Μενού
  • Α-
  • Α+

Καμπανάκι κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) για την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού, η οποία εκτιμάται ότι θα κυριαρχήσει μέσα στον χειμώνα έναντι όλων των άλλων μεταλλάξεων. Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου εκτιμούν, οτι η παραλλαγή BQ.1 θα έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και ενδέχεται να κυριαρχήσει το χειμώνα, σε ποσοστό πάνω από 50% έως το Δεκέμβριο και έως 80% μέχρι τον Φεβρουάριo του 2023. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) σε έγγραφό του αναφέρει, ότι η μετάλλαξη BQ.1, συμπεριλαμβανομένων των υποκατηγοριών της, έχει χαρακτηριστεί στις 20 Οκτωβρίου 2022 ως ιδιαίτερα σημαντική.

Διαβάστε ακόμη: Στα φαρμακεία τα διπλά τεστ που ανιχνεύουν κορονοϊό και γρίπη

Και αυτό γιατί με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2022, ενδέχεται πάνω από το 50 % των λοιμώξεων SARS-CoV-2 να οφείλονται σε αυτήν. Ενώ από τις αρχές του 2023, πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, θα έχει επικρατήσει έναντι των υπολοίπων μεταλλάξεων καθώς πάνω από το 80% των κρουσμάτων SARS-CoV-2 θα οφείλονται σε BQ.1/BQ.1.1. Η παρατηρούμενη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της BQ.1 πιθανώς οφείλεται στο χαμηλό ανοσοποιητικό με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι η νέα μετάλλαξη του ιού θα συμβάλει σε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Η έκταση της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ανοσολογικής προστασίας απέναντι στη λοίμωξη και την κάλυψη που θα παρέχουν τα εμβόλια για τον COVID-19.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι με βάση τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η BQ.1 θα προκαλεί μεγαλύτερη και σοβαρότερη μόλυνσης από τις υπάρχουσες παραλλαγές BA.4/BA.5. Οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν ωστόσο σε επαγρύπνηση για την εξάπλωση της BQ.1. και να παρακολουθούν τα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19 - ειδικά σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω - και τους δείκτες σοβαρότητας όπως νοσηλεία, εισαγωγές στη ΜΕΘ, πληρότητα ΜΕΘ και θάνατοι.

Τα εμβόλια για τον COVID-19 παραμένουν ισχυρά ενώ για τις τρέχουσες εκστρατείες εμβολιασμού φθινοπώρου/χειμώνα, συνιστάται μια πρόσθετη αναμνηστική δόση, δίνοντας προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για να νοσήσουν σοβαρά, όπως άτομα άνω των 60 ετών, ανοσοκατεσταλμένα άτομα και άτομα με υποκείμενες παθήσεις και έγκυες γυναίκες. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες περίθαλψης θα πρέπει επίσης κατά προτεραιότητα να λάβουν την αναμνηστική δόση.