Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να θέσει προσωρινό ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο μέχρι να εισαχθεί νέος δείκτης στην αγορά, δήλωσε σήμερα (5/10) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Η καθιέρωση ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο συνολικά είναι μια προσωρινή λύση έως ότου αναπτυχθεί ένας νέος δείκτης τιμών της ΕΕ που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Επιτροπή έχει ήδη αρχίσει να εργάζεται για αυτό», διεμήνυσε. Η Φον ντερ Λάιεν είπε επίσης ότι θα διευκρινίσει σε επιστολή της προς τους ηγέτες της ΕΕ που συναντώνται στην Πράγα από την Πέμπτη ότι η ΕΕ πρέπει να θέσει σε εφαρμογή ένα κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια. 

Διαβάστε ακόμη:  Πούτιν: Υπέγραψε νόμο για την προσχώρηση περιοχών της Ουκρανίας

Λίγα 24ωρα πριν τη σύνοδο των ηγετών των 27 κρατών μελών της Ε.Ε. και οι 15 χώρες υπέρμαχοι της επιβολής πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά για τις ευρωπαϊκές συναλλαγές φυσικού αερίου με τις χώρες προμηθευτές του καυσίμου δίνουν την τελευταία μάχη για να κάμψουν τις αντιρρήσεις του μπλοκ των τεσσάρων βορείων κρατών – μελών. Οι αντιρρήσεις του μπλοκ των χωρών Γερμανίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Δανίας και Σουηδίας είχαν να κάνουν με το ότι η επιβολή πλαφόν θα αποθαρρύνει τους προμηθευτές της Ε.Ε. (ΗΠΑ, Αλγερία, Κατάρ, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσίας κλπ) στον εφοδιασμό με LNG αλλά και αερίου αγωγών.

Οι βόρειες χώρες και ιδίως η Γερμανία έχουν μεγάλο πρόβλημα επάρκειας και ανησυχούν για τυχόν παρενέργειες στην επάρκεια. Κοντά σε αυτή την ομάδα των χωρών βρίσκεται και η ηγεσία της Κομισιόν, με την πρόεδρο της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να τάσσεται κατά της πρότασης των «15», δηλαδή της Ελλάδας, της Ιταλίας, του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Πολωνίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA