσυνέλευση. «Αυτό δεν σημαίνει ακινησία, σημαίνει επίτευξη συμφωνιών μέσα από τον διάλογο» είπε ο Μακρόν.