Μενού
  • Α-
  • Α+

Ως ένα πολύ σημαντικό «τουρκικό κράτος» στην Ανατολική Μεσόγειο χαρακτήρισε τα κατεχόμενα ο Τουρκοκύπριος, Ερσίν Τατάρ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Γκιουνές, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «πολλά παιχνίδια παίχτηκαν για να χωρίσουν τους λαούς της Τουρκίας και της τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος. Ο Τατάρ συνέχισε λέγοντας ότι αυτά τα εμπόδια εξαλείφθηκαν ένα προς ένα και κανείς δεν μπορεί να διαλύσει αυτούς τους δεσμούς. Μιλώντας σε εκδήλωση εποίκων με καταγωγή από την περιοχή Αντιγιαμάν της Τουρκίας, ο Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «η τβδκ έχει φτάσει σε ένα πολύ πιο σημαντικό σημείο στην Ανατολική Μεσόγειο και το καθεστώς της έχει αναβαθμιστεί». Πρόσθεσε δε ότι «η ύπαρξή μας, η χώρα μας και η δημοκρατία μας συζητιούνται στις τέσσερις γωνιές του κόσμου».

Η πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Τουρκία επιχειρεί να κινηθεί με γρήγορους ρυθμούς προς την επίτευξη της πολιτικής αναβάθμισης του κατοχικού καθεστώτος, ενόψει και της επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου. Η πολιτική αναβάθμιση των κατεχομένων άλλωστε θα είναι για την Άγκυρα ένα αποφασιστικό βήμα στους σχεδιασμούς της.

Οι κινήσεις της Τουρκίας γίνονται προς κάθε κατεύθυνση, όπως έχει επισημάνει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», σημειώνοντας ότι το βάρος των προσπαθειών ρίχνεται εκεί και όπου θεωρεί ότι η Κύπρος δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το όπλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποτρέψει τα τουρκικά σχέδια. Οι κινήσεις της Τουρκίας γίνονται προς τη Βρετανία, το Πακιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες χώρες στις οποίες, η Τουρκία έχει επιρροή. Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών έχει παραδεχτεί ότι η τουρκική πλευρά κινήθηκε προς τη Βρετανία για να διασφαλίσει συναντήσεις που θα υποδηλούν πολιτική αναβάθμιση. Ανάλογες προσπάθειες γίνονται τόσο προς το Αζερμπαϊτζάν, αλλά και το Πακιστάν.