Μενού
Stella-Lily McCorkindale
Stella-Lily McCorkindale | @Mauds Ballygomartin
  • Α-
  • Α+

Ένα πεντάχρονο κορίτσι που φοιτούσε σε δημοτικό σχολείο στο Μπέλφαστ φέρεται να πέθανε τη Δευτέρα, καθώς οι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι ένας από τους μαθητές είχε διαγνωστεί με σοβαρή μορφή στρεπτόκοκκου Α. Οι θάνατοι αυξήθηκαν στους ενννιά. Το Δημοτικό Σχολείο Black Mountain είπε ότι ήταν «ένα λαμπερό και ταλαντούχο κοριτσάκι».Τα παιδιά κλήθηκαν να παρευρεθούν σε κλινική για να τα δει γιατρός και να λάβουν μια προληπτική σειρά αντιβιοτικών.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων,ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ είπε: «Βλέπουμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στρεπτόκοκκου της ομάδας Α φέτος σε σύγκριση με το συνηθισμένο. Τα βακτήρια που γνωρίζουμε προκαλούν μια ήπια λοίμωξη που αντιμετωπίζεται εύκολα με αντιβιοτικά και σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσει σοβαρή ασθένεια.

Τα κρούσματα είναι πιθανό να αυξηθούν

Οι γονείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση! Αυτό είναι το μήνυμα από τους υπεύθυνους υγείας και τους τοπικούς γιατρούς. Κι ενώ όσοι φροντίζουν παιδιά βρίσκονται σε απόγνωση για αυτήν την ιστορία που εκτυλίσσεται, οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ήπιες. Το Ηνωμένο Βασίλειο βιώνει ένα ξέσπασμα επειδή για δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, τα παιδιά δεν βρίσκονταν μεταξύ τους τόσο πολύ και τα συστήματά τους δεν είναι απρόσβλητα σε μια σειρά από διαφορετικές λοιμώξεις. Υπάρχει μια προειδοποίηση ότι ο αριθμός των κρουσμάτων τόσο της στρεπτόκοκκος Α όσο και της οστρακιάς θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, επομένως η συμβουλή των ειδικών είναι να κρατάτε τα άρρωστα παιδιά στο σπίτι. Οι γονείς των παιδιών που επιδεινώνονται γρήγορα θα πρέπει να αναζητήσουν επείγουσα ιατρική συμβουλή.

Όχι κλειστά σχολεία

Το PHA ζητά από τους γονείς των σχολείων να είναι σε επαγρύπνηση, ενώ έχει έρθει σε επαφή με κοινοτικές ομάδες σχετικά με τα επηρεαζόμενα παιδιά που μπορεί να έχουν χρησιμοποιήσει τις εγκαταστάσεις τους. Ο Δρ Philip Veal του PHA είπε ότι οι επιστήμονες δεν υποστηρίζει το κλείσιμο των σχολείων εν μέσω συστάδων λοιμώξεων από στρεπτόκοκκο Α, καθώς αυτό θα είχε περιορισμένο αντίκτυπο και τα παιδιά θα συνέχιζαν να συγκεντρώνονται σε άλλα περιβάλλοντα.