Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο λαός της Ινδίας νιώθει περηφάνια που ο Ρίσι Σούνακ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, είναι έτοιμος να διαδεχτεί την Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία. Αν το καταφέρει, τότε η πρώην κυρίαρχη αποικιακή δύναμη στην ινδική υποήπειρο τον 18ο αιώνα θα έχει τον πρώτο πρωθυπουργό Ινδικής καταγωγής. Και αυτή η ιστορία μοιάζει πολύ με εκείνη του Μπαράκ Ομπάμα που χρήστηκε ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ το 2009. Στις 20 Ιουλίου – αφού προηγήθηκε σε κάθε ψηφοφορία – ο Σούνακ διατήρησε τη δημοτικότητά του μεταξύ των βουλευτών των Τόρις κατακτώντας στον πέμπτο και τελευταίο γύρο του διαγωνισμού ηγεσίας 137 ψήφους. 

Διαβάστε ακόμη: Βρετανία: Το «ένοχο» μυστικό πίσω από την σάλτσα στον πίνακα του Βαν Γκονγκ - Γιατί αποθεώνουν την διαδηλώτρια

Εν τέλει έγινε πρωθυπουργός η Λιζ Τρας. Τώρα, διαθέτει ήδη 100 υπογραφές για να γίνει πρωθυπουργός και είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί. Οι παππούδες του γεννήθηκαν στο Παντζάμπ και είχαν μεταναστεύσει στην Ανατολική Αφρική, πριν μετακομίσουν στη Βρετανία τη δεκαετία του 1960, όπου φέρεται να εργάζονταν σε διοικητικές δουλειές. Σπούδασε στο ελίτ ιδιωτικό σχολείο Winchester College και μετά πήγε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ όπου έλαβε το MBA του και κέρδισε την περίφημη υποτροφία Fullbright. Το εντυπωσιακό βιογραφικό του περιλαμβάνει και την θέση που κατείχε ως επενδυτικός τραπεζίτης στην Goldman Sachs και σε διάφορα hedge funds. Το 2009 ο Sunak παντρεύτηκε την Akshata Murty, κληρονόμο του Narayan Murthy, του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη της Infosys.

Οι ομοιότητες με τον Μπαράκ Ομπάμα

  • Σύνδεση με την Κένυα

Ο Ομπάμα και ο Σούνακ έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό στην καταγωγή τους: την Κένυα. Ο πατέρας του Σούνακ, με καταγωγή από την Κένυα, μεγάλωσε στην Βρετανία. Η Τανζανία είναι η χώρα καταγωγής της μητέρας του, Usha. Ωστόσο, ο Barack Obama Sr., ο πατέρας του Ομπάμα, ήταν Κενυάτης και η μητέρα του Αμερικανίδα. Ο Κενυάτης οικονομολόγος ήταν ο εργοδότης του πατέρα του Ομπάμα. Τον έφερε στην Αμερική η μητέρα του Stanley Ann Dunham, όπου προχώρησε η ζωή του.

  • Ηγετικά πόστα σε μικρή ηλικία

Ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν 46 ετών όταν κέρδισε τις εκλογές του 2008. Η ηλικία του Σούνακ είναι 42 ετών τώρα που βρίσκεται στην «κρούρσα» για την πρωθυπουργία. Και πάντα αυτή η διαφορά σε τέτοιες θέσεις ευνοεί τους... νεότερους. Την εποχή της εκλογής του Ομπάμα, ο Σούνακ ήταν 28 ετών. Εργαζόταν σε ένα hedge fund εκείνη την εποχή, χωρίς να ονειρευόταν ποτέ ότι 14 χρόνια αργότερα θα μπορούσε να βρίσκεται υποψήφιος για κάποιο κυβερνητικό πόστο. 

  • Μαύροι ηγέτες

Αν ο Σούνακ διαδεχτεί την Τρας, θα είναι ο πρώτος μαύρος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Οι πρόγονοί του προέρχονταν από μια οικογένεια που είχαν βιώσει στο πετσί τους τον πόνο της σκλαβιάς κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας για πάνω από 100 χρόνια.

  • Ίδια δημοτικότητα

Οι εκλογές του 2015 ήταν η πρώτη προσπάθεια του Σούνακ για εκλογική επιτυχία και φάνηκε πως έχει ρεύμα. Αφού ο Μπόρις Τζόνσον τον διόρισε Υπουργό Οικονομικών το 2020, η δημοτικότητά του έφτασε σε μεγαλύτερο επίπεδο. Πριν γίνει πρόεδρος, ο Ομπάμα υπηρέτησε ως γερουσιαστής από το Ιλινόις. Από τότε που έγινε γερουσιαστής, ο Ομπάμα είχε κερδίσει μεγάλη δημοτικότητα  και στη συνέχεια ανέβηκε στη θέση του προέδρου. Νίκησε επίσης τον Τζο Μπάιντεν για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία.

Τα σκάνδαλα Σουνάκ

Την άνοιξη αποκαλύφθηκαν δύο σκάνδαλα που αμαύρωσαν τη φήμη του Ρίσι Σούνακ . Η πολυεκατομμυριούχος Ινδή σύζυγός του είχε αποφύγει να πληρώσει φόρους για μέρος του εισοδήματός της. Για την ακρίβεια, αποκαλύφθηκε ότι ο ίδιος ο Σούνακ , αν και εν ενεργεία υπουργός Οικονομικών στη Βρετανία, συνέχιζε να έχει πράσινη κάρτα που του επέτρεπε να ζει και να εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες για μήνες. Και σαν να μην έφταναν αυτά, βρέθηκε και στο κέντρο των partygate. Του επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των κανονισμών περί lockdown, καθώς παρευρέθη και εκείνος στη γιορτή γενεθλίων του πρωθυπουργού στην Downing Street το 2020.Το περιβάλλον του απερχόμενου πρωθυπουργού, πάντως, τον κατηγορεί για προδοσία, επισημαίνοντας ότι από την αρχή του χρόνου εργαζόταν συνωμοτικά για την ανατροπή του Τζόνσον και όχι για τα κρίσιμα προβλήματα της οικονομίας.

Υπέρμαχος του θατσερισμού στην οικονομία

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ δήλωσε ότι στην περίπτωση που γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, θα διαχειριστεί την οικονομία όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ, η πρώην συντηρητική πρωθυπουργός, όπως ανέφερε χθες η εφημερίδα «The Telegraph». «Θα μειώσουμε τους φόρους και θα το κάνουμε υπεύθυνα. Αυτή είναι η οικονομική προσέγγισή μου. Θα την περιγράψω ως μία προσέγγιση κοινής λογικής στο θατσερισμό. Πιστεύω ότι αυτό θα έπραττε και η ίδια,» δήλωσε ο Σούνακ στην εφημερίδα.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA