Μενού
Imamoglu
Εκρέμ Ιμάμογλου | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, καταδικάστηκε από το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης την Τετάρτη σε δύο χρόνια και επτά μήνες φυλάκιση για εξύβριση υπαλλήλου. Παράλληλα, στο μεγαλύτερο «φόβητρο» του προέδρου Ερντογάν - βάσει δημοσκοπήσεων - επιβλήθηκε και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων με αποτέλεσμα να μην μπορεί να «κατεβεί» στις επόμενες εκλογές. Η καταδίκη του προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο οι οποίες έσπευσαν να καταδικάσουν την απόφαση των τουρκικών, δικαστικών αρχών.

Χθες, μάλιστα, στην Κωνσταντινούπολη χιλιάδες άνθρωποι «κατέβηκαν» στους δρόμους, για να διαμαρτυρηθούν για την καταδίκη του Ιμάμογλου στην υπόθεση που «έτρεχε» από το 2019. Στη συγκέντρωση, όπου μαζεύτηκε πλήθος κόσμου, οι άνθρωποι κρατούσαν τούρκικες σημαίες μπροστά από το κτίριο του δήμου της Κωνσταντινούπολης, ενώ πανό με την εικόνα του ιδρυτή της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, κρεμάστηκε στο κτίριο. «Δικαιώματα, νόμος, δικαιοσύνη... Θα έρθει η μέρα που το AKP θα κληθεί να λογοδοτήσει», φώναζε το πλήθος κατά την έναρξη της συγκέντρωσης κατά του προέδρου Ερντογάν και όπως είναι λογικό κατά του κόμματός του.

Το «φως» της δημοσιότητας είδε και βίντεο όπου αποτυπώνεται ο δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου της χώρας να ενημερώνεται για την καταδίκη του από το τουρκικό δικαστήριο. Ο Ιμάμογλου, όπως φαίνεται και στο βίντεο, αποτυπώνεται να επικοινωνεί με έναν συνεργάτη του και να «υποδέχεται» την ποινή με ένα απλό και ξερό «μάλιστα». Στο βίντεο, όπου ο Ιμάμογλου έμαθε για την απόφαση, φαίνεται ότι είναι παρούσα στην αίθουσα και η ηγέτιδα του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ.

https://twitter.com/Mrt_Ongun/status/1603502124046114816?s=20&t=koY6GmwrqiS1sh3-SRJ9Cg

«Η καταδίκη μου, τιμωρία για την επιτυχία μου», λέει ο Ιμάμογλου

Την ποινή των δύο χρόνων και επτά μηνών, καθώς και τη στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, σχολίασε ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, μετά και την απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης. Ο κ. Ιμάμογλου, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη δίκη του «πολιτική» καταδικάστηκε για εξύβριση κατά δημοσίων υπαλλήλων, μια υπόθεση που εκτυλίχθηκε στην Τουρκία τον Μάρτιο του 2019.

Ο ίδιος, όπως φαίνεται, δεν πτοείται από την καταδικαστική του απόφαση, καθώς σε νεότερη ανακοίνωσή του τόνισε ότι η καταδίκη του είναι μία «τιμωρία για την επιτυχία» του, επειδή συσπείρωσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη γειτονική χώρα, οι οποίες αναμένεται να πραγματοποιήσουν μαζικές διαδηλώσεις τις επόμενες ημέρες, αμφισβητώντας έτσι τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ποινές που του επιβλήθηκαν, προτού τεθούν σε ισχύ, πρέπει πρώτα να επικυρωθούν από το εφετείο. Η καταδίκη του προκάλεσε επικρίσεις σε μεγάλη κλίμακα στο εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας, με τους επικριτές της απόφασης να δηλώνουν ότι συνιστά καταπάτηση της δημοκρατίας. «Μερικές φορές στη χώρα μας, καμία επιτυχία δε μένει ατιμώρητη», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Θεωρώ αυτήντην ανούσια και παράνομη τιμωρία που μου επιβλήθηκε ανταμοιβή για την επιτυχία μου».