Μενού
  • Α-
  • Α+

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την αεροπορική επιδρομή που ξεκίνησε η Τουρκία σε βάρος της Συρίας αλλά και του Ιράκ, ως αντίποινα στη φονική έκρηξη που έγινε στην Κωνσταντινούπολη και η οποία στοίχισε τη ζωή σε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 81. Μάλιστα, το «πράσινο φως» για την έναρξη της επιχείρησης, που ονομάζεται «Γαμψό Ξίφος» άναψε ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τουρκικά Μέσα, ο πρόεδρος της χώρας έδωσε εντολή στον υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ κατά την επιστροφή του από την επίσκεψη στην Ινδονησία για την G20, με τα αντίστοιχα πλάνα να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα πως τα πλήγματά του αφορούν το βόρειο Ιράκ και τη Συρία, περιοχές τις οποίες θεωρεί ότι «χρησιμοποιήθηκαν ως βάσεις από Κούρδους τρομοκράτες». «Τα αεροπλάνα απογειώθηκαν από τις βάσεις τους, η αεροπορική επιχείρηση ξεκίνησε», επισήμανε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, μία εβδομάδα μετά την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Η επιχείρηση διεξάγεται «με βάση τα νόμιμα δικαιώματα άμυνας όπως προβλέπονται στο Άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων και να εξαλειφθεί η τρομοκρατία στην πηγή της», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Στη διάρκεια της νύκτας το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανήρτησε στο Twitter: «Η ώρα του λογαριασμού έχει φτάσει! Τα καθάρματα θα λογοδοτήσουν για τις ύπουλες επιθέσεις τους», αναφερόμενο στην επίθεση που σημειώθηκε στις 13 Νοεμβρίου στη λεωφόρο Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Από αυτή σκοτώθηκαν 6 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 81. «Οι φωλιές των τρομοκρατών ισοπεδώνονται με πλήγματα ακριβείας», συμπλήρωσε το υπουργείο σε δεύτερη ανάρτηση, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τους στόχους που επλήγησαν. Οι τουρκικές Αρχές επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση που δρα στη Συρία και σύμφωνα με την Αγκυρα συνδέεται με το PKK.