Μενού
  • Α-
  • Α+

Αλλάζει μια για πάντα η βιομηχανία τροφίμων, καθώς επιστήμονες κατάφεραν να αναπτύξουν κρέας από κύτταρα ζωντανών ζώων. Η επανάσταση ξεκίνησε από τις ΗΠΑ όπου η FDA έδωσε έγκριση για την κυκλοφορία στην αγορά ενός προϊόντος κρέατος πουλερικών, που αναπτύχθηκε εργαστηριακά και είναι κατάλληλο για βρώση! Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων άναψε το «πράσινο φως» στο εν λόγω προϊόν κι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία της ανθρωπότητας. Πρόκειται για κρέας κοτόπουλου που έχει καλλιεργηθεί εργαστηριακά, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη κύτταρα από ζωντανά ζώα.

Το προϊόν παράγεται από την εταιρεία Upside Foods, η οποία χρησιμοποιεί τα ζωικά κύτταρα για να παράγει κρέας μέσα σε δεξαμενές βιοαντιδραστήρων από ανοξείδωτο χάλυβα. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2015 με έδρα το Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας και έχει ήδη κάνει επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, διαβεβαίωσε ότι το προϊόν της είναι ασφαλές για τους ανθρώπους και η FDA συναίνεσε.

«Ο κόσμος γνωρίζει μια διατροφική επανάσταση και η FDA δεσμεύεται να υποστηρίξει την καινοτομία στην προμήθεια τροφής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση στελεχών της αρμόδιας εποπτικής Αρχής. Προτού πάντως το εργαστηριακό κρέας βγει στην αγορά, πρέπει να δοθεί έγκριση από την υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων Food Service and Inspection Service του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, κάτι το οποίο αποτελεί βήμα διαδικαστικού χαρακτήρα μετά το «ΟΚ» της FDA.

Κοτόπουλο εργαστηριακής προέλευσης σερβιρίστηκε στους συμμετέχοντες στη διεθνή διάσκεψη για το κλίμα COP27 στην Αίγυπτο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.