Μενού
  • Α-
  • Α+

Ηταν 16 Μαΐου 2022 όταν ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης της χαλυβουργίας Azovstal από τους Ουκρανούς υπερασπιστές της σηματοδοτώντας το τέλος της ρωσικής πολιορκίας της Μαριούπολης. Το μεγάλο στρατηγικής σημασίας λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα με τους 100.000 ομογενείς Ελληνες ύστερα από 83 μέρες είχε πέσει. Πέντε μήνες μετά την πιο αιματηρή μάχη του πολέμου, έχοντας αφήσει πίσω της δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στα ερείπια μιας ισοπεδωμένης πόλης, η ουκρανική κυβέρνηση τιμά τους μαχητές του Azvostal. Η πάλαι ποτέ γιγαντιαία χαλυβουργία, το σύμβολο αντίστασης των Ουκρανών κατά των Ρώσων εισβολέων, έγινε κόσμημα. Ολα τα έσοδα από τις πωλήσεις των βραχιολιών «Azovstal» θα χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο για την αγορά drone, που αναδεικνύονται σε κρίσιμο παράγοντα για την επιτυχημένη έκβαση της ουκρανικής αντεπίθεσης αλλά και για την τελική έκβαση της σύγκρουσης. 

Στο πλαίσιο αυτό, η κρατική πλατφόρμα συγκέντρωσης κεφαλαίων UNITED24 σε συνεργασία με τον οίκο κοσμημάτων SOVA δημιούργησαν από την τελευταία προπολεμική παρτίδα χάλυβα του εργοστασίου τη σειρά βραχιολιών, «Σύμβολο Επιμονής». Κάθε βραχιόλι, που στοιχίζει περίπου 40 δολάρια, είναι κατασκευασμένο από 5 γραμ. χάλυβα προερχόμενο από το θρυλικό ελασματουργείο 3600 του Azovstal. Ενα κόσμημα από χάλυβα, που συμβολίζει το θάρρος των Ουκρανών και αφηγείται μια ιστορία δύναμης και σθένους. Το ενδιαφέρον για τα 10.000 βραχιόλια της πρώτης περιορισμένης έκδοσης ήταν εντυπωσιακό γεγονός, που οδήγησε την ουκρανική κυβέρνηση να επεκτείνει τη σειρά δίνοντας εντολή να κατασκευαστούν ακόμα 10.000. 

Μέσα σε αυτά τα 5 γραμ. χάλυβα συμπυκνώνεται η 90ετή ιστορία της μεταλλουργίας στη Μαριούπολη μέχρι τη στιγμή, που ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε με ανελέητο βομβαρδισμό 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής του εργοστασίου. Από τις γραμμές παραγωγής του Azovstal βγήκαν όλα αυτά τα χρόνια κατασκευές, που άφησαν το αποτύπωμα τους στη Σοβιετική Ενωση και στην Ουκρανία. Γέφυρες, διαστημόπλοια, άρματα μάχης κατασκευάστηκαν από χάλυβα, ένα εξαιρετικά ισχυρό και ανθεκτικό κράμα, που μπορεί να λιώσει ξανά πολλές φορές χωρίς να χάσει την ποιότητα του. Το 1981, ένας άξονας εκτόξευσης διαστημόπλοιου και το 2012 μια νέα σαρκοφάγος για τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. Δέκα χρόνια αργότερα, το 2022, το ελασματουργείο όπου δούλευε ο μύλος 3600 για πολλά χρόνια έγινε ένα από τα μέρη όπου οι προστάτες του Azovstal υπερασπίστηκαν ηρωικά το χαλύβδινο φρούριο τους.

Το σχέδιο των ατσάλινων βραχιολιών λακωνικό. Το εγχάρακτο εθνόσημο (τρίαινα) της Ουκρανίας «αφιερώνεται σε κάθε Ουκρανό, που υπερασπίζεται τη γη του. Σε όλους όσους δεν τα παράτησαν τους τελευταίους 7 μήνες, δεν έχουν σταυρώσει τα χέρια παραμένοντας αδρανείς αλλά προχωρούν με πείσμα φέρνοντας την ουκρανική νίκη πιο κοντά», όπως είπε ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Μιχάιλο Φεντόροβ κατά την επίσημη παρουσίαση της σειράς μπροστά από τη σημαία της χώρας και την τεράστια επιγραφή, «Πιστεύω στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας». Η ιδέα της αξιοποίησης του τελευταίου χάλυβα από το Azovstal μέσω κοσμήματος έχει επιτύχει ήδη τον σκοπό της. Οι Ουκρανοί θεωρούν ότι η χαλυβουργία δίνει το σύνθημα της αντεπίθεσης καθώς μπορεί να έχει καταστραφεί αλλά ό,τι συμβολίζει αλλά και ό,τι τη θυμίζει μετατρέπεται σε drone, που θα χρησιμοποιηθούν στην πρώτη γραμμή του μετώπου. 

Στο μεταξύ, εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι στην προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων μέσω της πώλησης κοσμημάτων από τον χάλυβα του Azovstal για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού συμμετέχει ακόμα και ο ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στρατηγός Βαλερί Ζαλούζνι. Πρόκειται για τον ενορχηστρωτή της μεγάλης αντεπίθεσης του Κιέβου, υπό την ηγεσία του οποίου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αφού προσαρμόστηκαν γρήγορα στο πεδίο της μάχης κατά των Ρώσων ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας για την ανακατάληψη των εδαφών στις νότιες και ανατολικές επαρχίες της χώρας. Ο στρατηγός Ζαλούζνι λοιπόν, υπογράφει τα 100 από τα 1.000 συλλεκτικά βραχιόλια της σειράς «Πιστεύω στις Ενοπλες Δυνάμεις», που δημιουργήθηκε από την τελευταία παρτίδα χάλυβα του εργοστασίου της Μαριούπολης μετά από τον μαζικό ρωσικό βομβαρδισμό της 10ης Οκτωβρίου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA