Μενού
Bernard Arnault
Bernard Arnault | Getty Images
  • Α-
  • Α+

Ο Μπερνάρ Αρνό, γνωστός στους περισσότερους για την ιδιοκτησία της Louis Vuitton, σκαρφαλώνει σταδιακά στην κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου ήδη από το 2019. Το αξιοσημείωτο με τον Μπερνάρ Αρνό είναι ο εντυπωσιακός ρυθμός με τον οποίο πλουτίζει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όταν τον Ιανουάριο του 2019 έβγαλε 4.3 δισ. δολάρια σε μία μόλις ημέρα, όταν οι μετοχές της LVMH σημείωσαν άνοδο 6.9%. Μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου είχε προσθέσει άλλα 3.9 δισ. δολάρια στην περιούσια του. Από το 2020 - από την εποχή της πανδημίας - κονταροχτυπιέται με τους  Ελον Μασκ και Τζεφ Μπέζος για το... ποιος έχει τα περισσότερα. Ποιος είναι, όμως, ο Γάλλος επενδυτής και συλλέκτης έργων τέχνης που... εξακολουθεί να μην έχει προσωπικό email, αλλά η περιουσία ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 189 δισ. δολάρια;

Γεννημένος στις 5 Μαρτίου του 1949 στο Ρουμπέ της Γαλλίας, «ο λύκος με το κασμιρένιο παλτό» γνωρίζει την τέχνη τής κατά μέτωπο επίθεσης και των χρυσών deals. Έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία, τη Louis Vuitton – Moët Hennessy (LVMH), τη μεγαλύτερη εταιρεία με είδη πολυτελείας στον κόσμο. Πιανίστας και παίκτης τένις, όταν κατάλαβε ότι δεν θα κατάφερνε ποτέ να γίνει Νο1 σε κάποιο απ΄αυτά, αποφάσισε να ρίξει όλο το βάρος του στον επιχειρηματικό τομέα. Έχει δημιουργήσει μια εταιρία κολοσσό με 75 πασίγνωστα brands, την LVMH που κυριαρχεί στον τομέα των ειδών πολυτελείας. Σε συνέντευξη στην Telegraph το 2015, ο Γάλλος μεγιστάνας ανέφερε ότι τα χρήματα δεν ήταν ποτέ αυτοσκοπός. «Είναι απλώς μια συνέπεια αυτού που κάνω», είχε ξεκαθαρίσει ενώ είχε προχωρήσει και σε μια σοκαριστική, για τα δεδομένα της εποχής, δήλωση για την σχέση του με την τεχνολογία. "Δεν έχω email. Απλώς ένα τηλέφωνο και ποτέ δεν στέλνω μηνύματα. Απλώς τηλεφωνώ".

Φίλος με Τραμπ, Μακρόν και Σαρκοζί 

Bernard Arnault
Bernard Arnault | AP

Φίλος και κουμπάρος του Νικολά Σαρκοζί, ήταν πολέμιος της αύξησης της φορολόγησης των πλουσιοτέρων που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ το 2012. H κίνησή του να ζητήσει τη βελγική υπηκοότητα είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς είχε θεωρηθεί το πρώτο βήμα για τη μετακίνηση της έδρας της εταιρείας του ώστε να μην πληρώνει υψηλούς φόρους, κάτι που ο ίδιος είχε σπεύσει να αρνηθεί. Με τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ γνωρίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του '80. Διατηρεί φιλία και με τον Μακρόν, αλλά και τον Τόνι Μπλερ.

Κέρδη και χασούρα εν μέσω πανδημίας

https://www.youtube.com/watch?v=wRZvHxUJUoE

Το 2020, η κορυφή των πλουσίων ανήκε στον Τζεφ Μπέζος, όχι στον Έλον Μασκ. Και τότε, εν μέσω κορονοϊού, συνέβη κάτι πρωτοφανές. Στις αρχές του έτους ο ισχυρός άνδρας του ομίλου LVMH (Louis Vuitton Moen Hennessy) με περιουσία που ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια, εκθρόνισε – έστω και προσωρινά – τον Τζεφ Μπέζος από την κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Παρόλα αυτά, η κρίση του κορονοϊού έπληξε σημαντικά τον γαλλικό όμιλο. Τον Μάιο εκείνης της χρονιάς, η περιουσία του θρυλικού επιχειρηματία μειώθηκε κατά 30 δισ. δολάρια μετά την πτώση της τάξεως του 19% που σημείωσε η μετοχή της LVMH. Ωστόσο ο πανίσχυρος μεγιστάνας δεν έδειξε σημάδια ανησυχίας. Όπως όλος ο επιχειρηματικός κόσμος, έτσι και ο ίδιος γνωρίζει καλά πως ακόμα και μια παγκόσμια πανδημία δεν μπορεί να βάλει τέλος στην αυτοκρατορία που εκείνος έχτισε. Από τότε μένει πάντα στην «ιερή τριάδα». 

Ο Ελον Μασκ είχε ενθρονιστεί για μήνες στην κορυφή. Κι, όμως, με το που μπήκε ο Δεκέμβριος, η νόρμα άλλαξε πάλι. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο άτυπος «τίτλος» πέρασε -τελικά, μόνο για λίγο- στον Γάλλο μεγιστάνα Μπερνάρ Αρνό (και την οικογένειά του), τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της LVMH, της μεγαλύτερης εταιρείας ειδών πολυτελείας στον κόσμο. Και αυτό, διότι, ο εκκεντρικός Ελον Μασκ, ρισκάρει με το Twitter και τις μετοχές της Tesla. Το 2023 θα αφιερωθεί στη μάχη αυτών των δύο. 

Η αυτοκρατορία του Μπερνάρ Αρνό 

Bernard Arnault
Bernard Arnault | AP

Η LVMH έχει στην κατοχή της 75 φίρμες σε όλο το φάσμα του πολυτελούς lifestyle και περιλαμβάνουν τα εξής ονόματα: Dior, Vuitton, Fendi, Celine, Pucci, Marc Jacobs, Hennessy, Dom Pérignon, Bulgari, Tag Heuer, το παρισινό πολυκατάστημα Le Bon Marché, Sephora, τον όμιλο ξενοδοχείων Cheval Blanc, Moët & Chandon, Fenty, DFS Group, Make Up For Ever και Krug. Η LVMH είναι τρεις φορές μεγαλύτερη σε μέγεθος από το βασικό της ανταγωνιστή, την Kering (ιδιοκτήτρια των Gucci, YSL και Alexander McQueen), και πέντε φορές μεγαλύτερη από τη Richemont (ιδιοκτήτρια των Cartier, Chloé και Net-a-Porter). Είναι η δεύτερη σε αξία εταιρεία στην Ευρώπη, με κεφαλαιοποίηση αγοράς στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ και πρώτη τη Royal Dutch Shell, αυτή με τα πετρέλαια.
 

Πώς τη δημιούργησε

luis-vuitton
Luis Vuitton | AP

Ο Αρνό ξεκίνησε αγοράζοντας, το 1985, από τη γαλλική κυβέρνηση μια χρεοκοπημένη κλωστοϋφαντουργία, τη Boussacthat, μέρος της οποίας ήταν και ο οίκος Dior. Πούλησε όλα τα άλλα, όμως κράτησε τον οίκο και άρχισε να χτίζει επάνω σε αυτόν. Το 1989 έκανε την εξαγορά της LVMH, μια εξαγορά τόσο επιθετική που του χάρισε το παρατσούκλι «ο λύκος με το κασμιρένιο τρίχωμα». Μετά άρχισε να εξαγοράζει το ένα μετά το άλλο μεγάλα ονόματα, στα οποία μπορεί να επενδύει και για χρόνια, μέχρι να αποδώσουν.

Προσωπική ζωή και έργα τέχνης

Ο Αρνό έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει μια κόρη και τέσσερις γιους. Ήταν παντρεμένος με την Άννα Ντεουβάρν από το 1973 έως το 1990, και το ζευγάρι έχει μια κόρη και έναν γιο. Ο Αρνό παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, την Χέλεν Μέρσιε, καναδική πιανίστρια από το Κεμπέκ, το 1991. Το ζευγάρι έχει τρεις γιους. Η συλλογή του Αρνό που περιλαμβάνει έργα του Πικάσο, Υβ Κλάιν, Χένρυ Μουρ και του Άντι Γουόρχολ.  Από το 1999 έως το 2003, κατείχε την Phillips de Pury & Company, μια εταιρία δημοπρασίας έργων τέχνης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA