Μενού
  • Α-
  • Α+

Μεγάλη αναστάτωση έχει ξεσπάσει στη Ρωσία μετά το διάγγελμα του Πούτιν για την πρώτη επιστράτευση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τους Ρώσους νέους να ψάχνουν τρόπους για να αποφύγουν να βρεθούν στο μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικό είναι ότι, σύμφωνα με το Newsweek, στην Google έχει γίνει πρώτο trend η ερώτηση «πώς να σπάσω το χέρι μου στο σπίτι», με αρκετούς Ρώσους να προσπαθούν να αποφύγουν να πολεμήσουν. Σύμφωνα με τα εν λόγω στοιχεία από τα Google Trends, μετά το διάγγελμα του Πούτιν η αναζήτηση για τη φράση «πώς να σπάσεις το χέρι σου στο σπίτι», σημείωσε δραματική αύξηση, έχοντας το νούμερο 38 στην κλίμακα, την ώρα που πριν τις ανακοινώσεις, η αναζήτηση για αυτή τη φράση ήταν στο 0.

Σημειώνεται, ότι επειδή οι πτήσεις από τη Μόσχα στις πρωτεύουσες της Γεωργίας, της Τουρκίας και της Αρμενίας, δεν απαιτούν την κατοχή βίζας για τους Ρώσους, κατέστησαν αδύνατες λίγα λεπτά μετά το διάγγελμα του Πούτιν, καθώς έπεσαν «βροχή» τα αιτήματα για κρατήσεις.

Τι θα σημάνει η μερική επιστράτευση

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε το διάγγελμά του σήμερα, μετά τη χθεσινή αναβολή, κατηγορώντας τη Δύση για «πυρηνικό εκβιασμό» και υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος δεν μπλοφάρει σε σχέση με τη χρησιμοποίηση όπλων μαζικής καταστροφής, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Το BBC, στην ανάλυσή του, σημειώνει ότι η μερική επιστράτευση ήρθε έπειτα από τις σημαντικές αποτυχίες που γνώρισε αυτό τον μήνα ο ρωσικός στρατός στα εδάφη της Ουκρανίας. Ο Ρώσος πρόεδρος από την πλευρά του ανέφερε ότι η Ρωσία απειλείται άμεσα με «διάλυση»  από τις δυτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του Κιέβου.

Η Ρωσία σχεδιάζει να καλέσει περίπου 300.000 εφέδρους, δηλαδή πολίτες που έχουν λάβει στρατιωτική εκπαίδευση και, όπως τόνισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν εξειδικευμένες δεξιότητες που χρειάζονται στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται πολλοί έφεδροι αξιωματικοί, μεταξύ των οποίων και κάποιοι άνω των 60 ετών, που θα επιστρατευθούν αν και έχουν βγει στη σύνταξη. Η Ρωσία θα μπορούσε θεωρητικά να κινητοποιήσει περίπου 25 εκατομμύρια ανθρώπους για στρατιωτική θητεία, αλλά αυτό δεν εξετάζεται ακόμη. Τόσο ο πρόεδρος Πούτιν όσο και ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού τόνισαν ότι δεν θα σταλούν κληρωτοί για να πολεμήσουν στην Ουκρανία. Ο Σοϊγκού δήλωσε ότι τα επιπλέον στρατεύματα απαιτούνται για την υπεράσπιση του μετώπου που εκτείνεται σε μήκος περίπου 1.000 χιλιομέτρων.

Η επιστράτευση θα διαρκέσει μήνες και ο Πούτιν έχει δηλώσει προηγουμένως ότι η Ρωσία είναι προετοιμασμένη για μια μακρά μάχη, σημειώνει το BBC. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι πρόκειται για την πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά το Κρεμλίνο έστειλε χιλιάδες στρατεύσιμους να πολεμήσουν στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980 και αργότερα στην Τσετσενία, στον Βόρειο Καύκασο. Πολλοί ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι στρατεύσιμοι σκοτώθηκαν σε αυτούς τους δαπανηρούς πολέμους και αυτή τη φορά το Κρεμλίνο φαίνεται ανήσυχο να αποφύγει να τροφοδοτήσει το αντιπολεμικό συναίσθημα.