Μενού
  • Α-
  • Α+

Για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία έκανε λόγο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέγοντας πως πρέπει να επιβληθούν προληπτικές κυρώσεις στη Μόσχα. «Αρχίζουν να προετοιμάζουν την κοινωνία τους. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο. Δεν είναι έτοιμοι να το κάνουν, αλλά αρχίζουν να το επικοινωνούν. Δεν ξέρουν αν θα τα χρησιμοποιήσουν ή όχι. Νομίζω ότι είναι επικίνδυνο ακόμη και να μιλάμε για αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας αρνήθηκε ότι προέτρεψε για χτυπήματα στο εσωτερικό της Ρωσίας λέγοντας ότι στην έκφραση που χρησιμοποίησε στα ουκρανικά έγινε λάθος μετάφραση. «Το γεγονός αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι Ρώσοι και άρχισαν να μεταφράζουν όσα είπε σύμφωνα με τη δική τους λογική». Δεν παρέλειψε να στείλει ένα μήνυμα στον ρωσικό λαό και τόνισε ότι ο Πούτιν φοβάται τους πολίτες της χώρας του. «Παλέψτε για το σώμα, την ψυχή και τα δικαιώματά σας. Στέλνουν αυτά τα παιδιά στην Ουκρανία ουσιαστικά άοπλα, χωρίς καν εξοπλισμό. Είναι απλώς τροφή για τα κανόνια. Αν δεν θέλουν να γίνουν κεμπάπ, πρέπει να παλέψουν για τη ζωή τους. Ο Πούτιν δεν φοβάται ένα πυρηνικό χτύπημα. Φοβάται τον λαό του. Γιατί μόνο ο λαός του μπορεί να τον αντικαταστήσει και να δώσει την εξουσία του σε άλλο πρόσωπο».

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες, Πέμπτη (6/10) ο Ουκρανός πρόεδρος φέρεται πως ζήτησε από το ΝΑΤΟ να «χτυπήσει» προληπτικά τη Ρωσία για να αποκλειστεί πλήρως το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από την πλευρά της Μόσχας. Ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε αν είχε στο μυαλό του προληπτικό χτύπημα με πυρηνικά όπλα ή με τη χρήση συμβατικών όπλων πολέμου. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του Βολοντιμίρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναφερόταν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όταν πρότεινε «προληπτικά πλήγματα» εναντίον της Μόσχας. Δείτε το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο αυστραλιανό ινστιτούτο Lowy:

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.