Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Βραζιλία ετοιμάζεται να αλλάξει σελίδα με τον ακροδεξιό πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου να ετοιμάζεται να παραδώσει τα σκήπτρα στον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος πήρε κεφάλι την πρώτη Κυριακή των εκλογών με περίπου 3,5 μονάδες ( 47,91% των ψήφων, έναντι 43,65%). Ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λούλα κατέλαβε μεν την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αλλά το προβάδισμά του είναι πολύ μικρότερο από ό,τι προέβλεπαν δημοσκοπήσεις και θα χρειαστεί να διεξαχθεί δεύτερος γύρος ανάμεσα στους δυο τους την 30ή Οκτωβρίου.

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα εξασφάλισε 47,91% των ψήφων, έναντι 43,65% του κ. Μπολσονάρου, με βάση τα αποτελέσματα που δημοσιοποίησε το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE) με το 97,3% των ψήφων καταμετρημένο, ενώ το ινστιτούτο δημοσκοπήσεων Datafolha τον πίστωνε προχθές Σάββατο με προβάδισμα 14 εκατοστιαίων μονάδων. Οι αριθμοί αυτοί σημαίνουν ότι η νίκη του Λούλα από τον πρώτο γύρο είναι αδύνατη.

Ο Λούλα που βλέπει τον Μπολσονάρου να έχει μειώσει δραματικά την ψαλίδα συνεχίζει να αισιοδοξεί για την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης. «Ο αγώνας συνεχίζεται ως την τελική νίκη», δήλωσε ο κεντροαριστερός πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα και πρόσθεσε: «θα τις κερδίσουμε αυτές τις εκλογές», υποσχόμενος «περισσότερες μετακινήσεις, περισσότερες συγκεντρώσεις» για να συναντηθεί με Βραζιλιάνους καθώς θα διεκδικήσει την τρίτη του θητεία στο κορυφαίο αξίωμα της χώρας την 30ή Οκτωβρίου.

Η μικρή διαφορά αναπτέρωσε το ηθικό του Μπολσονάρου, ο οποίος δήλωσε πως «νίκησε τα ψέματα» των δημοσκοπήσεων κι εξέφρασε αισιοδοξία ενόψει του δεύτερου γύρου της 30ής Οκτωβρίου, στον οποίο θα αντιμετωπίσει τον κεντροαριστερό Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, το φαβορί. Ο αρχηγός του κράτους έλαβε το 43% των ψήφων έναντι 48% του αντιπάλου του, μολονότι η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha, που δημοσιοποιήθηκε προχθές Σάββατο, πίστωνε στον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο προβάδισμα 14 εκατοστιαίων μονάδων.