Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ, προχώρησε σε εμπρηστικές δηλώσεις σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας στο νησί, βάζοντας στο στόχαστρο τους επιστήμονες, κάτι που προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων. Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον και διεκδικητής της πρωθυπουργίας μαζί με τη Λιζ Τρας, είπε ότι ήταν λάθος να «ενδυναμώσουμε» τους επιστήμονες κατά τη διάρκεια της πανδημίας και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είχε δώσει πολύ λίγη σημασία στις ευρύτερες επιπτώσεις των lockdown σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και η οικονομία.

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο «The Spectator», ο Σούνακ είπε ότι η λογική ήταν «να μην τις αναγνωρίζουμε καν», αναφερόμενος στις επιπτώσεις των lockdown. «Αφού είναι καλό για την υγεία μας είναι καλό για την οικονομία», είπε, κατακρίνοντας τη λογική των lockdown, όπως έγιναν. «Ενιωθα ότι κανείς δεν μιλούσε». Ο υποψήφιος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι οι συναντήσεις με τους υπουργούς ήταν «κυριολεκτικά εγώ γύρω από αυτό το τραπέζι, απλώς να τσακώνομαι», περιγράφοντας τις ως «απίστευτα άβολες κάθε φορά». Βέβαια, κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Σούνακ υποστήριζε τα lockdown για τον κορονοϊό, ζητώντας από τους Βρετανούς να «μείνουμε στο σπίτι, να προστατεύσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας και να σώσουμε ζωές».

Παράλληλα, ο Ρίσι Σούνακ ανέφερε πως ήταν λάθος να επιτραπεί στους περίπου 50 επιστήμονες της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας για Εκτακτες Καταστάσεις της Βρετανίας να ασκήσουν τόση επιρροή στη λήψη αποφάσεων, όπως το κλείσιμο σχολείων. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Δεν έπρεπε να δώσουμε δύναμη στους επιστήμονες με τον τρόπο που το κάναμε». Ερωτηθείς μάλιστα για τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν ότι το κοινό ανυπομονούσε να μπει η χώρα σε lockdown, ο Σούνακ απάντησε: «Βοηθήσαμε να διαμορφωθεί αυτό: Με μηνύματα φόβου».

Οργισμένη αντίδραση από τους επιστήμονες

Από την πλευρά τους οι επιστήμονες έσπευσαν να επικρίνουν τα σχόλια του υποψήφιου πρωθυπουργού λέγοντας ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση να αναλύσει τα στοιχεία και να σταθμίσει άλλες εκτιμήσεις. Ο καθηγητής Μάρτιν ΜακΚί, πρόεδρος της Βρετανικής Ιατρικής Ένωσης (BMA), σχολίασε στην Daily Mail: «Όπως είχε πει η κ. Θάτσερ: «Οι σύμβουλοι συμβουλεύουν, αλλά οι υπουργοί αποφασίζουν». «Εάν ο κ. Σούνακ διαφωνούσε τόσο έντονα με τις επιστημονικές συμβουλές, ήταν απολύτως ικανός να υποστηρίξει την υπόθεσή του στο υπουργικό συμβούλιο», υπογράμμισε.

Επισήμανε δε: «Το πραγματικό ερώτημα είναι γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο έκανε τόσο λίγα σε σύγκριση με ορισμένες άλλες χώρες για να στηρίξει τα παιδιά όταν έκλεισαν τα σχολεία. Ισως, ως υπουργός εκείνη την εποχή, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί».

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, πρώην σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, χαρακτήρισε από την πλευρά του την εν λόγω συνέντευξη ως «επικίνδυνα σκουπίδια» που δείχνει «έναν άνθρωπο του οποίου η επικά κακή εκστρατεία έχει "λιώσει" τον εγκέφαλό του [και] πρόκειται να εγκαταλείψει την πολιτική». Κατηγόρησε επίσης τον Σούνακ ότι «άδικα» αποδίδει την ευθύνη σε άλλους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA