Μενού
  • Α-
  • Α+

Δεν πρόλαβε καλά καλά να προειδοποιήσει τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η πρόεδρος της Κομισιόν που δήλωνε ευθαρσώς ότι «...η Μόσχα αργά ή γρήγορα θα κλείσει εντελώς τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου» και αργά το απόγευμα, ο ρωσικός κολοσσός Gazprom την επιβεβαίωσε πλήρως! Με ανακοίνωση που εξέδωσε, ενημέρωσε πως μειώνει τις ημερήσιες παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα από μεθαύριο, Τετάρτη (27/7), λόγω συντήρησης μια νέας τουρμπίνας! Να σημειωθεί ότι η Ευρώπη εισάγει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 30% του πετρελαίου της από τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη: Γαλλία: Σχέδιο για την ενεργειακή κρίση με κλειστές πόρτες σε καταστήματα και «τσουχτερά» πρόστιμα

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, αυτό θα αντιστοιχεί στο 20% της χωρητικότητας του αγωγού. Η τρέχουσα ροή φυσικού αερίου στη Γερμανία είναι μόνο στο 40%. Η εταιρεία ανέφερε ότι σταματά τη λειτουργία μιας δεύτερης τουρμπίνας λόγω της «τεχνικής κατάστασης του κινητήρα». Η πλήρης χωρητικότητα του Nord Stream 1 είναι πάνω από 160 κυβικά μέτρα αερίου που εξάγονται καθημερινά. Η διακοπή λειτουργίας της συγκεκριμένης τουρμπίνας θα έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη χωρητικότητα κατά 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Η Gazprom είπε ότι η παραγωγική ικανότητα πρόκειται να μειωθεί στον σταθμό συμπίεσης Portovaya της Ρωσίας. Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας που – όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP επικαλούμενο κυβερνητικό εκπρόσωπο – ανέφερε ότι δεν υπάρχει «τεχνικός λόγος» για τη διακοπή της παράδοσης φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω του Nord Stream 1. Η Gazprom ξανάρχισε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σταματά μία ακόμη τουρμπίνα στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1 για συντήρηση, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση των ροών φυσικού αερίου. Η Gazprom είπε ότι, λόγω της διακοπής της τουρμπίνας, η ημερήσια παραγωγική ικανότητα στον ρωσικό σταθμό συμπίεσης Portovaya θα μειωθεί στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) φυσικού αερίου την ημέρα, από τις 04:00 (GMT) στις 27 Ιουλίου, από την πλήρη χωρητικότητά της άνω των 160 mcm ανά ημέρα.

«Ετοιμαστείτε για πλήρη απεξάρτηση από τη Μόσχα»

Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε την Ρωσία ότι καταφεύγει σε ενεργειακό εκβιασμό, χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο ως «όπλο», ενώ το Κρεμλίνο απάντησε πως η διακοπή του φυσικού αερίου προκλήθηκε από ζητήματα συντήρησης... αλλά και τις κυρώσεις των δυτικών κυρώσεων. Συγκεκριμένα, την κρισιμότητα της κατάστασης ενόψει του χειμώνα και τη σοβαρή πιθανότητα πλήρους διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, επεσήμανε σε συνέντευξή της στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η Γερμανίδα πολιτικός τόνισε, δε, ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να είναι έτοιμες για το ενδεχόμενο να διακοπεί ολοκληρωτικά το φυσικό αέριο από τη Ρωσία και κάλεσε τις κυβερνήσεις να δρομολογήσουν την απεξάρτηση των ενεργειακών τους αναγκών από τη Μόσχα.

Ετσι, η πρόεδρος της Κομισιόν κάλεσε τα κράτη - μέλη της Ένωσης να εξαλείψουν σταδιακά την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να επιταχύνουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε τώρα για περισσότερες αναταράξεις, περιλαμβανομένης και μιας πλήρους διακοπής των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου», τόνισε και πρόσθεσε: «Προς το παρόν, η Ρωσία προμηθεύει μόνο εν μέρει φυσικό αέριο ή καθόλου, σε 12 κράτη μέλη της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Ευρώπη πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο: μια πλήρη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου, αργά ή γρήγορα». Και συνέχισε, λέγοντας: «Ακόμη και κράτη μέλη που αγοράζουν ελάχιστο ρωσικό φυσικό αέριο δεν θα μπορέσουν να αποφύγουν τις επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής της ροής στην εσωτερική μας αγορά».

Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι αν επηρεαστεί η Γερμανία, θα λειτουργήσει ως ντόμινο και για τις άλλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να μειώσουν όλα τα κράτη μέλη τη ζήτηση, να αποθηκεύσουν μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου και να τις μοιραστούν με εκείνα τα μέλη που πλήττονται περισσότερο», δήλωσε.

«Είμαι βέβαιη, ότι οι υπουργοί Ενέργειας έχουν επίγνωση των ευθυνών τους. Πρόκειται για τη δημιουργία ενός συστήματος ασφαλείας για όλους, ώστε όλα τα κράτη μέλη να μπορέσουν να επιβιώσουν ασφαλώς τους δύο επόμενους χειμώνες», τόνισε για την αυριανή σύσκεψη των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η μείωση κατά 15% από το τέλος Σεπτεμβρίου έως τον Μάρτιο του 2023 της κατανάλωσης στο φυσικό αέριο. Πολλές χώρες της EE, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, έχουν εκφράσει τις διαφωνίες τους.

Τα... μπρος - πίσω από το Κρεμλίνο

Η Gazprom ξανάρχισε τις ροές φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1 την περασμένη εβδομάδα, μετά από ένα διάλειμμα συντήρησης 10 ημερών, αλλά μόνο στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού - επίπεδο στο οποίο η Ρωσία είπε ότι αναγκάστηκε να μειώσει τις ποσότητες τον Ιούνιο, λόγω της καθυστερημένης επιστροφής μιας τουρμπίνας από τον Καναδά. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αμφισβήτησαν αυτή την εξήγηση, με τη Γερμανία να λέει ότι η εν λόγω τουρμπίνα δεν προοριζόταν να χρησιμοποιηθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ό,τι ίσχυσε για την προηγούμενη τουρμπίνα του αγωγού, το πιο πιθανό είναι να ισχύει και για την τωρινή. Λίγες ημέρες πριν, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είχε διαμηνύσει ξεκάθαρα ότι θα θέσει και πάλι σε λειτουργία τον αγωγό, υπό την προϋπόθεση ότι θα λυθεί η διαφωνία για τμήμα του, που είναι αντιμέτωπο με κυρώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, οι ροές θα περιοριστούν σημαντικά.

Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις Πούτιν, που ενέτειναν την αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, πυροδότησαν νέα άνοδο τιμών, με το ολλανδικό φυσικό αέριο – δείκτη αναφοράς για την Ευρώπη – να αυξάνεται κατά 4,2% στα 161 δολάρια ανά μεγαβατώρα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA