Μενού
  • Α-
  • Α+

Μπορεί πριν από μερικές ημέρες  από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έκανε ολόκληρη φιέστα για να «αποχαιρετίσει» το γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» και να δήλωνε πως δε θα πάρει την άδεια κανενός για να κάνει γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά φαίνεται πως αυτό το σόου του «Σουλτάνου» ήταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση αφού κατά τ' άλλα όλα δείχνουν πως δεν επιθυμεί να αυξήσει την ένταση στην περιοχή.

Οι λόγοι που το κάνει αυτό προφανώς και δεν είναι πως ξαφνικά ο Ερντογάν έγινε «καλό παιδί» και δεν επιδιώκει κόντρες με τους γείτονες του. Το αντίθετο. Πιθανότατα ο πρόεδρος της Τουρκίας το κάνει στο πλαίσιο μιας προσπάθειας αναδίπλωσης προκειμένου να ελέγξει για λίγο τα ανοιχτά μέτωπα που έχει και κυρίως να μην ανοίξει άλλα.

Διαβάστε ακόμη: Εβρος: Πώς το μεταναστευτικό γυρίζει «μπούμερανγκ» στον Ερντογάν - Εντείνεται η προπαγάνδα κατά της Ελλάδας

Ποιοι είναι οι τρεις λόγοι της αναδίπλωση Ερντογάν

Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει ξεκάθαρα με τις διπλωματικές πιέσεις που δέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι του ξεκαθάρισαν πως με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη το μόνο που δε χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι κλίμα αστάθειας και έντασης στη νοτιοανατολική του πτέρυγα. Το πρόσφατο ταξίδι της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σε Αθήνα, Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, μάλιστα, και η ρητή τοποθέτησή της υπέρ της Ελλάδας και συγκεκριμένα της «αδιαμφισβήτητης ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου» αποτέλεσαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την τουρκική πολιτική ηγεσία η οποία φαίνεται να το έλαβε.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται άμεσα με την πορεία της τουρκικής οικονομίας. Με τις αυξήσεις σε βασικά είδη διατροφής να φτάνουν έως και 614% μέσα σε λίγες εβδομάδες, τον πληθωρισμό να κινείται σε ποσοστά κοντά στο 80% και τα ενοίκια να σημειώνουν δραματική αύξηση, ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει και πολλά περιθώρια για... περιπέτειες είτε στο Αιγαίο είτε στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ειδικά, μάλιστα, από τη στιγμή που ο πόλεμος που διεξάγει η Τουρκία στη βόρεια Συρία το τελευταίο διάστημα δείχνει να φουντώνει με τη Δαμασκό να απειλεί, πλέον, με άμεσα αντίποινα σε όλα τα μέτωπα.

Ο τρίτος και τελευταίος λόγος σχετίζεται με την ενέργεια και τη δραστηριοποίηση σε κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα διεθνών πετρελαϊκών κολοσσών όπως η γαλλική TOTAL, η ιταλική ENI και η αμερικανική EXXON/MOBIL. Και για όσους δεν κατάλαβαν τι ακριβώς σημαίνει αυτό ένα καλό παράδειγμα είναι το υπόγειο κοίτασμα στο Οικόπεδο 6 που διαχειρίζεται η κοινοπραξία TOTAL-ENI και το οποίο υπόγεια μπορεί να εκτείνεται και σε διπλανά οικόπεδα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αν το τουρκικό γεωτρύπανο επιχειρήσει να τρυπήσει σε «αμφισβητούμενο» για την Τουρκία διπλανό οικόπεδο θα προκαλούσε τη σθεναρή αντίδραση τόσο των συγκεκριμένων εταιρειών όσο και των χωρών που αυτές έχουν την έδρα τους και σίγουρα ο Ερντογάν δε θέλει να έρθει σε αντιπαράθεση με τη Γαλλία!

Η στάση της Ελλάδας

Την ίδια ώρα στην Αθήνα, δεν υπάρχει εφησυχασμός καθώς εκτιμάται, αργά ή γρήγορα οι Τούρκοι θα επανέλθουν στο γνώριμο σκηνικό της έντασης. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί και διατηρεί τις Ενοπλες Δυνάμεις σε αυξημένη επαγρύπνηση, θεωρώντας ότι η όποια ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα. Εκτιμούν, μάλιστα, πως κρίσιμη περίοδος για την πορεία των εξελίξεων θα είναι οι αρχές του Οκτώβρη οπότε και, πριν την λήξη της υφιστάμενης ΝΟΤΑΜ, η Άγκυρα θα ανακοινώσει τη νέα πορεία που θα λάβει το «Abdulhamid Han» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA