Μενού
lexiko oxfordis
Λεξικό της Οξφόρδης | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

«Goblin Mode» είναι η νέα λέξη της χρονιάς που ανακήρυξε το βρετανικό Λεξικό της Οξφόρδης, έπειτα από διαδικτυακή ψηφοφορία. Πρόκειται για όρο που εντάσσεται στη λεγόμενη «αργκό» και περιγράφει κατάσταση ή συμπεριφορά που χαρακτηρίζεται ως «ανεπιτήδευτη, ράθυμη, ατημέλητη ή άπληστη, συνήθως με τρόπο που απορρίπτει κοινωνικούς κανόνες ή προσδοκίες» και για την οποία δεν χρειάζεται να απολογηθεί κανείς.

Ο όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Twitter το 2009 και έγινε δημοφιλής το 2022, καθώς η ανθρωπότητα βίωσε τα προηγούμενα χρόνια την αβεβαιότητα των lockdowns λόγω κορονοϊού. «Δεδομένης της χρονιάς που μόλις ζήσαμε, η «λειτουργία goblin» έχει απήχηση σε όλους εμάς που νιώθουμε συγκλονισμένοι από την κατάσταση», δήλωσε ο πρόεδρος της Oxford Languages, Casper Grathwohl. Η λέξη της χρονιάς προορίζεται να αντικατοπτρίζει «το ήθος, τη διάθεση ή τις ανησυχίες των τελευταίων δώδεκα μηνών».

Ο όρος «Metaverse» ήταν η δεύτερη επιλογή, ενώ ακολούθησε το «#IStandWith». Η νίκη του «Goblin mode» ήταν σαρωτική, καθώς επιλέχθηκε από 318.956 άτομα, το 93% δηλαδή της συνολικής ψήφου.