Μενού
 • Α-
 • Α+

Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί την ιστορική ημέρα για τη Βρετανία και τον κόσμο, καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία έφυγε από τη ζωή μετά από μια θητεία που διήρκεσε περισσότερα από 70 χρόνια, κηδεύεται. Η νεκρώσιμη ακολουθία στο Αββαείο του Ουέστμινστερ ξεκίνησε στις 13:00 ώρα Ελλάδος και ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο «God Save the King». Η σορός της Βασίλισσας Ελισάβετ μεταφέρθηκε με πομπή από το Γουεστμίνστερ Χολ, που εξετέθη επί τετραήμερο σε λαϊκό προσκύνημα. Αγημα 142 ναυτών έσυραν τον κιλλίβαντα με το φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ, το οποίο συνόδευσαν ο βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας προς το Αββαείο. Η σορός της βασίλισσας πέρασε για τελευταία φορά έξω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ουίνδσορ. 

Διαβάστε ακόμη: Κηδεία Βασίλισσας Ελισάβετ: Ο Τζο Μπάιντεν κόλλησε στην κίνηση πηγαίνοντας στο Αβαείο του Γουέστμινστερ 

Παρακολουθήστε ζωντανά από το Λονδίνο εδώ: 

Στο Αββαείο βρέθηκαν εκατοντάδες ξένοι αξιωματούχοι αλλά και εστεμμένοι από όλο τον κόσμο. Στις 13:57 ώρα Ελλάδος (τοπική ώρα 11:57) κηρύχθηκε δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Μετά τον εθνικό ύμνο, ακούστηκε ο ήχος της γκάιντας και η σορός της βασίλισσας μεταφέρθηκε στην Αψίδα του Ουέλινγκτον. 

Βασίλισσα Ελισάβετ: Ο ύμνος που ζήτησε

Κατά τη νεκρώσιμη ακολουθία, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας ανέγνωσε το κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο από την Αγία Γραφή. Αμέσως μετά, η χορωδία έψαλε έναν ύμνο που είχε ακουστεί το 1947, στον γάμο της τότε πριγκίπισσας Ελισάβετ με τον τότε Φίλιπ Μαουντμπάτεν, στη συνέχεια πρίγκιπα Φίλιππο. Ο ύμνος είναι βασισμένος στον Ψαλμό 23 και είναι γνωστός για τη φράση «αν και διαβαίνω το σκοτεινό μονοπάτι του θανάτου, δεν θα φοβηθώ κανένα κακό. Γιατί Εσύ είσαι μαζί μου και ο δρόμος σου με ανακουφίζει» και η βασίλισσα Ελισάβετ είχε ζητήσει να γίνει η ψαλμωδία. Ο συγκεκριμένος ύμνος είχε ψαλθεί στον γάμο της αλλά και στην κηδεία του πατέρα της. 

Το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου

Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, στο κήρυγμά του, εξήρε τη βασίλισσα. Όπως ανέφερε, στα 21α γενέθλιά της είχε ορκιστεί ότι θα αφιερώσει τη ζωή της στην υπηρεσία του έθνους και της Κοινοπολιτείας. «Σπάνια μια υπόσχεση έχει τηρηθεί τόσο πολύ» τόνισε. Ο Αρχιεπίσκοπος Τζάστιν Γουέλμπι ανέφερε ότι οι ηγέτες που αγαπούν το καθήκον τους είναι σπάνιοι. Αλλά όσοι υπηρετούν με αυτόν τον τρόπο, θα τους αγαπούν και θα τους θυμούνται, ενώ όσοι είναι κολλημένοι με την εξουσία και τα προνόμια, θα ξεχαστούν γρήγορα. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.
The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

«Φορτισμένο» το κλίμα στους δρόμους – Λιποθύμησε αστυνομικός

Την ίδια ώρα άνδρες του ναυτικού, του πεζικού, της αεροπορίας, αλλά και της αστυνομίας, μετά από τις ολονύχτιες πρόβες που έκαναν τις προηγούμενες ημέρες, σήμερα βρίσκονταν από το πρωί έτοιμοι και παρατεταγμένοι για την μεγαλοπρεπή παρέλαση προς τιμήν της βασίλισσας. Φωτογράφοι στο Λονδίνο μάλιστα απαθανάτισαν έναν αξιωματικό της αστυνομίας να μεταφέρεται με φορείο, καθώς λίγα δευτερόλεπτα νωρίτερα είχε χάσει τις αισθήσεις του. 

Χιλιάδες Βρετανοί βρίσκονται στους δρόμους για την κηδεία με πολλούς να είναι συγκινημένοι όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του Associated Press:

Η πομπή με το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ πέρασε μπροστά από το παλάτι του Μπάκιγχαμ για τελευταία φορά και από εκεί πήγε στην Αψίδα του Ουέλινγκτον. Το φέρετρο παρέλαβε νεκροφόρα και το μετέφερε στο Ουίνσδορ. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το πρόγραμμα της κηδείας

 • Στις 10:00 άνοιξαν οι πόρτες του Αβαείου του Ουεστμίνστερ για τους ηγέτες κρατών και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους.
 • Στις 12:35 το φέρετρο μεταφέρθηκε στην έξοδο του Βρετανικού Κοινοβουλίου και τοποθετήθηκε πάνω στον κιλλίβαντα. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο το συνόδευσαν 142 μέλη του Βασιλικού Ναυτικού.
 • Στις 12:44 ξεκίνησε η πομπή από το Βρετανικό Κοινοβούλιο προς το Αββαείο του Ουεστμίνστερ
 • Στις 12:52 η πομπή έφτασε στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ
 • Στη 13:00 ξεκίνησε η λεγόμενη πολιτική λειτουργία παρουσία 2.000 καλεσμένων. Μεταξύ αυτών αρχηγοί κρατών και βασιλείς από όλο το κόσμο
 • Στις 14:00 ολοκληρώθηκε το τελετουργικό στο Αββαείο του Ουεστμίνστερ και το φέρετρο τοποθετήθηκε ξανά στο κιλλίβαντα. Τηρήθηκε δύο λεπτών σιγή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.
 • Στις 14:15 ξεκίνησε η πομπή με προορισμό την αψίδα του Ουέλινγκτον, που βρίσκεται δίπλα στο Hyde Park και πίσω από το παλάτι του Μπάκιγχαμ.
 • Στις 15:00 η πομπή έφτασε στην αψίδα. Το φέρετρο μπήκε στη νεκροφόρα με προορισμό το Ουίνδσορ. 
 • Στις 17:06 η νεκροφόρα έφτασε σε σημείο όπου σχηματίστηκε ξανά πομπή
 • Στις 17:10 η πομπή για το κάστρο του Ουίνδσορ ξεκίνησε.
 • Στις 17:40 ο Βασιλιάς Κάρολος και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας μπήκαν στην πομπή
 • Στις 18:18 η πομπή έφτασε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου μέσα στο κάστρο του Ουίνδσορ και το φέρετρο τοποθετήθηκε σε βάθρο
 • Ξεκίνησε η νεκρώσιμη ακολουθία. Μόλις ολοκληρωθεί, το βάθρο θα υποχωρήσει στη βασιλική κρύπτη, όπως έγινε και στην κηδεία του Φιλίππου. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα αποχωρήσουν όπως και οι κάμερες.
 • Στις 21:30 θα γίνει ο ενταφιασμός χωρίς κάμερες. Αυστηρά ιδιωτικά. Μαζί με το φέρετρο του Φιλίππου που περιμένει στην Κρύπτη.