Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο Ρίσι Σούνακ είναι και επίσημα ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ο 42χρονος είναι ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. H Πένι Μόρτοντ αποσύρθηκε από την κούρσα για τη διαδοχή της Λιζ Τρας. Ο 42χρονος Ρίσι Σούνακ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, ορίστηκε νέος αρχηγός των Συντηρητικών σήμερα Δευτέρα (24/10), αντικαθιστώντας την Τρας. Πρόκειται για τον τρίτο πρωθυπουργό της Βρετανίας μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες. 

Διαβάστε ακόμη: Ρίσι Σουνάκ: Μπορεί να γίνει ο Μπαράκ Ομπάμα της Βρετανίας; - Τα κοινά χαρακτηριστικά τους

Η Μόρτοντ αποχώρησε από την κούρσα για την ηγεσία των Συντηρητικών, αφού δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τους απαιτούμενους 100 υποστηρικτές, ενώ και κάποιοι ισχυροί υποστηρικτές της την πίεζαν να δεχθεί τον Σούνακ νέο ηγέτη των Τόρις και πρωθυπουργό. 

Ρίσι Σούνακ: Ο εκατομμυριούχος καλείται να βγάλει τη Βρετανία από την ύφεση

Πολυεκατομμυριούχος και πρώην χρηματιστής, ο Ρίσι Σούνακ καλείται να αντιμετωπίσει μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις αποκαθιστώντας την αμαυρωμένη δημοσιονομική εικόνα της Βρετανίας, μειώνοντας δαπάνες. Η Βρετανία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ύφεση εξαιτίας του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, των στεγαστικών επιτοκίων και των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων.  Ταυτόχρονα ο Σούνακ θα προεδρεύσει των Τόρις που τους τελευταίους μήνες περνούν μία κρίση και είναι πολωμένοι ιδεολογικά, τη στιγμή που οι πολίτες είναι εξοργισμένοι με τους Βρετανούς πολιτικούς. 

Ο πρώτος πρωθυπουργός με ινδική καταγωγή 

Ο Ρίσι Σούνακ γίνεται ο πρώτος ινδικής καταγωγής πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η οικογένειά του μετανάστευσε στη Βρετανία τα χρόνια του 1960, μια περίοδο κατά την οποία πολλοί άνθρωποι προερχόμενοι από τις πρώην βρετανικές αποικίες έφθασαν στη χώρα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμησή της μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφού αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Σούνακ φοίτησε στο πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ όπου γνώρισε τη σύζυγό του Ακσάτα Μέρθι, κόρη του Ινδού δισεκατομμυριούχου Ν.Ρ Ναραγιάνα Μέρθι, ιδρυτή του ινδικού κολοσσού της πληροφορικής Infosys Systems, ενώ εργάστηκε και στην Goldman Sachs ως αναλυτής.

Ρίσι Σούνακ: Στο πλευρό του η σύζυγός του Αξάτα Μούρτι

Στο πλευρό του Ρίσι Σούνακ βρίσκεται η πάμπλουτη σύζυγός του, Αξάτα Μούρτι. Η Μούρτι είναι κόρη του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας τεχνολογίας «Infosys» Ναραγιάνα Μούρτι. Η μητέρα της Σουντά Μούρτι, είναι η πρώτη γυναίκα μηχανικός που εργάστηκε για την τότε μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ινδίας, σύμφωνα με τον Guardian. Είναι περισσότερο γνωστή για το κοινωνικό της έργο και τη συμβολή της στη λογοτεχνία.

Η Αξάτα Μούρτι γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1980 και με τον Ρίσι Σούνακ γνωρίστηκαν όταν σπούδαζαν και οι δύο στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. Παντρεύτηκαν το 2009 στην Μπανγκαλόρ και έχουν δύο κόρες, την Κρίσνα και την Ανούσκα. Η Αξάτα Μούρτι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είναι διευθύντρια της επενδυτικής εταιρείας Catamaran Ventures ενώ το 2010 λάνσαρε τη δική της μάρκα μόδας, «Akshata Designs». «Με ενδιαφέρει η ιστορία πίσω από ένα συγκεκριμένο ρούχο, η αυθεντικότητά του, η δεξιοτεχνία και η προστασία μιας πλούσιας κληρονομιάς» είχε πει η Αξάτα στη «Vogue India».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Scotsman» η εκτιμώμενη καθαρή αξία των περιουσιακών της στοιχείων φτάνουν στο ύψος των 500 εκατομμυρίων λιρών. Εκτός από το μερίδιό της στον οικογενειακό κολοσσό είναι μέτοχος σε έξι ακόμη εταιρείες. Στο παρελθόν, ο Ρίσι Σούνακ έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων, καθώς η πάμπλουτη σύζυγος δεν πληρώνει φόρους στη Βρετανία, γιατί απολαμβάνει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.