Μενού
  • Α-
  • Α+

Συνεχίζει να σκορπά ανησυχία στους Αμερικανούς για την κατάσταση της υγείας του ο Τζο Μπάιντεν καθώς, μετά το χθεσινό περιστατικό όπου έψαχνε στο ακροατήριο μία βουλευτή που είχε σκοτωθεί σε τροχαίο τον Αύγουστο, σήμερα είχε μία άλλη... περίεργη στιγμή. Συγκεκριμένα, ο Τζο Μπάιντεν επισκέφτηκε σήμερα την έδρα της FEMA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, με αφορμή το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Ιαν από τη Φλόριντα. Μετά όμως το πέρας της ομιλίας του στα Μέσα, ο φακός κατέγραψε μία «άβολη» στιγμή κατά την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδειχνε χαμένος και αποπροσανατολισμένος με την υπεύθυνο επικοινωνίας να τον έχει πάρει στο... κυνήγι ψελλίζοντας «κύριε Πρόεδρε...». Ο Τζο Μπάιντεν συνέχισε να προχωρά δείχνοντας σαστισμένος ενώ χαιρετούσε μηχανικά τους υπάλληλους της FEMA που βρίσκονταν μπροστά του.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το εν λόγω περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε αρκετά παρόμοια συμβάντα που έχουν σημειωθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Λευκό Οίκο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του. Μόλις χθες είχε συμβεί το περιστατικό με τη Ρεπουμπλικανή βουλευτή, Τζάκι Γουαλόρσκι, την οποία ο Μπάιντεν έψαχνε κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση. «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι είναι εδώ», ξεκίνησε να λέει ο Τζο Μπάιντεν, κατονομάζοντας δύο βουλευτές που είχαν ασχοληθεί ιδιαίτερα με αυτά τα θέματα, προτού αναζητήσει στο ακροατήριο την εκλιπούσα. «Τζάκι, είσαι εδώ; Πού είναι η Τζάκι;» ρώτησε ο 79χρονος πρόεδρος, σε ομιλία του για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και της επισιτιστικής ανασφάλειας. Η Αμερικανίδα βουλευτής Τζάκι Γουαλόρσκι έχασε τη ζωή της σε ηλικία 58 ετών, σε τροχαίο δυστύχημα στην Ιντιάνα, στις 3 Αυγούστου. Το πρόβλημα όμως είναι πως ο Λευκός Οίκος είχε δώσει τότε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωνε «σοκαρισμένος και λυπημένος» για τον αδόκητο χαμό της βουλευτού...

Πέραν όμως του ομολογουμένως «ατυχούς» περιστατικού, ο Τζο Μπάιντεν έκανε και δηλώσεις, οι οποίες είχαν να κάνουν με τον κυκλώνα Ιαν, ο οποίος σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο ενδέχεται να είναι «ο φονικότερος» που έχει πλήξει ποτέ την πολιτεία της Φλόριντα. «Θα μπορούσε να είναι ο φονικότερος κυκλώνας στην ιστορία της Φλόριντα», είπε ο Μπάιντεν, επισκεπτόμενος την έδρα της FEMA, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. «Οι αριθμοί (...) δεν είναι ακόμη ξεκάθαροι, όμως λαμβάνουμε τις πρώτες πληροφορίες που κάνουν λόγο για ανθρώπινες απώλειες, οι οποίες μπορεί να είναι μεγάλες», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι θα πάει στη Φλόριντα «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες», για να ευχαριστήσει αυτοπροσώπως όσους ενεπλάκησαν στις επιχειρήσεις διάσωσης και ανοικοδόμησης. Όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να επισκεφθεί και το Πουέρτο Ρίκο, που επλήγη από τον κυκλώνα Φιόνα, είπε ότι αυτή είναι η «πρόθεσή του».

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος απάντησε επίσης κοφτά σε μια ερώτηση για τις συνομιλίες που είχε με τον Ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Φλόριντας Ρον ΝτεΣάντις, έναν από τους σκληρότερους πολιτικούς αντιπάλους του και επικριτές του. «Το θέμα είναι να σώσουμε ζωές και κατοικίες, αυτό είναι το θέμα. (...) Του μίλησα τέσσερις-πέντε φορές και αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις διαφωνίες μας σε άλλα ζητήματα», τόνισε. Ο Μπάιντεν υποσχέθηκε επίσης ότι θα διαθέσει όλους τους αναγκαίους ομοσπονδιακούς πόρους για τη Φλόριντα. «Θα την ανοικοδομήσουμε σε συνεργασία με την Πολιτεία και τις τοπικές αρχές», υπογράμμισε.