Μενού
  • Α-
  • Α+

Μια εκτεταμένη επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας στους κόλπους οργανώσεων της άκρας δεξιάς και υποστηρικτών θεωριών συνωμοσίας οδήγησε σήμερα το πρωί στη διάλυση ενός πυρήνα που σχεδίαζε ένοπλες επιθέσεις και είχε στόχο κυρίως την Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου, ανακοινώθηκε από το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα.

Οι επιδρομές της αστυνομίας πραγματοποιήθηκαν σε 11 ομοσπονδιακά γερμανικά κρατίδια της Γερμανίας και συνελήφθησαν 25 άτομα που ανήκαν στην οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger). Είναι ύποπτα ότι «προέβησαν σε συγκεκριμένες προετοιμασίες για να διεισδύσουν βίαια μέσα στη γερμανική Μπούντεσταγκ με μια μικρή ένοπλη ομάδα», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι εισαγγελείς.

Η Ομοσπονδιακή Εισαγγελία κατηγορεί περίπου 50 γυναίκες και άνδρες ότι δημιούργησαν τρομοκρατική οργάνωση για την κατάργηση της συνταγματικής τάξης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και την ίδρυση ενός κράτους με πρότυπο το γερμανικό Ράιχ του 1871. Αλλωστε, λέγεται ότι σχεδίαζε, μεταξύ άλλων, να εισβάλει στο κτήριο του Ράιχσταγκ, να δημιουργήσει συνθήκες εμφυλίου πολέμου με επιθέσεις στις τροφοδοσίες του κράτους και να καθαιρέσει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να πάρει στη συνέχεια την εξουσία. Πρόσωπα για σημαντικές υπουργικές θέσεις φέρεται να έχουν ήδη επιλεγεί για τη στιγμή της «ανάληψης της εξουσίας». Εκ των προτέρων οι ανακριτές είχαν ενδείξεις ότι οι ύποπτοι είχαν πολυάριθμα όπλα, μερικά από τα οποία ήταν νόμιμα και γι αυτό στήθηκε τεράστια επιχείρηση με την συμμετοχή όλων των σωμάτων ασφαλείας της χώρας.

Γόνος από πριγκιπικό οίκο ο αρχηγός της οργάνωσης

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ARD και το SWR, το κεντρικό πρόσωπο της ομάδας είναι ο Heinrich Reuss, γόνος ενός μακροχρόνιου πριγκιπικού οίκου από τη σημερινή Θουριγγία. Ο 71χρονος γνωστός θιασώτης της ακροδεξιάς μιλά δημόσια εδώ και χρόνια για τους πολίτες του Ράιχ. Το 2019 εμφανίστηκε ως ομιλητής στο «Worldwebforum» στην Ελβετία και εξήγησε ότι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία δεν ήταν κυρίαρχο κράτος, αλλά εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Συμμάχους. Σε άλλο βίντεο στο Διαδίκτυο χαρακτηρίζει το κράτος και το δικαστικό σώμα «παρέες». Ο Ρόις εργάζεται ως ανεξάρτητος οικονομικός σύμβουλος στη Φρανκφούρτη και είναι ιδιοκτήτης ενός κυνηγετικού καταφυγίου στη Θουριγγία. Μέλη της ομάδας λέγεται ότι συναντήθηκαν εκεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τις Αρχές.

Περίπου 50 γυναίκες και άνδρες ότι δημιούργησαν τρομοκρατική οργάνωση για την κατάργηση της συνταγματικής τάξης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και την ίδρυση ενός κράτους με πρότυπο το γερμανικό Ράιχ του 1871

Συμμετείχε δικαστής από το Βερολίνο

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σχεδιαζόμενη εξέγερση, λέγεται ότι σχηματίστηκε ένα είδος «υπουργικού συμβουλίου» με τον Ρόις στην κορυφή. Σε ό,τι αφορά στο πόστο του «υπουργού Δικαιοσύνης» φέρεται να το αναλάμβανε η πρώην βουλευτής της Bundestag του AfD, Birgit Malsack-Winkemann, η οποία επίσης ανήκει στην ομάδα των υπόπτων. Εργάζεται ως δικαστής στο Βερολίνο από τότε που έφυγε από τη Βουλή πέρυσι. Προηγούμενες προσπάθειες της διοίκησης της Γερουσίας του Βερολίνου να την απομακρύνει από το δικαστικό σώμα λόγω της δέσμευσής της στο AfD είχαν μέχρι στιγμής αποτύχει.

Ο Tim Paul G., ένας άλλος ύποπτος και διδάκτορας Νομικής, λέγεται ότι ορίστηκε ως υπουργός Εξωτερικών και ο Matthes H. από τη Βάδη-Βυρτεμβέργη, γνωστός εδώ και χρόνια ως ιδεολόγος του πολίτη του Ράιχ, υπεύθυνος για ζητήματα διεθνούς δικαίου. Η γιατρός Melanie R. από την Κάτω Σαξονία βρίσκεται στη λίστα ως ένα είδος υπουργού Υγείας. Σύμφωνα με τους ανακριτές, φέρεται να στήριξε οικονομικά την ομάδα.

«Ενοπλος βραχίονας» με πρώην στρατιωτικούς

Οι Αρχές ασφαλείας θεωρούν ότι η ομάδα αποτελεί εθνικό κίνδυνο, κυρίως επειδή μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ενεργοί και πρώην στρατιώτες της Bundeswehr με ειδική εκπαίδευση. Η ομάδα φέρεται να διατηρούσε κι ενός είδους «ένοπλου βραχίονα». Αυτοί οι άνθρωποι λέγεται ότι περιλαμβάνουν τον Rüdiger von P., ο οποίος διοικούσε ένα τάγμα αλεξιπτωτιστών στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έως ότου μετατέθηκε στη νεοϊδρυθείσα τότε «Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων» (KSK).

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη σχεδιαζόμενη ένοπλη εξέγερση, λέγεται ότι σχηματίστηκε ένα είδος «υπουργικού συμβουλίου» με τον γόνο πριγκιπικού οίκου, τον Χάινριχ Ρόις να βρίσκεται στην ηγεσία

Η μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Ιστορία

Για τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα, είναι η μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας στην οποία έχουν εμπλακεί 3.000 αστυνομικοί, μυστικοί πράκτορες και στρατιωτικοί. Λόγω του μεγάλου αριθμού υπόπτων και των πολλών ενταλμάτων σύλληψης, οι πληροφορίες από το δικαστικό και το αστυνομικό ρεπορτάζ βγαίνουν με το σταγονόμετρο. Ολοι οι συλληφθέντες κατά την επιχείρηση θα οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας, ο οποίος στη συνέχεια θα αποφασίσει εάν θα προβεί στην προφυλάκισή τους.

Με πληροφορίες από: ARD, SWR, Tagesschau